RSS

Povijest razvoja Kvalitete: W.E. Deming i J. M. Juran

Wed, Sep 23, 2009

eDukacija, ePoslovanje, eTrziste

Povijest razvoja Kvalitete: W.E. Deming i J. M. Juran

Već u ranim pedesetima japanske kompanije uvidjele su prednost u isticanju kvalitetom, stoga su regrutirale W.Edwards Deminga, amerikanca koji je postavio temelje japanskog poslovanja temeljenog na kvalitetnoj proizvodnji. Njegove metode uključuju statističku kontrolu procesa (SPC) i rješavanje problema tehnikama koje se baziraju na promijeni mentaliteta organizacije da bi se ponudio visokokvalitetan proizvod ili usluga.

-

W. Edwards Deming

Deming je razvio sustav od 14 točaka za komunikaciju s menadžerima vezanih uz povećanje kvalitete unutar organizacije. Vjerovao je da 85% problema vezanih uz lošu proizvodnju proizlazi iz loše upravljačke strukture.

Na primjer, ne može se očekivati dosljedna kvaliteta ulaznog materijala kad kupci nemaju potreban alat za razumijevanje zahtjeva za kvalitetom.Potrebno je da kupci u potpunosti razumiju kako procijeniti kvalitetu svih dolaznih proizvoda i usluga, da razumiju zahtjeve kvalitete, kao i biti u stanju verbalizirati te zahtjeve dobavljačima.

U dobro upravljanom sustavu, kupci bi trebali blisko surađivati s dobavljačima kako bi se zadovoljili njihovi zahtjevi za traženom kvalitetom. Prema Demingu, dva su koncepta za poboljšanje sustava kvalitete o kojima treba voditi računa: (1) uobičajeni razlozi zbog kojih dolazi do greške, (2) specijalni uzroci pogrešaka.

Sustavne greške pogađaju cjelokupan personal, strojeve ili proizvode, na primjer loš dizajn, neprikladan materijal, nepravilna narudžba. Dok se posebni uzroci pogrešaka vežu uz individualne zaposlenike ili opremu- nedovoljna educiranost, pokvareni strojevi i sl.

-

Joseph M. Juran

Osoba koja je uvelike pridonijela razvoju kontrole kvalitete je Joseph M. Juran. Radeći za japansku industriju, svojim postignućima promovirao se kao brand, baš kao i Deming.

Juran definira kvalitetu kao „spremnost za upotrebu“, u smislu da se korisnici proizvoda i usluga mogu 100 posto osloniti na taj proizvod odnosno uslugu bez ikakve brige da bi moglo doći do greške kod upotrebe. Ako je tome tako, proizvod se može klasificirati kao – spreman za upotrebu.

-

Kvaliteta dizajna

Može se slikovito definirati kao ono po čemu se Yugo razlikuje od Mercedes-Benza. Kvaliteta proizvoda ili usluge jednako je dobra kao i dizajn kojim se prezentira. Dakle, važno je uključiti pitanje kvalitete u proces dizajna, kao i tijekom projektiranja imati na umu teškoće do kojih bi moglo doći kako bi se željena kvaliteta postigla.

-

Kvaliteta usklađenosti

Ogleda se u mogućnosti repliciranja svakog pojedinog aspekta proizvodnje s istom razinom kvalitete kako je zadano u nacrtu. Odgovornost leži na svakom zaposleniku uključenom u proces proizvodnje, o njihovom obrazovanju, kontroli i poštivanju testnog programa.

-

Dostupnost

Odnosi se na nepostojanje problema kroz proces i mjeri se frekvencijom ili vjerojatnošću defekata – na primjer, ako u proizvodnom postupku nema stalnog protoka električne energije prouzročit će se šteta, ili ako je djelatniku nametnuto da obavi dva cjelovita posla odjednom, prisiljen je na ustupke u kvaliteti oba proizvoda.

-

Sigurnost

Juran je sigurnost opisao kao kalkulaciju rizika od povrede samim proizvodom. Na primjer čak iako proizvod ili usluga zadovolji sve standarde i očekivanja, a ako postoji opasnost da nepravilnim korištenjem nanese nekome štetu, ne može se smatrati visoko kvalitetnim proizvodom.

-

Područje upotrebe

Odnosi se na sposobnost proizvoda da stigne do krajnjeg korisnika sa željenom razinom kvalitete. U to je uključeno pakiranje, transport, skladištenje, kompetencija i brzina. Juran je također razvio sveobuhvatan pristup kvaliteti koji se odnosi na cijeli životni ciklus proizvoda, od dizajna do odnosa s kupcima i sve korake između. Njegovo je stajalište da organizacije trebaju secirati sve procese i procedure iz perspektive kvalitete, tek nakon toga može početi se početi s primjenom „spreman za upotrebu” modela.

Vezani tekst: Što je Sustav Upravljanja Kvalitetom?

-

Rating 4.25 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kvalitetom do diferencijacije na tržištu | eBizMags Says:

    [...] je razvio Walter Shewart još 1930.g. , a Deming ga je upotrijebio u Quality managementu. Smatrao je da je SPC nužan zbog različitosti životnih [...]

Vas Komentar