RSS

Rasprodat će i Vaš desktop

Tue, Sep 30, 2008

eMarketing, ePoslovanje

Rasprodat će i Vaš desktop

Primjer Googlea je dokaz koliko Internetska tražilica može biti unosan posao. Danas se godišnje kroz online oglašavanje na tražilicama troši 50 milijardi $, s trendom eksponencijalnog rasta. Međutim, apetiti najvećih igrača veći su od tržiša pa pretraživačke tvrtke moraju smišljati nove načine oglašavanja koje potom nude oglašivačima da bi od njih izvukle veće budžete.

Premda djeluje benigno, desktop vašeg računala je golemo oglašivačko tržište koje bi vrlo brzo moglo postati vrijedno kao i oglašavanje na interentu, a lukavi pretraživački trio dosjetio se kako ga prodati.

Borba je počela prije nekoliko godina kada je pretraživanje računala postalo ekstenzija Internetskog pretraživanja. Umjesto tada skromnih mogućnosti za traženje datoteka, Google i Yahoo izbacili su aplikacije koje za napredno pretraživanje vaših dokumenata koriste identične softverske tehnike kao i za pretraživanje Interneta.

Na taj način je u smislu načina korištenja i kvaliteta pretrage izbrisana granica između pretraživanja Interneta i samog računala. Pojavom tih programa kreirano je i novo tržište oglašavanja jer se svakom korisniku koji je online prilikom pretraživanja računala mogu pokazati relevantni oglasi.

Premda Google u borbu za vaš desktop ulazi s Google Desktop aplikacijom, a Yahoo! ima svoj Yahoo! Desktop Search, Microsoft je u strateškoj prednosti jer kao proizvođač najraširenijeg operacijskog sustava na svijetu može vlastitu tražilicu integrirati u sam OS.

Osim dodatnih prihoda od oglašavanja, lokalno pretraživanje tvrtkama poput Googlea omogućuje još kvalitetnije profiliranje korisnika. Konkretno, putem aplikacije za pretraživanje desktopa Google svoju ionako golemu bazu informacija o tome što nas zanima na Internetu sada može nadopuniti informacijama o tome što imamo pohranjeno na računalu, koje filmove, kakvu glazbu itd…

Međutim, mnogi se boje takvog scenarija koji je već na djelu, smatrajući da pretraživačke tvrtke tako nepozvano ulaze u naša računala te da će jednostavno previše znati o nama. Većina korisnika morat će kat-tad prijeći na Vistu, a mnogi od njih spojeni su na Internet, pa doista ispada da nemamo mnogo izbora.

Kako sada stvari stoje, informacije o tome što se nalazi na našem disku na kraju će ipak biti poslane na web poslužitelje, gdje će se iskoristiti za analizu naših interesa da bi se naš desktop kao oglasna površina mogao što skuplje prodati oglašivačima.

Opcija za pretraživanje računala Instant Search integralni je dio Vista operacijskog sustava. Omogućuje trenutno pretraživanje jer se rezultati pojavljuju u stvarnom vremenu čim korisnik počne upisivati traženi pojam. Tako brza pretraga moguća je jer tražilica u pozadini nadzire sve promjene nad datotekama te indeksira njihov sadržaj za brzo pretraživanje. Riječ je o identičnoj softverskoj tehnici kakva se koristi na vodećim Internetskim tražilicama.

Desktop tražilice osim naziva pretražuju i svojstva datoteka, kao i tekstove u sadržaju datoteke. Na primjer, korisnik može unijeti bilo koji detalj kojeg se sjeća o dokumentu, od datuma kreiranja, autora ili čak teksta iz dokumenta i tražilica će izbaciti sve dokumente koji zadovoljavaju kriteriju, od Word dokumenata i Excel tablica, preko glazbe i fotografija do email poruka, spremljenih siteova ili zapisa u adresaru. Rezultati pretrage pregledno se mogu sortirati prema vrsti datoteke, što znatno olakšava snalaženje.

Instant Search je u Visti uvijek prisutan putem Start izbornika, u gornjem desnom kutu Windows Explorera, integriran je u aplikacije kao što su Windows Media Player, Internet Explorer i Windows Photo Galery, a u bilo kojem trenutku se može pozvati pritiskom na Windows tipku na tipkovnici.

mac_logoTrenutno pretraživanje prvi je prije tri godine uveo Apple u Mac OS X Tiger operacijskom sustavu u koji je integrirana tražilica Spotlight. Izlaskom Viste takav način pretraživanja računala integriran je i u Windowse. No, softverski gigant iz Redmonda posljednji se uključio u borbu za desktop pretraživanje – osim Applea pretekao ga je i ljuti rival Google.

Google je i prije Viste za korisnike Windowsa XP nudio aplikaciju Google Desktop. Ova izuzetno korisna aplikacija nakon instalacije indeksira sadržaj vaših diskova, nakon čega strelovitom brzinom možete pronaći bilo koju datoteku identično kao što na google.com pretražujete Internet.

Međutim, Google Desktop trenutno jedini nudi opciju za pretraživanje udaljenih računala putem Interneta. To znači da sa svog računala možete putem Interneta pretraživati dokumente pohranjene na drugim udaljenim računalima s istim Google korisničkim računom. Da bi to bilo moguće, Google Destkop mora prethodno na svakom računalu indeksirati sadržaj lokalnih diskova i potom ga poslati na Google poslužitelje.

To je potaknulo paranoju stručnjaka za privatnost koji upozoravaju da Google tako dobiva potpuni uvid u sadržaje koji imamo na svojim računalima.

Ocjena 3.00 od 5
, , ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar