RSS

Posjećenost i analiza ponašanja Internet posjetitelja

Fri, Aug 8, 2008

eMarketing, ePoslovanje

Posjećenost i analiza ponašanja Internet posjetitelja

Premda postoji mnogo metoda i vrsta online istraživanja, u ovom tekstu ograničit ćemo se na provjerenu metodologiju priznatu u hrvatskim marketinškim agencijama i u mnogim drugim zemljama, a riječ je o gemiusAudience i gemiusTraffic metodama, jedinstvenima takve vrste u svijetu. O njihovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se provode već šest godina u Srednjoj i Istočnoj Europi, na više od 25 milijuna stranica mjesečno.

-

GemiusAudience: što zanima korisnike interneta?

GemiusAudience je metodologija istraživanja koja precizno utvrđuje standarde istraživanja popularnosti siteova na tržištima Srednje i Istočne Europe, a razvijana je i usavršavana u proteklih šest godina. Istraživanje obuhvaća posjećenost siteova, aplikacija kojima se korisnici služe i vrijeme provedeno na internetu, a provodi se na reprezentativnom uzorku internetske zajednice. Prije istraživanja, sastav reprezentativnog uzorka mora se pomno prilagoditi demografskoj strukturi korisnika interneta koja se opet utvrđuje klasičnim anketiranjem.

GemiusAudience kombinira offline istraživanja, praćenje analitike iz log datoteka web poslužiteljima i online ankete koje se na siteovima pojavljuju u pop-up prozorima. Rezultati kvantitativnog istraživanja nadopunjavani su istraživanjem na pojedinim siteovima, što upotpunjuje sliku o broju korisnika na internetu te njihovom socio-demografskom profilu na analiziranim siteovima i uslugama.

Zahvaljujući kombinaciji nekoliko istraživačkih metoda, gemiusAudience izbjegava probleme tipične za svaku metodu korištenu zasebno. Agencije koje provode istraživanja metodom gemiusAudience učinkovito kombiniraju istraživanja tipa user-centric (kvantitativno istraživanje) s istraživanjem tipa site-centric (posjećenost pojedinih siteova). Takav pristup daje koherentnu i cjelovitu sliku, po čemu je gemiusAudience metodologija jedinstvena u svjetskim razmjerima.

-

GemiusTraffic: kolika nam je posjećenost i što naše posjetitelje zanima?

Metodologija gemiusTraffic usmjerena je na mjerenje posjećenosti siteova i detaljnu analizu ponašanja posjetitelja. Ovim istraživanjem tvrtke mogu jednostavno izmjeriti i povećati učinkovitost svojih internetskih poslovnih strategija, pridobiti nove klijente, identificirati sadržaje koji najviše zanimaju njihove posjetitelje te utvrditi strategije za povećavanje online prihoda.

Istraživanje gemiusTraffic vrlo je popularno istraživanje takvog tipa u Srednjoj i Istočnoj Europi. Trenutačno gemiusTraffic mjesečno prati više od 25 milijuna stranica koje u satima najgušćeg prometa generiraju više od 10 000 prikaza u sekundi. Obuhvaćeno je više od 10000 siteova, između ostalog, najveći poljski, litavski, letonski, estonski, češki, ukrajinski i mađarski portali, većina tematskih portala te korporacijske i proizvodne stranice.

Istraživanje gemiusTraffic služi za efikasno mjerenje posjećnosti portala i siteova s izrazito kompliciranom strukturom. Pritom se istraživanje može provesti bez obzira na korištene programerske tehnologije, podržane su HTLM, PHP, ASP, Flash i mnoge druge tehnologije.

traziProvođenje istraživanja ne zahtijeva kupnju dodatne opreme ili programa, a za uvođenje istraživanja i korištenje rezultata nije potreban IT stručnjak. Naime, sve informacije o siteu kojeg istražujete automatski se šalju u središnji istraživački centar Gemiusa gdje se obrađuju, a rezultate možete u stvarnom vremenu pratiti u browseru jer korisničko sučelje gemiusTraffic vam je non-stop dostupno. Rezultati istraživanja vlasništvo su naručitelja i jedino naručitelj ima potpuni pristup rezultatima istraživanja.

Po čemu je gemiusTraffic pribavio titulu vrlo popularnog istraživanja i kako se prikupljaju podaci o posjećenosti? Prije svega, u svaki site koji sudjeluje u istraživanju ubaci se posebna Javascript skripta koja registrira svaki prikaz stranice i sakupljene informacije šaje u obračunski centar Gemiusa.

Osim skripte na web poslužitelju, koristi se i tehnologija cookies za identifikaciju korisnika prilikom posjeta stranici, bez narušavanja njihove privatnosti. Zahvaljujući cookijeu, prikazi stranice mogu biti grupirani u posjete pripisane pojedinim korisnicima interneta.

Pomoću skripte na poslužitelju i cookija na strani korisnika efikasno se registrira prikaz svake stranice, što je temeljna statistika za izračunavanje broja posjeta, korisnika i drugih detaljnih pokazatelja koji točnije opisuju vrstu prometa na stranici.

Osim tih pokazatelja, moguće je precizno analizirati svakog korisnika posebno, analizirati koje stranice je gledao i koliko dugo, pratiti siteove na kojima se kretao i slično. To je ista tehnika kojom Google analizira što nas zanima i koje sadržaje pratimo na internetu.

Naravno, osim ovako opsežne statistike, metodom gemiusTraffic prikupljaju se i uobičajeni tehnički podaci, poput verzije korištenih preglednika ili opearcijskih sustava.

Ova dva istraživanja pružaju iscrpan uvid u najvažnije pokazatelje vašeg sitea: tko su vaši posjetitelji, kakve su im navike, koje sadržaje pregledavaju, koliko dugo se na njima zadržavaju, koje ključne riječi upisuju da bi vas pronašli i slično. Osim tih informacija koje će vama kao vlasniku sitea pomoći da bolje razumijete svoje korisnike i prilagodite im se, istraživanjem ćete dobiti i čvrstu analitiku posjećenosti koja će vam priznati u marketinškoj agenciji kao ovlašteni i pouzdan pokazatelj popularnosti vašeg sitea.

Ako želite oglašivača uvjeriti da zakupi oglasni prostor na vašem siteu, znajte da ili on ili marketinška agencija koja ga zastupa već imaju vrlo precizne pokazatelje popularnosti vašeg sitea. Ti su podaci dobiveni kroz temeljita istraživanja medija koja redovito provode specijalizirane agencije za istraživanje tržišta i potom ih prodaju marketinškim agencijama koje se, pak, njima služe da bi klijentima preporučile oglašavanje na posjećenim siteovima.

Ocjena 4.00 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Toni Aničić komentira:

    Gemius je super rješenje za usporedbu posječenosti velikih portala ali i dalje nije apsolutno točan. Kada gledamo rezultate iz Gemiusa mora se uzeti u obzir ignoriranje svih posjeta koje nisu iz Hrvatske (iako posjetitelj možda je Hrvat u inozemstvu ili priča Hrvatski), te njihovo misteriozno odbacivanje dijela valjanih posjetitelja iz završne statistike koja se objavljuje javno. Također valja uzeti u obzir i činjenicu da se u Gemius istraživanju i dalje ne nalaze neki od vrlo posječenih domaćih stranica tako da njegova mjesečna top lista nije potpuna i nije posve točna ali ipak daje najbolji uvid u posječenost koji možemo dobiti.

Vas Komentar