RSS

Prilika za investitore: Dokapitalizacija i ulaganje u rastuće kompanije

Wed, Sep 16, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Prilika za investitore: Dokapitalizacija i ulaganje u rastuće kompanije

Investitori preferiraju ulagati u kompaniju u održivoj industriji, čije poslovanje dobro razumiju, koja ima pozitivan trend rasta profita, zdravu EBITDA maržu i kompetentan management. Investitori koji ulažu u rastuće kompanije imaju tendenciju tražiti manje kompanije i onda ih svojim djelovanjem učiniti većim. Karakteristika profesionalaca u industriji rizičnog kapitala je da osim dokapitalizacije pružaju dodanu vrijednost kompaniji u obliku proaktivnog promoviranja projekta, generiranja novi poslovih prilika, povezivanja sa partnerima i dodatnim izvorima znanja.

Međutim, ekonomska kriza svakako je nezgodno djelovala i na kompanije u razvoju unutar realnog sektora koje će u nedostatku kapitala morati zaustaviti svoje investicije ili vrlo temeljito razmisliti o izboru prioriteta kada je investiranje u pitanju. I dok se investiranje može odgoditi, potrebe za radnim kapitalom se ne mogu odgađati. Pogođene kompanije su one koje su se dominantno financirale eksternim financijama (dug), one kompanije koje imaju velike fiksne troškove i one kompanije koje imaju dugačke cikluse naplate. Tu možemo uvrstiti sljedeće sektore: auto industrija, mediji, građevinski sektor, turizam…

Za očekivati je da će komercijalne banke podržati financiranje srednje velikih kompanija, koje imaju zdrav radni kapital i uspjevaju unatoč ekonomske krize poslovati solidno. Takve kompanije će banke dugoročno podržati, međutim što će biti sa manjim kompanijama koje su u fazi razvoja i rasta?!

-

Prilike

To su prilike za rizični kapital. Za menadžere u private equity industriji vrhunac krize je bio 2007 godine kada je balon bio maksimalno napuhan i svi projekti su bili vrlo skupi. Do danas se balon ispuhao i cijena transakcija je svakako niža. Uz tu činjenicu treba uzeti u obzir kako je Hrvatska gladna investicija. Investicijska aktivnost je još uvijek vrlo niska, tako da će investicije koje se ostvare danas u nadolazećim godinama osigurati iznadprosječne prinose.

-

ulaganje

Prijašnjih mjeseci su u Hrvatskoj na vidjelo izašli problemi u financijskom sektoru. Ti problemi se sada prenose na realni sektor koji se bori i crpi unutarnje rezerve, ali za očekivati je kako će na jesen problemi u realnom sektoru izaći na površinu. Dobre prilike za rizični kapital jesu kompanije koje inače rade solidno, ali trenutno imaju poteškoća sa likvidnosti. Kompanije koje sada imaju manjih problema sa likvidnosti, ali su dugoročno prosperitetne, trebati će novac i to je prilika za rizični kapital.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Denis Glibic - ukupno napisanih 5 tekstova na eBizMags.

Denis Glibić rođen je 1978. godine, a diplomu inžinjera telekomunikacija na Univerzitetu u Zagrebu stekao je 2003 godine. Za vrijeme studija objavljuje međunarodno priznate znanstvene i stručne radove iz područja liberalizacije tržišta telekomunikacijskih usluga, Business Intelligence (BI) tehnologija i inteligentnih transportnih sustava (ITS). 2006. je magistrirao poslovno upravljanje i ekonomske analize na Univerzitetu u Kanzasu (USA), gdje je za vrijeme programa sudjelovao u dva konzultantska projekta iz područja marketinga i strategije. Edukaciju nastavlja kroz ciljane seminare i programe u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. VIPnet-u se pridružio 2003. godine gdje je radio na području regulative, ekonomskih modela međusobnog povezivanja telekomunikacijskih mreža, razvoja poslovanja, marketinga i prodaje. 2007. je član tima Mobilkom Austria Grupe koji pokreće novu tvrtku, mobilnog operatora „VIP operator“ u Makedoniji. Od 2008. je član međunarodnog konzultantskog tima Mobilkom Austria Grupe koji razvija, promovira i implementira komunikacijska rješenja za multinacionalne korporativne klijente. U profesionalnom razvoju Denis Glibić pokazuje interes za konzalting, prodaju, upravljanje strategijom i financijama, investicijske projekte i „turnaround“ menadžment.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Martina komentira:

    zanima me kako komunicirati s investitorima putem intereta? to je danas se pokazalo najefikasnije za tvrtku a za investitore laksi put do zeljenih informacija,bas imam rad na temu “web komuniciranje s investitorima” navela sam vlastite stranice,email,burze(gdje mogu direktno poslati poruku) kako jos se moze barem imaju li kakvi blogovi,nesto vezano za exstranet i slicno?

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Ulaganje u kompanije koje zahtijevaju restrukturiranje i repozicioniranje | eBizMags Says:

    [...] Prilika za investitore: Dokapitalizacija i ulaganje u rastuće kompanije [...]

  2. IC Daily – Equity Summary – 19.04.2010. | eBizMags Says:

    [...] protiv ostalih banaka. To doista izgleda kao da se iznad Goldman Sachsa, pa i cijele industrije investicijskog bankarstva nadvijaju tamni, regulatorni oblaci”, kaže Hank Smith, direktor u tvrtki [...]

Vas Komentar