RSS

SearchBoth istodobno pretražuje Yahoo! i Google

Tue, Oct 28, 2008

eSavjeti

SearchBoth istodobno pretražuje Yahoo! i Google

Ideja SearchBoth-a toliko je jednostavna da se čovjek zapita kako se ranije nitko toga nije dosjetio: slanje pretraživačkog upita na dvije tražilice, npr. Google i Yahoo!, te istodobni prikaz rezultata u dva odvojena stupca u browseru.

Ako ste kao ja, onda se za pretraživanje interneta koristite Googleom i Yahoom!. Svaka tražilica ima svojih specifičnosti, nedostataka i područja u kojima daje bolje rezultate od ostalih. Stoga, nema razloga da se ograničite samo na jednu. Na primjer, premda je Google car općih upita, teško je na toj tražilici pronaći kvalitetne komercijalne sadržaje iz ovlaštenih izvora. Na primjer, puno brže ću pronaći službenu stranicu kompanije, filma, knjige ili glazbenika na Yahoo!-u koji godinama stvara imenik kvalitetnih internetskih sadržaja iz provjerenih izvora. Takav pristup Yahoo!-a znači da ta tražilica briljira u kontekstualnim pretragama, kada tražite točno određeni komercijalni sadržaj, jedino ne znate na kojoj se adresi nalazi. Premda u općim pretragama Google neupitno vodi, Yahoo! je kontinuiranim doradama svoju tražilicu doveo vrlo blizu Googleu, a u nekim područjima ga i nadmašuje.

OK, to je teorija. Praksa se svodi na to da često jedan te isti pojam tražim istodobno na Googleu i Yahoo!-u i onda uspoređujem rezultate pretrage kako bih dobio najbolji rezultat. Upravo ta usporedba često zna biti zamorna i mučna. Pokušajte se stalno prebacivati s jedne kartice na drugu u browseru i uspoređivati rezultate. Čak i ako imate zaslon veće razlučivosti pa otvorite istodobno dvije stranice jednu kraj druge, i dalje to nije pregledno koliko bi čovjek želio.

SearchBoth se temelji na briljantnoj i jednostavnoj ideji koja efikasno rješava stvarni problem iz života.

SearchBoth je tim mukama stao na kraj; dovoljno je posjetiti site koji će vaš upit proslijediti Googleu i Yahoo!-u, te vam potom u dva odvojena stupca prikazati rezultate pretrage. Premda jednostavna, ideja je briljantna i efikasno rješava stvarni problem iz života. Takav način uspoređivanja rezultata pretrage je znatno pregledniji od bilo kojeg priručnog rješenja kojeg se možete dosjetiti te vam istodobno daje veću pretraživačku moć u ruke. Naime, kad imate tako uspoređene rezultate pretrage možete ih kvalitetno pregledati i brzo pronaći rezultat koji najbolje odgovara vašem upitu. Osim toga, na taj ćete način dobiti najbolje sadržaje u kojima pojedina tražilica daje bolje rezultate od konkurenta.

Ocjena 2.00 od 5
, ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar