RSS

Nekoliko savjeta: Kako povećati posjećenost bloga?

Wed, Dec 30, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Nekoliko savjeta: Kako povećati posjećenost bloga?

Konačno ste prionuli pisanju toliko željenog bloga. Nakon nekoliko tjedana ispunjenih entuzijazmom i inspirativnim tekstovima, razočarano ste ustvrdili da vaš blog ima manje posjetitelja od Sahare. Što je tome uzrok, pitate se? eBizMags vam nudi par konkretnih savjeta kako već u srednjem roku, potpuno besplatno, povećati posjećenost bloga.

Ako ste odlučili pisati blog, pretpostavka je da ga pišete radi čitatelja i da želite imati što više čitatelja. No, čak i postavljanje bloga mnoge u startu odvrati od pisanja. Budite spremni na to da ćete sate i sate potrošiti na postavljanje navigacije, sekcija i osnovnih tekstova. Jednom kad prođete tu fazu, razočarat će vas spoznaja da vaš blog čita samo vaša djevojka i nekoliko kolega s posla. Ako pišete o zanimljivim temama, uzrok slabe posjećenosti je to što još nitko ne zna za vaš blog.

-

1. Prijavite blog na tražilice

Napravit ćete si jako lošu uslugu ako blog ne uvrstite na tražilice. Premda svi koriste Google, to nije jedina tražilica. Svakako uvrstite blog putem online formulara na Google, Yahoo, i MSN tražilice. Prijavite blog klikom na veze iz prethodne rečenice. Prijava sitea na tražilice je besplatna. Zapamtite: jednom kad vas drugi korisnici mogu pronaći u tražilici, zajamčeno ćete povećati posjećenost svog bloga.

-

2. Pišite o zanimljivim temama

Prije nego se uopće upustite u pisanje bloga, zapitajte se zašto bi itko želio čitati vaše tekstove. Jeste li duhoviti? Pišete li informativne i zanimljive tekstove koji potiču na razmišljanje? Argumentirate li svoje tvrdnje činjenicama koje se lako mogu provjeriti? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, na dobrom ste putu. Pišite tekstove kakve biste i sami željeli čitati. Ako niste vični pravopisu i gramatici jezika na kojem pišete, što prije njime ovladajte – ako treba, upišite i tečaj. Nema gore stvari od nepismenog blogera!

Bez obzira koliko zanimljiva tema o kojoj pišete, drugi vas nikad neće do kraja uvažavati pokazujete li kontinuirano vlastitu nepismenost i pritom vas to nimalo ne zabrinjava. Inteligetni i obrazovani ljudi, a takvi najčešće i čitaju blogove, ismijavat će vašu nepismenost, nemojte si to dopustiti. No, bez obzira na razinu vaše pismenosti i spisateljske sposobnosti, svakako proučite što više savjeta o kreativnom pisanju.

Pisanje tekstova za objavu na internetu u nekoliko važnih elemenata se razlikuje od pisanja za tiskane časopise. Internetski čitatelji nemaju strpljenja čitati dugačke tekstove jer ih samo klik miša dijeli od sažetijih i informativnijih tekstova. Prijeđite što prije na stvar, budite jasni i određeni. Ne pišite nepregledne uvode. Poštujte tuđe vrijeme i cijenite one koji svoje dragocjeno vrijeme troše na čitanje vaših tekstova. Zapamtite bitnu razliku između interneta i tiskanih medija: kada kupite časopis, pročitat ćete ga čak i ako su tekstovi razinu ispod vaših oečkivanja jer ste za njega izdvojili svoj novac. S druge strane, internet se temelji na ideji zabavnih sadržaja koji su za korisnike besplatni i tu nema milosti – ako netko smatra da je sadržaj koji nudite imalo ispod njegovih očekivanja, nonšalantno će odsurfati na drugi site. Kad već znate da na internetu nitko ne mora platiti da bi čitao vaše tekstove, tada iskoristite svu vašu inteligenciju i kreativnost da bi privukli pozornost čitatelja i potaknuli ga da vas ponovo čita za nekoliko dana.

-

3. Pišite o temi koju poznajete

Danas, na žalost, mnogi ljudi vode blog i pišu o stvarima o kojima nemaju pojma samo zato jer koriste Google Adsense oglašavanje i nadaju se da će svaki puta kada netko klikne Googleov oglas na njihovu blogu zaraditi par centi. Zbog par dolara spremni su pisati o stvarima o kojima nemaju pojma. Nemojte da vas ponesu snovi o tisućama dolara pa da počnete pisati bezvezne tekstove. Trebali biste znati da uspješni blogeri koji su izgradili ime od Google Adsense oglasa ne zarađuju za spektakularan život ( čast izuzecima ). Jeste li voljni trošiti svoje vrijeme na čitanje bloga čiji autor očigledno nema pojma o čemu piše?

-

4. Pišite redovito

Premda mnogi blogeri budu poneseni prvih nekoliko tjedana, manji broj nastavi periodično objavljivati tekstove. Mnogo je veći broj onih koji ubrzo shvate kakav intelektualni napor predstavlja smisleno pisanje i nakon toga odustanu. Nije važno da pišete svakodnevno, ali pišite redovito. Ako ste sami sebi odredili periodiku od tri teksta tjedno, držite se toga. Kada netko prvi puta posjeti vaš blog i pročita tekstove koji mu se dopadnu, posjetit će vas opet u sljedećih tjedan dana. No, ako ne nađe nove tekstove odustat će od redovitog praćenja vašeg bloga.

Čitatelji koji prate vaše pisanje žedni su novih tekstova, ali nemaju strpljenja vječno čekati da vas pogodi inspiracija. Ako vi nećete ispuniti njihovu žeđ za dobrim tekstovima, ima tko hoće, ne pišete jedino vi blog. Pokušajte pisati svakih par dana, a minimalno jednom tjedno. Ako nemate inspiraciju i ne znate o čemu pisati, tada vođenje bloga vjerojatno nije za vas.

Zapamtite, blog se piše radi čitatelja, a oni su najveći kritičari. Čitatelji brzo uoče oscilacije u kvaliteti pisanja i često prije vas shvate da vas je napustila inspiracija ili da ste pisanju bloga počeli pristupati kao pisanju domaće zadaće.

Rating 3.83 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

4 Komentari za ovaj tekst

 1. Dunja Vasic komentira:

  Napokon sam pocela pisati blog,slabo posjetitelja,nema komentara.U necemu sigurno grijesim,ali u cemu ?

  Dunja !

 2. AleX komentira:

  Zanimljiv tekst…Hvala!

 3. bubni.com komentira:

  Što ako se stranica ne bavi vijestima.Kako onda privući ljude?

 4. Nermin komentira:

  100% tačno, samo se malo ko pridržava istog, valjda radi mentaliteta. :-) …Svi žele nešto, ali preko noći. Držite se iznad napisanog.

Vas Komentar