RSS

Publika više nije pasivna

Thu, Sep 25, 2008

eMarketing, eTrziste

Publika više nije pasivna

Tradicionalne tehnike tržišnog komuniciranja fokusirane su na mjerenje i analizu učinka medijskih objava i oglasa na potrošače. Takvo shvaćanje podrazumijeva ciljanu publiku kao pasivnu masu kojoj kroz komunikacijske kanale šaljemo vješto sročene poruke u obliku plaćenih oglasa, tekstova u medijima i drugih kanala. Učinke oglasnih kampanja i medija nastojimo mjeriti jer želimo doznati kako na potrošača utječe televizija, potiče li ga na potrošnju, zaglupljuje li ga, pati li zbog sjedenja pred televizijom od prekomjerne debljine i slično.

Međutim, u svijetu na koji ste navikli televizija kao najjači marketinški medij upravo prolazi kroz sličnu preobrazbu. Neumitno prolaze dani kada je televizija kao pasivan medij gledatelje pretvorila u krumpire na kauču što bulje u ekran i prate nelinearan program isprekidan reklamama. Nove tehnologije i uređaji kao što su TiVo mijenjaju filozofiju gledanja televizije i tradicionalno pasivnu radnju pretvaraju u aktivno, nelinearno iskustvo.

Korisnik TiVo-a ili sličnog digitalnog video snimača odabire što će i kada pogledati jer uređaj može korisnika upozoriti kad počinje određena emisija ili ju jednostavno snima na ugrađeni čvrsti disk za kasnije gledanje. Pritom, takvi uređaji automatski detektiraju oglasne termine i preskaču ih. Dodajmo tome i činejnicu da Internetska, mobilna i IP televizija upravo postižu komercijalnu upotrebljivost i isplativost i postaje jasno zašto dolazi do tektonskih poremećaja i krupnih promjena u televizijskom oglašavanju.

U svijetu offline televizije i tiskanih medija korisnicima su znatno sužene mogućnosti komuniciranja, dijaloga i razmjene mišljenja. Na primjer, ako korisnik želi izraziti nezadovoljstvo proizvodom ili samo pročitati što drugi misle o vašoj usluzi, teško će to moći putem televizije ili novina. Čak i kada postoji mogućnost da se njegovo mišljenje objavi onda je to u sklopu posebnih rubrika i u strogo kontroliranim uvjetima koje propisuju urednici.

Zapamtite: u svijetu online medija korisnik je aktivan i lako može doznati što o nečemu misle drugi korisnici, kakvo mišljenje ili iskustvo korištenja imaju o nekom proizvodu, što ih muči i tome slično.

Internet kao medij i web 2.0 kao ideja komuniciranja svakom pojedincu s računalom i pristupom Internetu omogućuju da svoje misli podijeli s milijunskom virtualnom zajednicom i ništa ne možete napraviti da ih u tome ograničite ili onemogućite. U online svijetu korisnik s gotovo nikakvim tehničkim znanjima može u pola sata kreirati blog i na njemu objavljivati što god poželi, ili posjetiti milijune drugih blogova i na njima objaviti svoja razmišljanja ili reakcije na temu o kojoj autor piše.

Stoga, vaša eventualna pretpostavka da je ciljana publika pasivna u web 2.0 svijetu jednostavno ne prolazi. Upravo suprotno, online publika je aktivna i medije konzumira prema vlastitim pravilima – kad, kako i gdje im odgovara – tražeći sasvim određenu informaciju. U svijetu Interneta i online medija korisnici sami određuju sve: što raditi, koju stranicu posjetiti, koje sadržaje pretraživati, što pogledati, što konzumirati, što kupiti, s kime razmjenjivati poruke, gdje napisati svoje mišljenje ili odreagirati na tuđe stavove.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar