RSS

Upišite svoju web stranicu u besplatne imenike

Tue, Aug 11, 2009

eMarketing, eSavjeti, eTrziste

Upišite svoju web stranicu u besplatne imenike

Od mnogih načina na koje možete povećati posjećenost vašeg sitea, jedan od vrlo efikasnih i manje poznatih je prijavljivanje sitea na posjećene, kvalitetne, besplatne internetske imenike i žute stranice. No nije jednostavno odabrati imenik koji će vam stvarno dovesti više posjetitelja te istodobno vašem siteu povećati rang u tražilicama.

Besplatni imenici siteova iznimno su popularni među korisnicima koji žele na internetu pronaći siteove koji spadaju u određene kategorije. Jedan “domaći” telekom operater tako održava žute stranice i web imenik putem kojih korisnici mogu pronaći npr. vodinstalatere na području Zagreba, automehaničarske radnje u Virovitičko-podravskoj županiji, hrvatske siteove koji se bave turizmom i slično. Takvih besplatnih imenika na internetu doista ima bezbroj, a osobito su popularni kod poslovnih korisnika koji ih koriste da bi pronašli potencijalne poslovne partnere iz određenih područja poslovanja, ali jednako su popularni i kod običnih korisnika koji putem imenika traže ponudu u točno određenoj kategoriji. Premda su tražilice i dalje neprikosnoveno odredište za opće pretraživanje interneta, u slučajevima kada znamo koju kategoriju informacija tražimo imenici se često pokazuju efikasnijima.

No, imenici su izvrstan način putem kojeg možete besplatno povećati promet prema vašem siteu. Dovoljno je da vaš site prijavite na neki od imenika koji će vas uvrstiti u svoju bazu i korisnicima prilikom pretrage prikazati vezu prema vašem siteu, naravno ukoliko traže siteove u kategoriji u kojoj se nalazi i vaš site. Budući da tražilice vaš rang popularnosti izračunavaju, između ostalog, i prema broju veza koje do vašeg sitea vode od drugih renomiranih stranica, to znači da će vam svaka veza koja prema vašem siteu vodi od besplatnog imenika povećati rang u tražilicama.

Svoj site možete prijaviti u koliko god imenika želite, sve dotle dok je prijava sitea besplatna – a na većini imenika jest. Prilikom prijave važno je da site prijavite samo u one imenike u koje on doista tematski i spada. Naime, mnogi imenici specijalizirani su samo za određene djelatnosti. Tako postoje imenici specijalizirani za graditeljstvo, turizam, putovanja i slično. Ako imate site za prodaju knjiga, besmisleno je da ga prijavljujete na imenik graditeljstva. Tako ćete samo izgubiti vrijeme, a administratori imenika će vas ukloniti nakon što shvate da vaš site sadržajem uopće ne odgovara temi imenika.


Ako site uvrštavate u imenike opće namjene ili opsežnije imenike koji pokrivaju mnoga područja, pripazite da ga prijavite u kategoriju na imeniku koja odgovara vašem sadržaju. U želji da iskoriste besplatne imenike za povećavanje vlastite posjećenosti, mnogi autori siteova prikupljaju popis svih mogućih direktorija i na njih prijavljuju site, a da se pritom uopće ne zapitaju da li će im pojedini imenik uopće pomoći u povećanju prometa.

Ako se pitate može li vam štetiti prijavljivanje sitea na imenik koji vam tematski nije blizak, odgovor je ne. Pa zašto onda ne prijaviti site na sve moguće imenike? Zato jer ćete na taj način neproduktivno potrošiti svoje dragocjeno vrijeme. Umjesto da se bavite ažuriranjem sadržaja sitea, njegovim promoviranjem, prodajom ili bilo kojom drugom produktivnom radnjom, dragocjeno vrijeme ćete potrošiti prijavljujući site na imenike koji vam neće povećati promet.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

  1. Bojan komentira:

    hvala na uputstvima za upis stranice

  2. Mirko komentira:

    Jako dobra uputstva, sa dobrim web direktorijima se puno može dobiti.

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. e-Poslovanje: Budite vidljivi na webu | eBizMags Says:

    [...] web stranicu možete prijaviti u koliko god imenika želite. Prilikom prijave važno je da stranicu prijavite samo u one imenike u koje ona doista tematski i [...]

Vas Komentar