RSS

Radite redizajn? Prava je prilika za SEO…

Thu, Nov 4, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Radite redizajn? Prava je prilika za SEO…

Redizajn ecommerce stranica je dobra prilika da poboljšate vaše rangiranje na tražilicama. Stabilan, zajamčen dotok novih posjetitelja je sjajna stvar. Na što treba paziti kod redizajniranja stranica?

Uspješnost SEO optimizacije stranica ovisi o mnogo čimbenika, kao što su platforma koju koristite, poslovno usmjerenje, dizajnerske odluke, navigacija, čistoća koda, odabir keyworda… No tijekom redizajna teško da ćete sve to mijenjati, posebice ne u većoj mjeri. Ipak, donosimo vam nekoliko smjernica koje jamče bolje pozicioniranje vaših stranica, a nije ih problem implementirati tijekom redizajna.

Jedan link, jedna stranica

Provjereno najbolja odluka jest smještaj svakog jedinstvenog sadržaja na jedan URL. Ukoliko objavite sadržaj na više pod domena ili pod direktorija s vremenom će vam se dogoditi problem duplikacije – do vašeg sadržaja će voditi mnogo linkova, što tražilice penaliziraju.  Najbolji način da spriječite duplikaciju jest da nikada ne krećete sa sadržajem na nivou platforme ili servera.

Dostupni linkovi

Radite li s dinamičkim sadržajem, svakako provjerite je li dostupan i kad ugasite JavaScript, CSS i cookie. Linkovi moraju biti čitljivi pretraživačima, u suprotnom neće biti indeksirani. A znamo što to znači – nećete moći pronaći te stranice na Googleu, Bingu ili Yahoo. A to dalje znači da nećete dobivati organski promet s pretraživača…
Interaktivne stranice su možda zanimljive, a AJAX i FLASH više nisu nečitljivi za pretraživače. Ipak je najbolje i dalje nuditi dostupnu verziju za SEO. Expandable navigacija, fly-out i rollover se mogu odraditi pomoću CSS-a, čime će ostati čitljivi za pretraživače.

Dostupan tekst

Koristite li dinamički sadržaj, običan tekst treba biti dostupan i s ugašenim JavaScriptom i CSS-om. HTML tekst na stranicama potvrđuje keyword signale generirane linkom do tih stranica. Slike, video i muzika su sve više nezaobilazni i kod ecommerce stranica, no taj sadržaj nije dostupan pretraživačima – imajte to stalno na umu. I dodajte običan tekst, formatiran CSS-om.

Jedna stranica, jedan keyword

Svaka stranica mora slati jedinstveni keyword signal. Platforma mora biti u stanju izdvojiti jedinstveni keyword signal za svaku pojedinu stranicu. Svaki template mora imati barem jedan H1 heading i po jednu rečenicu u tijelu. Jako velike stranice svako polje trebaju automatski popunjavati s formulom koja smješta specifičan tekst iz baze u određenom redoslijedu. Ta polja moraju biti ručno editabilna, da bi ste mogli preciznije tunirati SEO poruku.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar