RSS

Misao: Rimsko jedan

Mon, Oct 6, 2008

ePoslovanje

Misao: Rimsko jedan

Marketing, vizualne komunikacije, Desktop Publishing, sve su to procesi prilično olako shvaćeni u poslovanju, a gadno smo već zagrabili u 21. stoljeće. Volim reći da smo mi u Desktop Publishing odjelu svake marketinške agencije pretplaćeni na slušanje silnih bedastoća vezanih uz elektronsko poslovanje. Nije samo to, što smo većinom samo mi tehnički potkovani i što nam je struka usko vezana uz E-Business, već je istina i to da su nam većina kolega ,s kojima surađujemo u procesu svakodnevno, samozadovoljni, pa čak i prezadovoljni svojim znanjem, a sami znamo da su takvi «najopasniji» za biznis.

Manageri većinu vremena posvećuju ljudima i njihovim sposobnostima, pa je zato nevjerojatno kako se neke osobe još uvijek uspiju probiti do tipkovnice, a nisu ni štampana slova savladali. Prepustiti jednoj osobi zahtjevne funkcije, kao što su komuniciranje s klijentima, izrada troškovnika, praćenje čitavog procesa izrade određenog proizvoda, dakle držanje stvari pod kontrolom, u marketingu bismo jednostavno nazvali «zaposliti Accounta». Account je danas okosnica svih zbivanja u procesu «zadovoljanja» klijentovih želja u svakoj marketinškoj agenciji, pa je stoga za očekivati da ta osoba izrazito dobro barata terminima u elektronskom poslovanju.

Svi znaju što je e-mail, što je powerpoint, što je Internet….uh….aha, što je word….što jeee… Hmm. Jel ima još što uopće? Valjda ima al` to mi sad ionak ne treba.

Otprilike tako funkcionira prosječan Account u našem hrvatskom marketingu. Nekima je to čak i dovoljno, no za one koji od svojih zaposlenika žele najbolje, njima je to materijal za dodatnu izobrazbu. Jer manager je taj koji snosi odgovornost za sposobnost svojih ljudi, u kojem se god sektoru poslovanja nalazili.

Kako je dakle moguće da nakon što se zaposlila na istom radnom mjestu, jedna moja bivša kolegica, naravno iz Account odjela, nakon niza bezuspješnih pokušaja da završi pisanje svog maila namijenjenog klijentu, uzme telefonsku slušalicu u ruke, okrene klijentov broj, usput si pogleda nokte dok telefon zvoni, te napokon pita:

«Draga moja… javljam ti se jer fakat nemrem završit ovaj mail koji čekaš od mene već sat vremena. Sjećaš se kak smo se dogovorili da kad vam nabrajam u mailu neke stavke, da ih ne bacam bezveze kak mi dođu, nego da ih poredam po rednim brojevima. E pa ja sam krenula nabrajati, al si mislim… pa zakaj stalno pišem isto, meni su ovi obični brojevi koma dosadni. I tak ti ja stojim na početku i zakopavam se već neko vrijeme…no da skratim, neznam dal moja tipkovnica ne valja, pa mi ti možda možeš reći: Di je faking rimsko jedan???»

Sada se samo jedno mogu pitati… Što ona radi na svome radnom mjestu? Dvije pune godine! Jer, to nije lapsus. I nije joj nije jedini. Koliko loš utjecaj takvo poslovanje može imati na klijenta nepotrebno je uopće isticati. Što mi možemo po tom pitanju učiniti? Svašta i ništa. Na nama je procjena koliko je tko sposoban nakon što mu je pružena mogućnost svladavanja svih obaveza uz našu superviziju. Dakle, sve što mi možemo, jest imati uvid u to da li je zaposlenik savladao sve što je potrebno za samostalno obavljanje zadataka i da li je sposoban za nadogradnju svog znanja. Na pravilnoj obuci zaposlenika svakako će iskočiti promašaji koji su potencijalna opasnost. Na nama je uočiti ih na vrijeme. To vam je svima zadatak pod rimskim brojem jedan.

Ocjena 4.33 od 5
, , ,

Autor teksta:

Vedran Firkelj - ukupno napisanih 1 tekstova na eBizMags.

Školovao se u Zagrebu, prvo Grafička škola, a potom i Grafički fakultet. Opsjednut kombinacijom informatike i grafičke tehnologije počeo vrlo rano skupljati iskustvo na oba polja. Što se informatičkog znanja tiče, nije se zaustavio na komodorcu, već je dogurao do Mac-a, a što se grafičke struke tiče, kraj se još uopće ne nazire... Krenulo je s uređivanjem magazina 1992, potom veliko iskustvo iz dizajn studija Euroteam od 1993 - 1999, kontrola kompletnog procesa, od dizajna pa do tiska. Od 1999 - 2001 grafički urednik političkog magazina Fokus, gdje se zasitio lijevo-desno propuha i tek onda pravi izazov... marketing! Od 2001 pa do danas u Grey Wordlwide agenciji, najprije kao dizajner, a potom i kao voditelja DTP odjela. Radio s klijentima VIPnet, Splitska banka, VISA, Škoda, Seat, Audi, Mercedes, Hoto-Ville, Business.hr, Velux, Kraš, Franck, Coca-Cola, Procter&Gamble, Podravka i drugi. Posebno ponosan na dva velika rebrandinga VIPneta.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar