RSS

Profiliranje online posjetitelja

Wed, Aug 19, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Profiliranje online posjetitelja

Napredne mogućnosti online profiliranja preokrenule su naglavačke tradicionalno oglašavanje u kojem već dugo vremena dominiraju televizijski oglasi. U zlatno doba oglašivačke industrije oglašivač je znao da zakup oglasnog prostora na televiziji osigurava najmasovniju ciljanu publiku.

Tada je ciljana publika bila definirana parametrima poput demografije, godina i spola. Televizijske mreže cijenu izračunavale bi cijenu svog oglasnog prostora na temelju gledanosti koja se pratila peoplemeter istraživanjima gledanosti. Kod peoplemetera istraživanje se provodi tako da se reprezentativni uzorak domaćinstava opremi specijalnim daljinskim upravljačem koji bilježi koje kanale reprezentativna skupina gleda i koliko dugo.

Premda dvojbeno, istraživanje peoplemeterom smatralo se dovoljno čvrstim pokazateljem televizijske gledanosti. Televizijske mreže na temelju peoplemetera određuju cijena zakupa oglasnog prostora. Ali, kritičari odavno upozoravaju da je reprezentativni uzorak nad kojim se provodi istraživanje jednostavno premalen da bi dao dovoljno precizne rezultate.

Međutim, televiziji danas posvećujemo sve manje vremena. Razlog tome je što su danas zabavni sadržaji dostupni iz više izvora, od mobitela i računala do konzola za videoigre, a slobodnog vremena čak je i manje. Oglašivačima je stoga sve teže pratiti potencijalne kupce, a online tehnologije im omogućuju da o nama doznaju detaljne informacije.

Oglašivačke agencije prve su shvatile ove fundamentalne promjene u industriji oglašavanja i shvatile prednosti. Osim što im tehnologija olakšava definiranje i zahvaćivanje ciljne skupine oglasne kampanje, sama prilagodba oglasa za Internet kao medij ne iziskuje velika sredstva.

-

Primjer

Ciljanim profiliranjem mogu se filtrirati određene grupe potrošača. Na primjer, u jednog oglasnoj kampanji za softverski proizvod proizvođač je ciljao kupce koji su taj proizvod ubacili u online košaricu prilikom kupnje, ali su ga u posljednji tren prije plaćanja izbacili iz košarice. Premda se na prvi pogled takva kampanja čini nelogičnom, oglašivač je smatrao da su takvi kupci pokazali veliki interes za proizvod čim su ga stavili u košaricu te da im treba samo dodatni poticaj da bi ga i kupili. Međutim, na kraju se ispostavlja da kupci ipak nisu kupili softver jer nije bio uskladiv s njihovim računalima. Da bi spasio obraz, oglašivač se pobrinuo da svi potencijalni kupci s njihovog popisa u budućnosti ne primaju takve oglase.

Pokušajte takvu kampanju izvesti u svijetu klasičnog televizijskog oglašavanja. Prilično teško… i skuplje.

Rating 4.40 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Neiskorišteni potencijal: Stranica “O nama” | eBizMags Says:

    [...] pogreška proizlazi iz pogrešnih projekcija ciljane publike, koje nerijetko zanemaruju malobrojne, ali poslovno važne posjetitelje stranica. Bez obzira koliko [...]

  2. Kada ste zadnji put obratili pažnju na učinkovitost vaše stranice? | eBizMags Says:

    [...] tj. stopom pretvorbe upravljaju dva faktora: vrsta posjetitelja i izvršena akcija. Učinkovitost se povećava interakcijom pravog posjetitelja s pravim proizvodom [...]

  3. Ukratko: Prednosti i nedostaci e-Trgovine | eBizMags Says:

    [...] Prednosti leže i u marketinškom segmentu kao npr. slanje e-poruka tj. newslettera kupcima. Jeftin su, a efikasan oblik marketinga kojim se informiraju klijenti o novim proizvodima, specijalnim ponudama, načinima dostave ili potvrdama narudžbi. Osim toga, određene informacije o stalnim kupcima mogu se pohraniti za stvaranje određenih analiza i formiranje različitih grupa kupaca. [...]

Vas Komentar