RSS

Programi lojalnosti od ključne su važnosti

Wed, Jan 27, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Programi lojalnosti od ključne su važnosti

Velika sniženja dugo su bila norma maloprodajne trgovine u offline svijetu, osobito u velikim trgovačkim lancima gdje se za pažnju potrošača bore tisuće proizvoda. Međutim, trgovci su svjesni da davanje velikih popusta svim kupcima odjednom dovodi do smanjenja njihove marže i subjektivnog pada vrijednost proizvoda koje bi mnogi kupci vjerojatno kupili i po nominalnoj cijeni. Današnje prodajne strategije osnažene su online tehnologijama i kreću se u pravcu promocija temeljenih na programima lojalnosti.

Zašto ne biste kupce povremeno iznenadili i razveselili dijeljenjem besplatnih poklona ili čak proizvoda? Takva akcija od neprocjenjive je važnosti za stvaranje lojalnosti jer kupci znaju cijeniti vrijednost poklonjenog, osobito ako to uopće nisu očekivali. Većina kupaca koje iznenadite pravim poklonom u pravo vrijeme samo zbog toga će se ponovno odlučiti za kupnju.

Mali znaci pažnje također mogu postići velike učinke, poput slanja zahvalnica za vjernost uz ponudu kupona za ostvarivanje popusta prilikom sljedeće kupnje. Kako biste bili sigurni da vodite uspješan web dućan i ostvarujete uspješne online promocije, provjerite da li vaši pružatelji usluga e-poslovanja nude suvremena rješenja koja vam omogućuju kreiranje takvih programa lojalnosti.

-

Značajke suvremene online tehnologije

Suvremene online tehnologije za promociju trebale bi između ostalog sadržavati sljedeće značajke:

  • sustav promotivnih pravila mora omogućiti dodavanje poslovnih pravila uz promocije kako bi se potaknulo povećanje prodaje
  • promocije temeljene na slikama omogućuju stvaranje snažnog vizualnog dojma
  • primanje (import) i slanje (export) promocija sa i prema drugim sustavima e-poslovanja
  • detaljno izvješćivanje o promocijama, učinkovitosti i provođenje složenih analitika

-

Da biste se uspješno otisnuli u sretnu budućnost trgovanja, prisiljeni ste kontinuirano odvagivati različite vrsta promocija i pomiriti međusobno suprostavljene zahtjeve. S jedne strane nameće se potreba za kreiranjem stvarne vrijednosti i pogodnosti za kupca te zadržavanjem teško stečene razine zadovoljstva kupaca vašim uslugama. S druge strane, promocije moraju povećati vašu prodaju, broj narudžbi, prosječnu vrijednost narudžbi ili nešto treće, a nikako smanjiti vaš profit radi toga što ste nerealno procijenili parametre i suviše smanjili maržu na vlastitu štetu.

-

Recept za uspjeh

Recept za uspjeh je otprilike ovakav: doznajte što više možete o svojim kupcima, promovirajte se ka određenoj ciljnoj skupini, zadržite kupce sretnima i lojalnima te prodajte svoj proizvod. Dakako, ako pritom niste kreativni, uspjeh će gotovo sigurno izostati. Glavna poanta je da kupca bez prisile navodite na smislenu interakciju s vašom robnom markom, utemeljenu na poznavanju njihovih kupovnih navika. Osmišljavanje, pokretanje i upravljanje uspješne promocije kombinacija je nepobitnih prednosti suvremenih online tehnologija i fine umjetnosti stvarnog poznavanja individualnih kupaca.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar