RSS

Koji je smisao isticanja, ako je istaknuto sve osim veznika?!

Tue, Mar 23, 2010

eMarketing, eSavjeti

Koji je smisao isticanja, ako je istaknuto sve osim veznika?!

Tanka je crta koja razdvaja previše revno i predano optimiziranje od namjernih nedopuštenih black hat tehnika optimizacije. Kao i kod svega, kod SEO-a važna je mjera, jer ne samo što su tražilice sve “pametnije” u uočavanju prijevara (pa ih prepoznaju i tamo gdje nije bilo takve namjere), nego i preoptimizirani sadržaj najvjerojatnije gubi svoju vrijednost i za posjetitelje. Jedna od najjednostavnijih provjera je da pregledate sajt na način kao da tražilice ne postoje – iz perspektive običnog posjetitelja. Ako je međusobna povezanost stranica i njihov sadržaj omogućuju brzo i jednostavno pronalaženje tražene informacije, na dobrom ste putu.

-

Keyword stuffing

Najlakše je i bez zle namjere pretjerati sa ključnim riječima – tzv “keyword stuffing”. Ukoliko se na ključnim mjestima u strukturi jedne stranice, kao što su tag , meta-tagovi i prvih nekoliko odlomaka teksta ključna riječ pojavljuje u većem omjeru od 7-10%, velika je vjerojatnost da će tražilica to prepoznati kao pokušaj pumpanja ključnih riječi. Jednostavan savjet za SEO, kojeg korisnici prvo savladaju jest isticanje teksta boldanjem (strong) i nakošavanjem (emphasis) teksta. I sa time se ne smije pretjerati. Tražilice prate prate broj na taj način istaknutih pojmova, i ako ih je previše, skidaju rejting. Osim toga, tekst u kojem je veliki broj masno istaknutih riječi nije čitljiv, odvlači pozornost, a i nameće se logičko pitanje: koji je smisao isticanja, ako je istaknuto sve osim veznika?

Izbor domene, naziva mapa i datoteka, kao i fraza koje čine tekst linkova je, dakako važan, i pozitivno utječe na vrednovanje stranice. Međutim, svi ti faktori moraju imati uporište u sadržaju stranice. Ako tražilica uoči ključnu riječ ili frazu u spomenutim mjestima, a da te ključne riječi zapravo nema u linkanom sadržaju, posumnjat će na prevaru.

-

O sadržaju

Važnost samog tekstualnog sadržaja za SEO nije moguće prenaglasiti, no sadržaj treba biti originalan i jedinstven. Ponavljanje istog sadržaja na više mjesta na sajtu, smanjuje plasman, a nije zanimljivo niti posjetiteljima. Nadalje, na plasman utječe čak i ako se sadržaji ne dupliciraju na istom sajtu, nego i na nekom drugom koji je povezan sa našim. Olakšavajuća okolnost je da tražilice prepoznaju sindicirane sadržaje, jer da nije tako, pomoću tražilica ne biste nikada mogli pronaći medijski sajt (novine, TV, news-portali)… U duplicirani sadžaj ubrajaju se i oni za SEO važni dijelovi stranice koje ne vidite, a to su zaglavlja HTML-a.

-

Nažalost neki alati za upravljanje sadržajima ne omogućuju postavljanje individualiziranih naslova i meta-tagova za svaku stranicu, ili će u slučaju da nisu uneseni, primijeniti one na razini sajta. Na to će vas upozoriti i Google Webmaster tools.

Ovo su bili samo najčešći primjeri pretjerane optimizacije, u koje se možete “ušetati” i bez zle namjere. Do njih dolazi kod neumjerene primjene inače pozitivnih tehnika. Osim tražilica, takvu praksu mogu kazniti i posjetitelji.

Rating 4.60 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar