RSS

Oglašivači ne luduju za društvenim mrežama

Tue, Aug 18, 2009

eMarketing, eTrziste

Oglašivači ne luduju za društvenim mrežama

Bez obzira što su milijuni građana pristupili nekoj od popularnih socijalnih mreža (MySpace, FaceBook itd.), razna istraživanja renomiranih tvrtki ukazuju na činjenicu da oglašivači još uvijek nedovoljno iskorištavaju njihove oglasne kapacitete. Mišljenja smo da je prava šteta ne uhvatiti uzlazni val oglašavanja na socijalnim mrežama, pošto će i ovaj trenutni “hype” jednog dana prsnuti… Pozicije stečene u startu tada će biti od neizmjerne ekonomske važnosti – stoga je krajnje vrijeme da se u svijesti “velikih igrača” socijalne mreže zapišu kao važan dio njihovih planova.

No, treba shvatiti i poslovnu zabrinutost koja je uzrok za nedovoljno iskorištavanje oglašivačkog potencijala social network Internet stranica. Problematika koja producira suzdržanost sasvim je konkretna, a u nekim slučajevima i popuno opravdna. Naime, takvi internetski portali i stranice gotovo da i nemaju kontrolu nad svojim sadržajem! Sama bit “socijalnih” stranica je da sadržaj kreiraju sami korisnici, a u tome leže mnoge zamke za potencijalne oglašivače. Pogledajmo to iz perspektive oglašivača; oni se ne žele naći u “neobranom grožđu” i ugroziti svoj brend s kakvim nepodobnim sadržajem. Primjerice, reklama određene tvrtke koja drži do svog moralnog image-a svakako neće pogoditi svoju metu ako se nađe postavljena uz erotski materijal. Da ne govorimo o tome kako će takvo pojavljivanje djelovati potpuno u krivom smjeru, kontraproduktivno.

Nije lako ni vlasnicima socijalnih portala; istovremeno se trude privući oglašivače, ali ne smiju odustati od kreiranja slobodnog korisničkog materijala koji im je i donio toliku popularnost. Ta je ista popularnost pak privukla oglašivače koji se na kraju s vlasnicima portala počinju vrtiti u jednom začaranom krugu…

Srećom, postoji rješenje. Oglašivači zainteresirani za oglašvanje na takvim internetskim lokacijama jednostavno moraju obaviti ponešto istraživačkog rada. Trebaju saznati koje stranice unutar socijalnih mreža prikupljaju najviše pažnje od posjetitelja, koji blogeri imaju najbolji promet i koji video materijali stvaraju najviše interesa. Nakon toga dolazi na red istraživanje tih specifičnih stranica, blogova i video logova (vlogs) kako bi se pronašli “sigurni” materijali uz koje se mirne duše mogu postaviti željeni oglasi. Mada zvuči jednostavno to i nije baš tako jer zahtjeva puno vremena i koncentracije. Ali, izvedivo je i može polučiti odlične rezultate.

Premda generiraju strahovit promet, društvene mreže još nisu dovoljno iskorištene od strane potencijalnih oglašivača.

Rating 3.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Web 2.0: vrijednosti, aspekti i trendovi | eBizMags Says:

    [...] brzi rast broja korisnika nekih Web 2.0 aplikacija osjetit će usporavanje u budućnosti jer će se iscrpiti broj potencijalnih korisnika. Tako već neke aplikacije osjećaju usporavanje rasta, pa čak i smanjenje broja korisnika [...]

Vas Komentar