RSS

Osnove Ecommerce PR-a

Sat, Nov 13, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Osnove Ecommerce PR-a

Public relations – umjetnost poboljšanja reputacije putem različitih medija – je važan, ali često i zanemaren dio uspjeha vašeg ecommerce poslovanja. Donosimo vam nekoliko savjeta za kreiranje kvalitetnog PR odnosa.

Osnovni cilj PR-a jest izgradnja odnosa s različitim medijima i blogerima na način da oni izvještavaju pozitivne i zanimljive informacije o vašoj trgovini, što će u konačnici rezultirati povećanjem prometa i profita. U slučaju nekog negativnog događaja, dobar PR može znatno ublažiti štetu za reputaciju vaše tvrtke.

Objava za medije

Press release je dokument koji opisuje neki događaj u vezi vašeg online poslovanja. To mogu biti potpuno različite informacije, od predstavljanja novog proizvoda, primjene neke tehnologije preko objave novosti u postprodajnoj brizi za kupca do primjera kako vaša tvrtka ispunjava preuzete obaveze. Objava za medije treba biti zanimljiva i napisana na načina da olakša korištenje novinarima i blogerima.

Pazite na gramatiku, te jasno i precizno izjašnjavanje. Nije naodmet niti korištenje multimedije, poput video zapisa.

Slanje press releasea

Press release možete poslati na dva načina: putem distribucijskog servisa (newswires) ili putem maila i telefona. Distribucijski servisi šalju objave za medije putem uhodane mreže sa stotinama novinara i blogera, naravno uz određeni honorar. Globalno popularni distribucijski servisi su PR Newswire, PR Web, Business Wire, Marketwire, i PR.com.

Nakon što ste odabrali kako ćete slati vaš press release, možete odabrati i ciljanu publiku; prodajete li opremu za podvodni ribolov, nećete slati objave za medije u umirovljenički časopis…

Samim slanjem press releasea nije gotov PR vaših stranica: potrudite se zainteresirati novinare i blogere, te izgraditi što bolji odnos sa svima. Dobar početak jest zahvala za objavu vijesti, te pozitivni komentari na njihovim stranicama.

Kontrola štete

Kontrola štete u slučaju negativnog događaja pravi je pokazatelj kvalitete vašeg PR-a i kvalitete odnosa sa novinarima. U tom slučaju možete znatno ublažiti udar na vašu reputaciju, objavljivanjem vaše strane priče, što vam može uštedjeti velik iznos novaca.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar