RSS

Souq.com aukcije: 3 mi je godine tek

Fri, Nov 14, 2008

ePoslovanje, eSigurnost

Souq.com aukcije: 3 mi je godine tek

Premda donedavno arapske zemlje nisu imale sustave sigurnog online plaćanja koji bi podržali e-poslovanje, neočekivani rast aukcijskih portala potaknuo je njihove vlasnike da razviju vlastite usluge koje će omogućiti sigurno licitiranje, plaćanje i isporuku kupljene robe, čime su aukcijski portali na posredan način zakoračili na tržište posredovanja u online naplatama.

Na primjer, Souq koji upravo slavi svoj 3. rođendan u počecima je aukcijskog trgovanja naplate provodio putem usluge Cash on Delivery. Ta usluga je i dalje sastavni dio njihova portfelja, a kupcu omogućuje da kupljenu robu plati gotovinom prilikom poštanske dostave. Kako je Souq u međuvremenu razvio jedan od najsigurnijih sustava online naplate putem kreditnih kartica, danas većina njihovih korisnika na aukcijama licitira i plaća putem kreditnih kartica.

Radi se o Buy Now usluzi prilikom koje Souq informacije o kupcu i njegovoj kreditnoj kartici nikad ne otkriva prodavaču, niti mu odmah prosljeđuje iznos koji je korisnik platio. Umjesto toga, aukcijski site nastupa kao posrednik u transakciji između kupca i prodavača, zadržavajući uplaćena sredstva sve dok prodavač kupcu ne isporuči proizvod, a kupac potvrdi da je njime zadovoljan. Takvim kontroliranim sustavom Souq želi u korijenu suzbiti moguće prijevare poput nelegalnog licitiranja prodavača u vlastitim aukcijama radi podizanja cijene na razinu iznad tržišne, kao što je to pokušao na eBayju napraviti zlatar iz Amerike.

Trgovci su sa Souq-ovim sustavom sigurne naplate također na dobitku jer ne moraju postavljati vlastiti sustav sigurne naplate, što je često mukotrpan, skup i dugotrajan posao.

Auckijski portal Souq.com ima bazu s više od 50000 aktivnih korisnika i kontinuirano iskazuje uzlazni trend rasta. Samo u toku jednog mjeseca na portalu je zabilježeno 18000 novih aukcija i 5 milijuna pregleda stranica, a trgovalo se u iznosu višem od 5 milijuna AED-a ( tamošnjih dolara ).

Souq.com

Ujedinjeni Arapski Emirati od svih zemalja u Zaljevu imaju najveći broj korisnika Interneta po glavi stanovnika. Premda je donedavno u toj regiji elektroničko poslovanje bilo nerazvijeno, a veliki problem je predstavljao nedostatak platforme za sigurne online transakcije i plaćanja, situacije se drastično promijenila u posljednjih nekoliko godina. Danas razvijene arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata prednjače po najsuvremenijim oblicima e-poslovanja. Tržište online aukcijskih portala brzo se razvija u Qataru i ostalim bogatim arapskim državama.

Rating 3.67 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar