RSS

Što treba znati o online brandiranju?

Tue, Aug 4, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Što treba znati o online brandiranju?

Kroz godine, potrošači su se naučili reagirati na promocije jer shvaćaju smisao vrijednosti. A kako velik postotak kupovina započinje pretraživanjem, tražilice su postale mjesto aktivne potrošačke aktivnosti. Pošto kupci i prije dolaska na tražilicu već imaju neke informacije, vaš zadatak i obaveza je da se aktivno uključite u krojenje odgovora Internetskih tražilica. Na taj način, vašu promociju možete već u samom startu, na tražilici kao dio rezultata potrage, uključiti u proces donošenja odluke o kupnji.

Mada, ljudi često smatraju da kreiranje robne marke za sobom povlači i trenutnu financijsku korist, zamišljajući nerealne poraste prodaje. Generalno, ako vaša mala tvrtka krene u sveobuhvatan poduhvat kreiranja robne marke, često ćete spoznati da to prelazi vaše prognozirane mogućnosti. To znači da se morate dovinuti drugim kreativnim načinima da ipak na Internetu kreirate prepoznatljivo ime.

Mnogi pomisle da spasonosno rješenje predstavlja pokretanje SEO i PPC kampanje. SEO (Search Engine Optimization) je dio aktivnosti Internetskog marketinga usmjerenih na pozicioniranje vašeg sitea na tražilicama, što se najčešće radi zakupljivanjem ključnih riječi na tražilici koje najbolje opisuju sadržaj vašeg sitea i optimiziranjem vašeg sitea kako bi u bazama tražilicama imao što bolji rang. Danas svi zakupljuju ključne riječi i ako se u to upustite budite pripravni da će vaš budžet biti brzo potrošen. Ono što možete odmah napraviti, i što je besplatno, jest optimizirati site za tražilice, kako bi u rezultatima pretrage bio što bolje pozicioniran.

Što se samog oglašavanja tiče, PPC (Pay Per Click) je najčešće korišteni model oglašavanja na tražilicama, oglašivačkim mrežama i drugim posjećenim siteovima. Kod ovog modela online medij na kojem objavljujete takav oglas naplatit će vam njegovu objavu samo onda kada korisnik doista klikne na njega. Međutim, i tu valja biti oprezan i dobro potkovan jer na Internetu postoje organizirane mreže korisnika koji se bave samo kliktanjem na tuđe oglase kako bi ili nešto zaradili i/ili izmanipulirali popularnost određenog medija. Na taj način brzo će vam potrošiti oglasni budžet, a da od toga nećete imati nikakve koristi jer to nisu korisnici koje bi zanimalo što nudite.

Međutim, nekad čak niti sve poduzete mjere opreza ne pomažu i jednostavno postanete žrtva takvog oblika prijevare, no to ne znači da takvu situaciju morate prihvatiti jer vi ste oštećena strana, a ne online medij koji je zaradio naplativši vam svaki klik. Za više informacija proučite naš tekst koji će vam pomoći da na pravilan način prijavite takvu prijevaru kako bi vas online medij na kojem je došlo do prijevare klikovima obeštetio.

Jačanje i promoviranje vaše robne marke, bilo da se radilo o nazivu tvrtke, usluge, proizvoda, vašem imenu ili nečem desetom, ne mora nužno biti skupo. Zapravo, dobri i vidljivi početni rezultati mogu se postići praktički besplatno. Iskoristite najučinkovitije metode besplatne promocije vaše robne marke na mjestu gdje se okuplja najviše korisnika – tražilicama.

Mnogi trgovci koriste oglašavanje na tražilicama kako bi pogurali međusobno relevantne proizvode u cilju povećanja potrošačke košarice. Na primjer, potencijalne kupce koji pretražuju određene ključne riječi trebali biste u sažetku rezultata pretrage ili putem zakupljenih tekstualnih oglasa informirati da kupnjom odgovarajuće torbice ili nakita po sniženoj cijeni mogu besplatno odabrati haljinu. Kada se takva intrigantna informacija ponudi na samom izvoru, šanse da kupac posjeti upravo vašu web trgovinu znatno rastu.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. Tomislav Stanković komentira:

  Još jedan detalj je bitan u ovoj priči – Search Engine Reputation Management (SERM) koji će poslužiti svrsi kada brandiranje izmakne kontroli ili će spriječiti da se to dogodi. Na kraju krajeva brandiranje nije ono što mi mislimo o sebi nego što korisnici misle o nama.

6 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Marketinško planiranje s jasnim ciljem | eBizMags Says:

  [...] i izraziti brojčanim pokazateljima. Savjetujemo vam da u početku vašu kampanju usmjerite na skromnije ciljeve i da se osobito klonite ambicioznih poduhvata poput image kampanja koje iziskuju značajna sredstva [...]

 2. Internet Vam omogućava besplatno promoviranje | eBizMags Says:

  [...] posla je optimiziranje sitea za tražilice i određene aktivnosti putem kojih ćete pozicionirati vaš site kao robnu marku, a sve što vam za to treba je mnogo volje i malo slobodnog vremena. Naravno, s vremenom ćete [...]

 3. Najutjecajniji elementi koji poboljšavaju otvaranje e-mailova | eBizMags Says:

  [...] Očekivanja i vrijednost branda – Očekuje li korisnik vaš mail? Koliko su mu bitne vaše usluge i proizvodi? Zna li otprilike [...]

 4. Internet stranica je robna marka | eBizMags Says:

  [...] Međutim, možda je najveći faktor u tome upravo Internet koji je poslužio kao kanal za širenje takvih znanja, popularizaciju brandinga i bezrojne stručne seminare kojima možete prisustvovati u papučama, iz udobnosti vlastita doma. Tko god misli da nije tako, neka samo razmisli – danas npr. i vlasnik lokalne videoteke u nekoj hrvatskoj zabiti, s ne nekim specijalističkim obrazovanjem, može putem Interneta doći do sažetih, dostupnih i lako razumljivih informacija o tome što je robna marka te pročitati korisne praktične savjete o tome kako u par poteza poraditi na izgradnji vlastite robne marke. [...]

 5. Da li ste svjesni svoje konkurencije | eBizMags Says:

  [...] vlastite snage, slabosti, ograničenja, prepreka, i neispravnih pretpostavki, nakon čega slijedi stvaranje branda koji se identificira uz pomoć loga, naziva, sheme boja i svih onih dodatnih elemenata koji [...]

 6. Globalni strateški menadžment - 1. dio | eBizMags Says:

  [...] Stvaranje prepoznatljivog branda [...]

Vas Komentar