RSS

Prvo opseg projekta i rizici, a metodologija kasnije…

Wed, Nov 25, 2009

ePoslovanje, eSavjeti

Prvo opseg projekta i rizici, a metodologija kasnije…

Pretpostavimo sljedeću situaciju; U smislu resursa ne posjedujete ništa osim sebe samog, nemate puno novca na raspolaganju. Unatoč svemu vaš projekt mora zaživjeti čim prije. Od samog početka definiranja projekta bilo je jasno da jedina stvar koja će vas zapravo ograničavati jest vrijeme.

Sama ograničenja nisu ništa drugo nego parametri koji utječu ili mogu utjecati na realizaciju onog što želite. Nije vam potrebna stručna znanstvena analiza da biste došli do zaključka kako je jedna od najvažnijih stvari upravo definiranje opsega projekta i ograničenja. Projektna ograničenja su međusobno ovisna, za primjer – što je vrijeme za realizaciju projekta kraće, to će trebati angažirati više ljudi i osigurati više novca.

-

Definirajte rizike

Jeste li jedan od onih koji uvijek nešto započnu, ali rijetko završe? Bilo da je to neko putovanje ili e-commerce projekt, procijenite rizike koji mogu rezultirati promašajem.

Nemojte biti žrtva moći pozitivnog razmišljanja. Prije nego počnete raditi razmislite i definiranje rizike koji mogu voditi ka neuspjehu. Upravo takav će vam pristup pomoći da neuspjeh u konačnici i izbjegnete.

Hipotetski pretpostavimo sljedeće faktore kao ograničenja:

  • Neadekvatno vrijeme za realizaciju projekta
  • Neadekvatno znanje za realizaciju projekta
  • Nedostatak ljudskih resursa
  • Mogućnost iznenadnog bolovanja

Pa i one ekstremnije:

  • Pokvarilo se računalo i svi podaci na njemu su izgubljeni
  • Elementarna nepogoda je nepovratno uništila inventar

-

Nakon što ste se naveli sve rizike, osigurajte rješenje za svakog od njih. To bi moglo uključiti malo dodatnog rada svaki dan uključujući i vikende. Mogli biste zaposliti i nekog ne previše skupog, ali talentiranog mladog tehničara da vam pripomogne u kompliciranijim aspektima kod izrade aplikacija ili servisa. Jedno od rješenja, koja će vam u gore navedenom slučaju trebati, svakako je dobar backup i osiguranje od elementarnih nepogoda. :)

-

rizik

Definirajte opseg

Čini se razumnim. Da bi se projekt uspješno izvršio morate znati što ćete raditi, što nikako nećete raditi, i koja je potencijalna opasnost koja bi mogla uništiti cijeli projekt. Stavljanje formalnog opsega projekta na papir osigurat će vam veću mogućnost uspjeha.

Naravno, ovdje bi mogli spomenuti i nužnost odabira odgovarajuće projektne metodologije, definiranja potrebnih resursa, uspostavljanje Work Breakdown Structure (WBS), definiranje action plana itd. Međutim, ništa od navedenog puno ne vrijedi dok se ne postavi jasan temelj svakog projekta – njegov opseg i smisao, te dok se ne definiraju elementi koji mogu spriječiti uspješnu realizaciju.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar