RSS

Alternativa plaćanju kreditnim karticama na Internetu

Wed, Feb 24, 2010

ePoslovanje, eTrziste

Alternativa plaćanju kreditnim karticama na Internetu

U regijama u razvoju i dalje ima mnogo korisnika koji nemaju ni kreditnu karticu ni bankovni račun, pa ne mogu koristiti čak ni alternativne načine online naplate. Novi inovativni način plaćanja takvim korisnicima omogućuje da plaćaju putem posebnih e-računa na koje prvo prebace gotovinu ili putem SMS-a tako što npr. na obližnjem kiosku kupe prepaid bon u željenom iznosu. Može li jednostavnije od toga?

Tržište e-valuta i e-novca iznimno je razvijeno u Rusiji, Africi i Srednjem Istoku gdje još uvijek postoje mnogobrojni korisnici kojima banke radi niske kreditne sposobnosti te malih ili neredovitih primanja ne odoravaju kreditne kartice. Ne samo to, mnogi od njih uopće nemaju otvoren bankovni račun jer se koriste isključivo gotovinom. Premda nemaju kreditne kartice i bankovne račune, takvi korisnici nisu siromašni, naprotiv – često imaju iznadprosječna primanja. Budući da nemaju otvoren bankovni račun, takvi korisnici ne mogu koristiti oblike online naplate koji se temelje na korištenju internet bankarstva. Za takve su osmišljeni novi inovativni sustavi temeljeni na e-računu koji se koriste za online plaćanja. Uobičajeno je da korisnici prvo moraju položiti stvarni novac na e-račun, a neki pružatelji usluga taj su korak doista maksimalno pojednostavili.

-

Primjeri ponuđača usluga

Plaćanje putem e-računa interesantno su riješile dvije tvrtke, bliskoistočni cashU ( u sastavu poznate online grupacije Maktoob Group ) i ruski WebMoney Transfer. Njihovi korisnici prvo moraju prebaciti novac na e-račun putem kojeg potom mogu na podržanim web trgovinama plaćati učinjene računi. Sredstva na e-račun korisnik može prebaciti tako da uplati željeni iznos gotovine u mjenjačnici ili banci (nije potrebno da pritom ima otvoren bankovni račun). CashU je razvio naročito inovativan model uplaćivanja sredstava na e-račun. Njihovi korisnici mogu na kiosku jednostavno kupiti prepaid bon s određenim iznosom, poput bona za mobitel. Nakon što kod s bona pošalje SMS-om, vrijednost bona prebacuje se na e-račun korisnika.

Tako jednostavno, inovativno i svima dostupno prebacivanje gotovine na e-račun osobito cijene korisnici bez bankovnog računa ili oni kojima banka iz ovog ili onog razloga odbija izdati kreditnu karticu. Jednom kad se gotovina prebaci na e-račun, korisnik može sigurno kupovati u bilo kojem web dućanu koji podržava takav način plaćanja. Online trgovci mogu biti sigurni da svaka takva transakcija nije ilegalna jer je korisnik osobno na svoj e-račun uplatio gotovinu koja se prilikom plaćanja izravno prebacuje s e-računa na žiro-račun trgovca. Sredstva koja ima na e-računu korisnik može vrlo lako pretvoriti u bilo koju valutu, prebacivati na druge račune ili putem bankomata pretvoriti natrag u gotovinu.

Na Srednjem Istoku, u Africi, Rusiji i baltičkim republikama postoji najviše korisnika bez kreditnih kartica i bankovnih računa. Novopečeni naftni tajkuni, pretvorbeni oligarsi i ostali koji rade za njih primjer su ljudi koji raspolažu velikom količinom gotovine, no takvih ima mnogo i među svakodnevnim ljudima koji regularno zarađuju za svoj kruh. U spomenutim regijama sustavi online naplate poput WebMoneyja ili cashU rastu eksplozivnom stopom.

-

-

Potencijal rasta

WebMoney i cashU pružaju komfor sigurne online naplate, kako za kupca tako i za trgovca, pa sve više korisnika bez kreditnih kartica i bankovnih računa kupuje online, što povećava promet online dućana koji podržavaju takve nove oblike plaćanja. Sve to potiče daljnji porast korištenja e-novca i elektroničkog poslovanja. E-valute poput WebMoneyja i cashU imaju najveći potencijal upravo na tržištima u razvoju.

Shvativši vrijednost takvih sustava naplate, dvije vodeće tvrtke u tom području, cashU i WebMoney Transfer, potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu, a iz cashU-a ne kriju namjeru da slične sporazume potpišu s najvećim pružateljima takvih usluga izvan njihove domicilne regije. Namjera je kreirati svojevrsnu e-burzu putem koje bi korisnici mogli nesmetano pretvarati valute i prebacivati sredstva između e-računa različitih pružatelja. To bi svakako omogućilo inteoperabilnost među zasad neuskladivim sustavima, što koči daljnji razvoj e-plaćanja.

WebMoney je utemeljen 1998. godine i vodeći je pružatelj online naplate u Rusiji i baltičkim zemljama, s gotovo 4 milijuna otvorenih korisničkih računa i 2500 online trgovaca koji prihvaćaju WebMoney za online plaćanje. Godišnje kroz WebMoney prođe više od 4 milijarde dolara transakcija(!).

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar