RSS

Internet marketing: Problematika blokiranih slika u e-mailu

Tue, Dec 15, 2009

eMarketing, ePoslovanje

Internet marketing: Problematika blokiranih slika u e-mailu

Kao da nam nije dovoljna borba sa superrevnim ISP-ovima i spam filtrima, prisutan je i konstantni problem s blokiranim fotografijama. Tu je i općepoznati MS Outlook, koji blokira prikaz fotografija u mailu po defaultu. I dok „normalne“ mailove korisnik ipak može vidjeti – bez fotografija, doduše – to nije slučaj ukoliko su vaše ( marketinške ) poruke pretežno grafičke… Za izdavače, oglašivače i općenito email marketing takvo ponašanje nije samo gnjavaža, nego nanosi i veliku štetu. Kako upristojiti takve programe?

Procjena je da je oko 95% svih komercijalnih email poruka napisano u HTML ili multipart obliku (HTML + tekst). Većina emailova koristi barem jednu fotografiju, makar samo u obliku open – tracking slike. Ona može biti prozirna, sastojati se samo od jednog piksela, u GIF formatu, koja se koristi za praćenje da je li mail uopće bio otvoren. Da ne spominjemo razne logoe, headere, slike proizvoda ili ljudi… Gotovo svi markentigaši spremaju fotografije na web servere, radije nego da ih stavljaju u sam mail. Da bi se slika prikazala, potrebno ju je povući sa servera – a mnogi ISP-ovi i email klijenti blokiraju taj poziv, te time i sam prikaz fotografije.

Njihov primarni motiv je plemenit – žele korisnicima ostaviti na izbor zabranu prikazivanja porno fotografija, te da spameri ne dobiju povratnu informaciju o otvaranju maila. Gmail primjerice navodi da „onemogućavaju prikaz poslanih slika radi (vaše) zaštite od nepoznatih pošiljatelja – spamera, koji koriste slike i linkove za provjeru je li email adresa prava i aktivna“.

Aktualne verzije kod gotovo svih ISP-ova automatski blokiraju prikazivnje vanjskih fotografija, a za Windowse XP od SP2 naovamo to vrijedi i za napušteni, ali još uvijek korišteni Outlook Express.

-

Implikacije za markentigaše

Iako nije teško zaključiti što se događa s mailovima bez fotografija, nije naodmet podsjetiti se:

• Manji broj otvaranja – neki korisnici skeniraju mailove u preview prozoru, ili u otvorenoj poruci s blokiranim fotografijama. Posljedično, ako ne vide cijeli mail, broj otvaranja će biti niži.

• Onemogućeni banneri – za newslettere s bannerima onemogućene slike znače da banneri neće biti prikazani. Pogađate? Broj otvaranja će biti niži, a s njime naravno i vaš profit.

• Image/content filter – stavljate ( veći ) dio sadržaja vašeg maila u fotografije, da zaobiđete content spam filtre? To je elegantan pristup, koji povećava broj otvaranja. No, ništa ne vrijedi kada korisnik ne vidi slike, pa će broj otvaranja i opet biti niži.

• Kontrola sadržaja na useru – nesigurnost. Neki ISP-i i email klijenti omogućavaju korisnicima da pale ili gase prikaz fotografija, po želji. Zato je dobro znati kako se ponaša koji ISP, primjerice Yahoo ostavlja mogućnost da ne blokira slike, blokira slike u porukama koje SpamGuard stavlja u spam, te blokira sve slike. Provjerite ponašanje vama zanimljivih ISP-ova.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. e-mail marketing: Ne pretjerujte sa slanjem i potaknite na akciju | eBizMags Says:

    [...] svu svoju poruku samo unutar slike. Uvijek uključite i malo teksta. Mnogi programi za e-poštu ne prikazuju inicijalno slike. Uključite li tekst primatelj će dobiti bar suštinu vaše poruke. Ocjena 4.00 od 5 e-mail, [...]

  2. Problemi s blokiranim slikama u e-mail kampanjama | eBizMags Says:

    [...] U prvom dijelu članka obrađivali smo temu s blokiranim vanjskim slikama u e-mailovima. Sada vam donosimo još nekoliko ideja kako da ublažite probleme koje takve situacije donose. [...]

Vas Komentar