RSS

Male tajne velikih majstora – RSS feed

Thu, Dec 9, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Male tajne velikih majstora – RSS feed

Donosi promet, narančat je, vidite ga na velikom broju stranica, mnogi koriste a u osnovi olakšava čitanje raznih novosti. Govorimo o RSS feedu, a u ovom članku ćemo se pozabaviti njegovim principom rada, te objasniti benefite koje dobivate njegovim korištenjem i implementacijom.

RSS, ili Really Simple Syndication, je format za sindiciranje sadržaja na web stranicama kao što su glavne vijesti, npr. Tportal, ali i s raznih blogova i svih drugih koji su ga implementirali. S obzirom na njegovu raširenost i popularnost, slobodno možemo ustvrditi: sve web stranice gdje se redovno ažurira sadržaj mogu, i trebaju imati RSS feed.

Vjerojatno ste vidjeli malen narančasti gumb na mnogim web stranicama sa RSS ili XML oznakom, što stoji za tehnologiju koja omogućava objavljivanje sadržaja. Taj gumb postao je standard i identificira stranicu kao RSS-enabled. Ako kliknete na ikonu (ponekad je to tekstualni link), vjerojatno ćete vidjeti samo stranicu sa kodovima.

Tehnikalije RSS-a

To je zato što RSS sam po sebi  nije koristan čitateljima; osmišljen je za softverske programe koji se nazivaju RSS čitači ili agregatori. Ti programi, kojih ima poprilično, tumače kodove i omogućujući čitatelju da vide sadržaj putem RSS feeda.

RSS redefinira dostavu informacija. Za razliku od e-maila, korisnici primaju sadržaj isključivo ako su se pretplatili na njega, plus RSS ne podliježe problemima kao što je spam. S povećanjem popularnosti raste i njegov učinak na marketing…

Korisnik instalira RSS čitač (također poznat kao agregator), koji sliči sučelju e-maila, poput recimo Newsgator .

N o ne želite li imati još jedan program za vijesti, obradovat će vas što su Firefox, Safari i novi Microsoft Internet Explorer inkorporirali RSS čitače izravno u svoja sučelja.

U praksi

Recimo da pronađete RSS-enabled stranicu s koje želite čitati sadržaj, no bookmark vam je prepun i ne želite povećavati gužvu. Korištenjem agregatora pretplatite se na RSS feed.

Nakon toga agregator će povremeno pretraživati stranicu i povući ažurirane sadržaje. Hoće li to raditi svaki sat, dan ili tjedan ovisi o postavkama. Uglavnom: kada program pronađe novi sadržaj, preuzme ga agregator i prenese ga na korisničko sučelje za čitanje.

Za razliku od e-maila, koji se smatra “push” tehnologijom, u kojoj  korisnik čeka na poruku da se emitirati prije nego što ju primi, RSS je “pull” tehnologija jer je agregator stalno u potrazi za ažuriranim podacima.

RSS pruža veliku pogodnost za sve one koji provode vrijeme istražujući na internetu. Umjesto odlaska sa stranice na stranicu tražeći nove informacije, RSS doslovce donosi informacije pred vrata! Osim što se možete pretplatiti na određeni site feed, možete se pretplatiti i na ključne riječi na Google i Yahoo, kao i na drugim tražilicama, sve su RSS enabled. RSS ne samo da je samo koristan za potrošačke informacije, nego može pomoći vratiti u život zamrle web stranice.

Zamislite samo korist od mogućnosti povezivanja statičkih stranica s vrlo popularnom tvrtkom koja konstantno objavljuje nove sadržaje, poput recimo croportala.net

Rating 4.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Tomislav komentira:

    Da li netko zna kako povući informacije sa jedne stranice na neku drugu stranicu ? Da li to može ići sa RSSom?
    Konkretno želio bih napraviti modul/tablicu cijena cijena dionica sa ZSE. Kako je to moguće a da ne zahtjeva programiranje?
    Hvala

Vas Komentar