RSS

Pojednostavljeno: Što je web stranica i kako dolazi do računala?

Wed, Sep 2, 2009

eDukacija, ePoslovanje

Pojednostavljeno: Što je web stranica i kako dolazi do računala?

U većini osnovnih definicija, web stranica je skup datoteka, na tvrdom disku servera koji je dostupan javnosti. Budući da navedeno i nije baš najbolje objašnjenje što je web stranica i kako funkcionira za ljude nesklone tj. neupućene u tehnologije, možda je lakše objasniti kroz primjer surfanja internetom. Pa, krenimo.

-

Upisivanje adrese tj. naziva domene

Kad stavljate u pogon vaš web browser i upisujete naziv domene na kojoj se nalazi vaša željena internet stranica, prva stvar koja se dogodi je slanje zahtjeva prema serveru na kojem je smješten taj website. Server je pronađen preko Domain Name Server (DNS) sustava, koji se pak povezuje s imenom domene ( koja je razumljiva nama, ljudima ) i adresom servera na kojem je smješten taj website ( koja je razumljiva računalima ). Nakon što server zaprimi zahtjev, pretražuje datoteke web stranica.

Prva datoteka koja se provjerava je Homepage, najčešće u obliku: „index.html“, makar se i druga vrsta datoteke može zadati kao Homepage. Ako se radi o dinamičnoj stranici, skriptiranje se radi uz pomoć, recimo, PHP-a, a server šalje odgovarajući HTML browseru koji je poslao upit.

U slučaju HTML datoteke, koja ne zahtijeva od servera nikakvu radnju, datoteka se šalje direktno pregledniku. To se naziva “odgovor” servera, i zaokružuje osnovni ciklus aktiviranja web stranice: browser postavlja zahtjev, server obrađuje zahtjev, i vraća adekvatan odgovor browseru.

-

Prevođenje koda

Kad browser dobije odgovor servera, koji je sastavljen u HTML kodu, nastavlja obrađivati i prevoditi dobiveni kod. Većina web stranica zahtjeva puno više od samo HTML-a za točan prikaz – slike, CSS, JavaScript i sl. Nije rijetka pojava da je za jednu jednostavnu web stranicu potrebno više od petnaest različitih datoteka da bi se stranica ispravno otvorila, stoga browser šalje zahtjeve serveru za svaku pojedinačnu datoteku.

-

web

Prikaz web stranice

Tek nakon što je poslan zahtjev za prikaz svih datoteka, browser je spreman ispravno prikazati željenu web stranicu, a time je postupak učitavanja završen. Često kod otvaranja stranice gledamo kako se polako slažu njeni dijelovi ili čekamo učitavanje slika. To je posljedica kako slabe internet veze tako i stvarnog vremena koje je potrebno da se sve datoteke učitaju.

Cijeli proces počinje ponovno kada kliknete na novi link ili upišete novu adresu tj. naziv domene, što aktivira browser za novi upit prema serveru.

Rating 4.40 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar