RSS

Pazite kako koristite riječ „besplatan“ u svojim kampanjama!

Mon, Jul 6, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Pazite kako koristite riječ „besplatan“ u svojim kampanjama!

Ne vjerujte svemu što čujete – stara izreka vrijedi i kod e-mail marketinga. Od spam legislative, preko problema s e-mail renderingom do postotka odgovora – mnoštvo informacija cirkulira u ovoj industriji. U prethodnom članku osvrnuli smo se na pitanje o tome kada treba slati mailove i činjenicu da rezultate čitanosti možete poboljšati povećavanjem liste primatelja. U ovom ćemo se članku osvrnuti na netočne interpretacije i slabo razumijevanje riječi „besplatan“. Naime, ne koristite ili što manje koristite riječ „besplatan“, a ako već morate budite što precizniji. Zašto?

Riječ „besplatan“ prva je na mnogim listama savjeta o tome što se ne bi smjelo koristiti. Mada sama riječ ne pali automatski spam filter, neke tvrtke znaju dodatno podesiti filter upravo s njome. Zašto biste je onda koristili? Jer postoji šansa, iako mala, da je spam filter ne propusti? Ukratko – zbog rezultata. Istraživanja pokazuju, da ukoliko se pravilno koristi, može znatno unaprijediti rezultate e-mail kampanje. Niste sigurni?

-

Pogledajmo onda pobliže kako rade dva popularna spam filtra:

  • Spam Assassin – jedan je od poznatih spam filtra, kojeg koriste veliki ISP-ovi te koji se često koristi za testiranje. Navedeni filtar dodjeljuje pozitivne, i negativne bodove mailovima ovisno o njihovom sadržaju. Bodovi se zbrajaju, i ukoliko suma prijeđe određeni prag mail će otići u spam. Granicu određuju korisnici Spam Assassina, a najčešća postavka je 10, iako neki ISP-ovi mogu ići i do 4 boda (više pozitivnih bodova je loše, tj. tjera mail u spam). Riječ „besplatan“ dobit će jedan bod ili čak i više, no fraze poput besplatna dostava ili besplatni e-book neće dobiti niti jedan bod.

Zaključak nije teško izvući – riječ “besplatno” da, ali uz pametnu upotrebu. Provjerite listu fraza i riječi Spam Assassina za riječ besplatno; mnoštvo fraza donosi neželjene bodove, ali ne i legitimne fraze poput besplatna dostava, besplatni e-book ili besplatni white paper.

-

  • Microsoft Outlook Junk e-mail filter – njega nije potrebno posebno predstavljati. Za razliku od filtra koji dodjeljuju bodove, Microsoftov poznaje samo dvije ocjene – dobar ili loš mail. Outlook raspoznaje nekoliko korištenja riječi besplatan, a najčešće poruke odlaze u spam kada se ta riječ koristi u subjektu ili eksklamacijskoj točci.

Dakle, definitivno je potreban oprez ukoliko koristite riječ besplatan, no ukoliko to učinite pravilno, bit ćete nagrađeni boljim rezultatima. Kada podvučemo crtu, definitivno je jasno da trebate što više testirati. Fino „uštimajte“ svoje mailove prije nego ih počnete masovno slati. Ne zaboravite da moraju proći veliki broj spam filtera, o čemu smo već pisali.

-

U slanju mailova mogu vam pripomoći tvrtke koje nude e-mail delivery sustav, mada su neke više okrenute email service providerima nego pojedinačnim marketingašima. Sučelja vas ponekad neće oduševiti, ali bitno je da možete pratiti performanse svojih mailova kod različitih ISP-ova i korporativnih anti – spam tehnologija. Osim monitoringa dostave mailova, mnoge će ponuditi i preview kako će izgledati vaš mail u različitim mail klijentima, poput Outlooka i sl. Glavna prednost sustava ipak bi trebala biti sposobnost integracije u ESP platformu, tim bolje ako se preko API-a sve mogućnosti mogu direktno integrirati u vaš email sustav.

Dodatno o ovoj temi pročitajte ovdje.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. e-mail marketing: Kako osmisliti dobar subjekt za vaše kampanje? | eBizMags Says:

    [...] Pošaljite sami sebi liniju subjekta – pošaljite sebi uzorke mailova s različitim subjektima, stavite se u kožu korisniika, te odaberite najbolji subjekt. Ocjena 4.00 od 5 e-mail, [...]

Vas Komentar