RSS

Univerzalni savjeti za prodaju u dobrim i lošim vremenima

Fri, Dec 24, 2010

ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Univerzalni savjeti za prodaju u dobrim i lošim vremenima

U doba smanjene osobne potrošnje, praktični savjeti za poboljšanje prodaje su dobro došli. Posebice kada ih je relativno jednostavno i jeftino implementirati. Recesija je nekome problem, a nekome prilika; pretvorite je u priliku. Donosimo vam pet jednostavnih savjeta i principa koji će osjetno poboljšati rezultate vaše eCommerce tvrtke.

Postojeći kupci kao fokus

Za većinu tvrtki primaran cilj jest prodaja novim kupcima, dok se relativno malo pažnje pridodaje postojećim. Međutim, u teškim vremenima, kada kupci postaju oprezniji i konzervativni vjerojatnije je da će kupiti proizvod ili uslugu od poznatog, provjerenog retailera nego od nekog novog, s kojim nemaju nikakva iskustva.
Ekonomska neizvjesnost čini privlačenje novih kupaca zahtjevnijim i skupljim, ali ujedno poboljšava učinak marketinga na postojeće kupce. Na muci se poznaju junaci: ukoliko ste pružali dobru podršku i imali zadovoljne kupce, sada će vam se to dodatno isplatiti.

Optimizacija

Dok ekonomija raste, čak će i tvrtke s lošijim brodom, u kojem nije sve baš kako bi trebalo biti plivati na tom valu. Kada val optimizma splasne, vrijeme je da prevrnete svaki novčić i izvučete maksimum iz postojećih sredstava, tako da svi elementi vašeg puta do profita rade s maksimalnim potencijalom.

Primjerice, optimizacija može uključivati poboljšanja na vašim generatorima prometa. Preusmjerite sredstva u najisplativija ulaganja, bez obzira bila to Facebook kampanja ili banneri na drugim webovima. Optimizacija može uključivati i poboljšanje performansi vašeg „conversion funnela“ – svi koraci do kupnje neka imaju podjednaki (što manji) drop rate; ukoliko neki prednjači po tom negativnom parametru, provjerite zašto.
Cjenovna politika je također područje od posebne važnosti za tipičnu eCommerce tvrtku. Čak i male promjene mogu dovesti do velike razlike u profitu; budite sigurni da su vaše cijene fino podešene.
Ne zaboravimo niti cross selling i upselling. Uz malo promišljanja što se nudi i kako, attach rate i vrijednost narudžba mogu se znatno povećati.

Sigurnost kao temelj

Prisjetite se, kupci su konzervativni, i traže sigurnost i maksimalnu vrijednost za svoj novac. Neće prestati trošiti, samo će opreznije birati proizvode, a dulje jamstvo je sjajan način smanjenja rizika za kupca. Produljeno jamstvo ima i dodatan psihološki pozitivan učinak na kupca, jer povećava vrijednost branda.
Imate li već od prije izvrsne jamstvene uvjete, vrijeme je da to obilato istaknete. Imate li lošu jamstvenu politiku, promijenite je – upravo je jamstvo često odlučujući faktor kod kupnje.

Razumijte potražnju, profit je krajnji cilj

Prodaja i potražnja su dvije vrlo različite stvari. Bestseller nije uvijek proizvod za kojim vlada najveća potražnja. Dobro razumijevanje potražnje je temelj povećanja vašeg profita, čak i bez povećanja opsega prodaje. Pogledajte kako uopće nastaje potražnja na vašim web stranicama. Identificirajte najposjećenije stranice s proizvodima i usporedite s vašim prodajnim rezultatima da koliko dobro zadovoljavate tu potražnju. Nemojte se iznenaditi otkrijete li veliku razliku između stvarne potražnje i prodajnih rezultata. Te razlike su vaše prilike na kojima možete dodatno zaraditi.

Ne zaboravimo da od rasta prometa ne živimo; kada podvučemo crtu profit je taj koji plaća račune tvrtke. Lijepo je vidjeti kako raste vaš promet, no u zahtjevnim ekonomskim vremenima fokusirajte se prije svega na profitabilnost.
Okrenite se profitabilnijim poslovima na dulji rok trajanja, i pri tome budite agresivni u premještanju novčanih sredstava. Pažljivo proračunajte utjecaj na profit svakog popusta ili promotivne prodaje. Identificirajte utege i riješite ih se – što prije.

Kao što vidimo, postoje načini da poboljšate vaše eCommerce rezultate. Dvoznamenkaste stope rasta nikada ne bi smjele biti jedina opcija, posebice u neizvjesnim ekonomskim uvjetima.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. kuhinje komentira:

    koristan clanak!

Vas Komentar