RSS

Online kampanje: Razradite miks komunikacijskih kanala

Fri, Mar 26, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Online kampanje: Razradite miks komunikacijskih kanala

Poruka online kampanje sadržana je u online oglasu koji predstavlja ishodišno mjesto vaše kampanje. Vrste online medija u kojima možete objaviti oglas obuhvaćaju newslettere, news portale, specijalizirane siteove i RSS kanale. Premda u stvarnosti na Internetu ima znatno više mjesta na koja možete plasirati svoj oglas, ipak se kampanje većinom oglašaju putem bannera postavljenog na specijaliziranim siteovima, news portalima te u RSS kanalima i ciljanim newsletterima.

Odabir medija, formata oglasa, trajanja zakupa i drugih parametara zakupa oglasnog prostora slijedi zakonitosti offline promocije, uz nekoliko specifičnosti online svijeta.

Premda online oglasni prostor možete zakupiti direktno, ukoliko niste sami marketinški stručnjak, razumno je taj posao prepustiti marketinškoj agenciji ili online marketing specijalistu. Oni će vaš oglasni budžet optimalno rasporediti na online medije koji najbolje pokrivaju ciljnu publiku kampanje. Najgore što možete napraviti je subjektivno procjenjivati popularnost online medija i strukturu njihovih čitatelja.

Čak i da raspolažete nekim podacima o njihovoj čitanosti, broju posjeta i slično, marketinške agencije kupuju skupa istraživanja čitanosti online medija. Agencije tim statistikama pune specijalizirani softver za zakup medija koji olakšava planiranje zakupa medija i jamči optimalnu pokrivenost vaše kampanje i najbolji utrošak vašeg oglasnog budžeta.

-

Uvijek imajte na umu cilj

Cilj vaših marketinških aktivnosti i kampanja koje planirate poduzeti nikad ne smije biti neodređen i izgubljen u maglovitim tumačenjima tipa “paaa, malo ćemo se promovirati” ili “bilo kakva promocija bolja je od nikakve”. Da bi vaši napori i utrošeno vrijeme imali smisla, cilj marketinških aktivnosti mora bit izražen u opipljivim pokazateljima, što znači da je poželjno da bude kvantificiran.

-

komunikacijski-mix

Budite realni u očekivanju

Kod postavljanja cilja online kampanje nemojte upasti u zamku nerealnih očekivanja. Da biste to izbjegli, uzmite u obzir statističke podatke online marketinga. Bez obzira da li je online oglas postavljen na portalu, specijaliziranom siteu ili ubačen u newsletter, na njega će prosječno kliknuti do pet posto posjetitelja, prosječno jedan do dva posto. Iz tog postotka i ukupnog broja jedistvenih posjetitelja online medija na kojem ste postavili oglas izračunajte koliko će posjetitelja putem oglasa doći na site s vašom ponudom. Od tog broja, računajte da će do deset posto posjetitelja postati vaši novi kupci.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Web analytics: navike posjetitelja, drugi dio | eBizMags Says:

    [...] primjer online retailera koji mjesečno troši 10.000 kuna na pay-per-click kampanju. Reklame vode na home page retailera, pa će web analytics zabilježiti velik broj jedinstvenih [...]

  2. Google AdWords – više od tekstualne reklame | eBizMags Says:

    [...] ekrana. Ovi oglasi su odličan način za isporuku multimedijskih informacija krajnjim korisnicima. Oglas se naplaćuje samo ako netko klikne na video i dođe na vaše stranice. Nema naknade za reprodukciju [...]

Vas Komentar