RSS

Varijable koje utječu na konverziju

Thu, Feb 3, 2011

eDukacija, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Varijable koje utječu na konverziju

Svi online trgovci žele povećati promet, razviti posao i povećati profit, no malo njih zna tajni recept da to postignu. Za mnoge trgovce promet je jedini parametar koji prate, no da bi postali uspejšni potrebno je pratiti više varijabli.

Donosimo vam sedam varijabli koje direktno utječu na prodaju i profit. Savjetujemo online trgovcima da ih pozorno prate uz pomoć web analytics softvera.

  • Rangiranje – vaš rank na tražilicama je vrlo bitan. Posvetite pozornost na SEO (Search Engine Optimisation), jer traži li netko vaš keyword, a vi ste na 20. stranici Googlea to vam neće mnogo pomoći.
  • Impresije i rata konverzije – Impresija je pojedinačni pogled online oglasa ili web stranice, dok rata konverzije govori koliki postotak posjetitelja stranica na kraju kupi vaš proizvod. Pratite rezultate konverzije po različitim izvorima, iz bannera, oglasa ili rezultata pretraživanja. Pronađite u kojim dijelovima odlaze kupci, i poboljšajte ih – možda je banner loš, ili je landing page problem? Ukoliko ne mjerite impresije i konverzije, nećete znati koja vam je najbolja online marketinška investicija. Također, nećete znati koji dio vašeg sustava odbija kupce – a to je još važniji podatak.
  • Klik stream analiza – Taj pojam odnosi se na put koji korisnici pređu od dolaska na vaše stranice do konverzije. Proučavanje tog puta pomoći će vam da usmjerite proces kupnje, a posebice da izbjegnete probleme i poboljšate iskustvo kupnje. Kada te točke izolirate i ispravite, vaše stranice će generirati veći broj konverzija i time veći profit.
  • Offline prodaja – često proces kupnje može početi online, a završiti offline. Pratite sve dijelove kupovnog procesa, od inicijalnog online kontakta do offline prodaje da b i ste precizno odredili povrat. To uključuje detaljne informacije o rati konverzije, prosječnoj prodaji, duljini prodajnog procesa itd.Ukoliko ne pratite kompletan tijek kupnje, propustit ćete važne informacije vam mogu pomoći da efikasno upravljate procesom prodaje i dobijete kalkulirani povrat.
  • Kupci povratnici – Vračaju li vam se isti kupci na vaše stranice, i kupuju li ponovno vaše proizvode? Praćenje povratnika može vam dati detaljan pregled uobičajenih putova koji modu postati cross-selling prilike. Ne pratite li povratnike, propuštate priliku da povećate prodaju i profit.
  • Prionjivost – Stickiness se odnosi na vrijeme koje posjetitelj provede na vašim stranicama. Taj podatak će vam pomoći da odredite koliko su vaše stranice sposobne aktivno angažirati posjetitelja. Ne mjerite li vrijeme provedeno na vašim stranicama, oni će i dalje nastaviti dolaziti i odlaziti bez obavljene kupnje.
  • Napuštanje kupovne košarice – Da li potencijalni kupci na vašim stranicama često odustaju prije kraja procesa kupnje? Provjerite ratu napuštanja kupovne košarice. To će vam omogućiti da otkrijete uska grla i da ih eliminirate.

Analiza navedenih faktora omogućit će vam stjecanje cjelovite slike o efikasnosti vaših stranica, te što je još važnije o njihovim slabim točkama, koje onda možete ukloniti. U konačnici, to vodi do bolje prodaje i većeg profita.

Rating 4.25 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar