RSS

Optimizacija pretplatničkog procesa

Tue, Sep 21, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Optimizacija pretplatničkog procesa

Postotak odgovora je uvijek veći kod novih pretplatnika na email listi. Prema “Email Marketing Benchmark Guide” MarketingSherpa, pretrplatnici klikaju na email kampanju 25% više unutar prvog mjeseca pretplate, te 67% više nego nakon godinu dana. Zašto ne iskoristiti tu činjenicu pažljivim dizajniranjem i optimiziranjem procesa pretplate?

Donosimo vam nekoliko savjeta koje možete iskoristiti odmah, bez utroška mnogo resursa.

Pozdravna poruka

Pozdravna poruka je bitna, jer istovremeno uvjerava korisnika da je vaša tvrtka živa, te smanjuje pritužbe na spam podsjećajući korisnika da se pretplatio na vašu listu. No, osim toga, pozdravna poruka je bitna i za response rate. To vam je važan alat za daljnju analizu i interakciju s vašom tvrtkom. Da bi ste poboljšali response rate, predlažemo da pozdravna poruka sadrži sljedeće elemente:

  • Osobnu poruku od direktora/vlasnika tvrtke
  • Kupona za daljnju povoljnu prodaju
  • Link na vaše najpopularnije entry – level proizvode
  • Kvalitetno sročenu izjavu

Bitno je da pozdravna poruka postane dvosmjerni komunikacijski alat. Ohrabljujte odgovor na vašu pozdravnu poruku, i na njega odgovarajte bez zadrške. Svi redom korisnici će biti impresionirani brzim odgovorom.

Real time pretplate

Podaci o novim pretplatnicima katkada se pohranjuju offline, a zatim uploadaju na master listu, što znači da pretplatnici nisu trenutno dodani. Uploadanje pretplatničkih podataka u batch je riskantno, jer zbog kašnjenja zainteresirani pretplatnik za neki vaš proizvod (a vjerojatno se zato i pretplaćuje na vašu listu) može otići kod konkurencije, ili izgubiti zanimanje. Željezo se kuje dok je vruće. Koristite li batch listu, prije svakog slanja emaila osvježite njeno stanje.

Follow up serije

Iako je uobičajen format email marketinga newsletter, nije loša ideja poslati tempirani auto responder novim pretplatnicima, nakon vaše pozdravne poruke. Primjerice, možete poslati poruku dan nakon pretplate, te novu uskoro nakon toga. Čekanje na vaš redovni newsletter može biti predugačko – posebice ako ga šaljete jednom tjedno, ili još rjeđe. Ta vrsta poruka je statičnog sadržaja za razliku od newslettera.

Segmentacija i personalizacija

Možete personalizirati vašu inicijalnu email poruku novim pretplatnicima prema proizvodima na stranici s koje se pretplatio. Daljnja segmentacija i personalizacija je vrlo poželjna, bazirana na preferencijama korisnika.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar