RSS

Preciznom analizom i edukacijom do uspješnog sustava kvalitete

Wed, Mar 17, 2010

eDukacija, ePoslovanje, eSigurnost

Preciznom analizom i edukacijom do uspješnog sustava kvalitete

Edukacija djelatnika u svrhu povećanja standarda kvalitete ima različite aspekte. Uvelike se razlikuje edukacija namijenjena upravljačkoj strukturi / managementu, od one za obične djelatnike, naprosto zbog različitih uloga koje imaju u procesu. Pitanja standarda kvalitete najprije se rješavaju na vrhu hijerarhijske ljestvice, stoga i od njih kreće edukacijski program.

S ciljem boljeg razumijevanja traženih standarda kvalitete, management mora biti upoznat i s nekim osnovnim postulatima vezanim uz povijesni razvoj sustava kvalitete, tko su bili glavni igrači i kako je cijeli program utjecao na poslovni svijet. Štoviše, važno je da budu upoznati s razvojem sustava u njihovoj branši i da imaju predodžbu kako bi stvari trebale biti posložene u budućnosti.

Uloga managementa u sustavu trebala bi biti dodatno naglašena u procesu edukacije. Moraju biti svjesni na koji način zaposlenici doživljavaju njihove pojedinačne radnje, kako njihovi potezi utječu na kvalitetu, i koliko je važna ukupna predanost managementa kvaliteti. Bez jakog vodstva, nema ni dobro postavljenog sustava kvalitete.

Sa stajališta radnika, edukacija se odnosi na svakodnevni rad u skladu sa standardima, upotrebom alata koji zadovoljavaju kvalitetu kako bi se došlo do krajnjeg proizvoda koji zadovoljava postavljene kriterije.

-

Projektiranje kao zagrijavanje

Projektiranje je konceptualan dio sustava kvalitete. Naglasak je na povećanju motivacije, i služi za „zagrijavanje“ s obzirom na ono što slijedi. Proizlazi kao rezultat komunikacije između managementa i zaposlenika utoliko što omogućava zaposlenicima da daju svoje sugestije. A to opet rezultira povećanom motiviranošću i boljom kvalitetom.

-

Klijenti

Uključivanje kupaca u program kvalitete može rezultirati različitim ishodima, pa čak i gubitkom kupca. Uloga klijenta različita je za svaku organizaciju ili industriju,ali bitna je u onom opsegu koliko kvaliteta utječe na sustav vrijednosti i odluku za kupovinu. U uslužnim djelatnostima kvaliteta se mjeri u stopi zadržavanja klijenta, i troškom koji slijedi gubitkom klijenta.

Kad bi se klasičnim računovodstvenim formulama moglo izračunati koliko točno košta gubitak klijenta, lako bi bilo izračunati koja su sredstva potrebna da bi se isti zadržao. Prema analizama objavljenim u Harvard Business Review tvrtke bi mogle povećati dobit čak za 100 posto ukoliko uspiju zadržati 5 posto svojih klijenata. Što duže stalni kupci ostaju vjerni generirat će sve veći profit.

Zadovoljan klijent rado će dati preporuku, a u uslužnim djelatnostima preporuka znači više od 60 % novih klijenata. Povećanjem kvalitete svakako će se povećati i broj zadovoljnih korisnika koji će proširiti glas o vašem poslovanju.

-

analiza

Dobavljači

Današnji dobavljači trebaju sudjelovati u sustavu uvođenja normi kvalitete. Krajnji proizvod ili usluga dobar je samo ako su u sustav kvalitete uključeni svi ulazni faktori.

Prvi korak u kalupljenju sustava nabave za ulazne materijale u sustav kvalitete, jest da se zadovolje svi standardi dolaznog materijala koji ulaze u proces. Standardi će biti zadovoljeni ako se u svim fazama pridržavate inicijalnog projekta.

Drugi korak je edukacija osoblja. Osoblje mora biti svjesno koliko je važno zadovoljiti postavljene standarde i zbog čega. Ako ta svijest ne postoji, željeni standard kvalitete proizvoda i usluga bit će ugrožen.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Statistička analiza u sustavu kvalitete | eBizMags Says:

    [...] smatrao ključnim faktorom u sustavu kvalitete.  Statistička analiza je mjerni pokazatelj sustava kvalitete. Česta uzrečica u managerskim krugovima je „ono što ne možete izmjeriti, time ne možete ni [...]

Vas Komentar