RSS

Oglašavanjem u recesiji do kompetitivne prednosti

Wed, Apr 6, 2011

ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Oglašavanjem u recesiji do kompetitivne prednosti

Recesija i njen neizvjestan završetak potaknule su online trgovce na rezanje troškova vezanih uz oglašavanje. Iskoristite situaciju! Upravo sad kad je vaša konkurencija utihnula, istaknite se, osim što ćete povećati prodaju upravo sada, ostvarit ćete i dugotrajnije rezultate.

U studijama MBA, McGraw-Hill i američki Business Press analizirano je 600 tvrtki i njihovo oglašavanje tijekom recesije 1981.-1982. i tri godine nakon krize. Istraživanje je utvrdilo da je 1985. prodaja u kompanijama koje su se agresivno reklamirale za vrijeme recesije porasla za vrtoglavih 256 %, za razliku od njihove konkurencije koja je rezala oglašavanje.

Agresivne tvrtke dominirale su na tržištu, pridobile su više kupaca i zadržali su ih i nakon recesije.
Istraživanja provedena još 1949., kao i studije Penton Research Services i Coopers & Lybrand  nakon recesijskih 1990.-1991. ustvrdili su sličan trend. One tvrtke koje oglašavaju u vrijeme recesije ostvaruju bolje rezultate i – za vrijeme krize, kao i nakon nje.

Kreirajte nove oglase, osmislite nove ključne riječi

U vrijeme kad su mnogi oglašivači srezali svoje budžete, vrijeme je da prilagodite svoje  pay-per–click oglašavanje i uvedete nove ključnih riječi. Jedan online oglašivač prilagodio je svoju kampanju početkom studenog, kada je većina oglašivača smanjila svoju Google Adword potrošnju. U tri tjedna, spremio je oko 3 centa po kliku, a pritom poboljšao svoju poziciju s 1,9 na 1,5. Već prvog tjedna u prosincu, taj je trgovac bio korak od nabolje blagdanske sezone ikad.

Blog oglašavanja: Jeftino i učinkovito

U listopadu 2008.g studija iz JupiterResearch BuzzLogic otkrila je da više od polovice redovitih čitatelja bloga, reklo da su ih oglasi na blogovima potaknuli na on-line kupovinu. Blog pisci često se kroz razgovor nadovezuju na druge blogove, video, ili članake koji raspravljaju o sličnim temama. Pokušajte pronaći blogove tematski vezane uz proizvode koje vi prodajete. Ako prodajete odjeću, potražite blogove koji se bave  celebrityma ili pak različite modne blogove.

Stavljanje oglasa na ovakve stranice svakako će pozitivno utjecati na stvaranje potencijalne klijente. Iskoristite ovaj popularan i ne previše skup način oglašavanja.

Što god učinili, ne prestajte s oglašavanjem

Kada gospodarstvo usporava svi težimo smanjiti potrošnju. Ali, iako manje, potrošači još uvijek kupuju i dalje pod utjecajem dobrih reklama i marketinga.
Zapamtite, promoviranje vaše trgovine u recesiji pomoći će da raste vaša uloga kako u ovim teškim trenucima, tako i dugoročno nakon što kriza prođe.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. seo komentira:

    Kažu da velike kompanije najviše ulažu u oglašavanje onda kada im najbolje ide, dakle oglašavati se treba uvijek :)

    Coca Cola nam je dobar primjer!

Vas Komentar