RSS

Online Marketing – vodič za ulaganje

Sat, Aug 28, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Online Marketing – vodič za ulaganje

Online marketing je najisplativiji način promocije – u to više nitko ne dvoji. Niste li do sada isprobali ovaj način oglašavanja, krajnje je vrijeme da krenete tim smjerom.

No, na koji način je najbolje potrošiti raspoloživa sredstva?

Je li bolje potrošiti većinu budžeta na SEO otpimizaciju? Ili su socijalne mreže poput Facebooka bolje rješenje? Treba li video produkcija biti dio kampanje? Što je s email marketingom?

Odgovori na ova pitanja često ovise o tipu trgovine i proizvoda koji prodajete, no pokazalo se da neka pravila vrijede univerzalno, posebice ako tek krećete s online marketing kampanjom.

Search Engine marketing

Većina eCommerce tvrtki zna da trebaju ulagati u online marketing, i to posebice u SEO optimizaciju. Plaćeni i naturalni posjeti preko pretraživača donijet će vam većinu prihoda i prometa, što je posebice izraženo na većim tržištima, ali u Hrvatskoj nešto manje.
Zašto je tomu tako? Pretraživači po definiciji ključnih riječi donose fokusirani pšromet, bilo da je prirodan ili plaćen. Ti se rezultati relativno jednostavno i vrlo precizno mogu pratiti i analizirati, za razliku od rezultata drugih tipova oglašavanja.

Alternativni put

Dobro definirana i zaokružena online marketing kampanja nipošto ne počinje i završava s pretraživačima. Ne zaboravite pri tome na:

  • Socijalne mreže i marketing usmene predaje – ovaj tip oglašavanja može se pokazati kao izuzetno efikasan, posebice za B2C tvrtke.
  • Blogovi – često se, s pravom, povezuju sa socijalnim mrežama, ali blogosfera je ogromna. Korporativno bloganje može biti sjajan način ne samo da privučete pažnju za svoje stranice i proizvode, nega i da kreirane kvalitetan sadržaj i mnoštvo linkova.
  • Video – posebice u kontekstu YouTubea – se također povezuje sa socijalnim mrežama. Prema istraživanju eMarketera, više od pola svih trgovaca u SAD-u bilo je fokusirano na online video kao marketinšku platformu u 2009. godini. Iako je video skuplji u odnosu na klasično oglašavanje u socijalnim mrežama, njegova popularnost dovoljno govori o njegovoj isplativosti.
  • Aplikacije i widgeti su također skuplji, ali ponekad i izuzetno uspješan način oglašavanja. To svakako nije isplativo niti relevantno za sve tvrtke, ali ukoliko je vaše poslovanje moguće smisleno oglašavati na taj način učinci mogu biti sjajni.
  • Email oglašavanje – i dalje se radi o pristupačnom, jeftinom i efektnom načinu online oglašavanja. Ne smijete biti spammer, ali proaktivna komunikacija kvalitetnim sadržajem, prospektima i akcijama prema klijentima i dalje je dobar način poslovanja, uz minimalne troškove.
Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar