RSS

Odabir SEO stručnjaka

Thu, Oct 28, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Odabir SEO stručnjaka

Dobro optimizirane SEO stranice znače stabilan i pouzdan priljev svježih korisnika, što može činiti razliku između uspjeha i propasti ecommerce tvrtke. Upravo zato je odabir SEO profesionalca toliko osjetljiv, ali i zahtjevan posao…

Naravno, svi se hvale. No, ne pokažu li vam primjere svog minulog rada, odmah prekinite daljnje razgovore. Dobar SEO stručnjak imat će iza sebe priličan broj odrađenih poslova s kojima se može pohvaliti. Provjerite kako su mu rangirani ti webovi na glavnim pretraživačima (Google, Bing, Yahoo)

Nema zagarantiranih rezultata

Jamči li vam SEO stručnjak pojavljivanje na prvoj stranici Googlea ili sličan vrhunski rezultat ne vjerujte mu. Postoje samo opće smjernice što se smije, što je u sivoj zoni a što je zabranjeno kod SEO optimizacije. Nemoguće je unaprijed jamčiti vrhunski rezultat. Posebice ako koristite neke ključne riječi koje su popularne. Možete vi napraviti savršeno optimizirane stranice, pa da vas nema na prvih nekoliko stranica pretraživača. Prihvatite činjenicu, da postoje i bolje stranice od vaše…

Siva zona

Sljedeće strategije trebate izbjegavati. Pripadaju sivoj zoni, mogu donijeti rezultate na kraći rok, ali svaki ozbiljan eCommerce trgovac ih se treba kloniti.

 • Cloaking – kreiranje jednog sadržaja za korisnike, drugog za pretraživačke robote.
 • Comment spamming – ostavljanje brojnih komentara na blogovima i drugim stranicama koje su napravljene samo za tu svrhu
 • Link farming – kreiranje stranica s jedinom svrhom da na njima budu linkovi na vaše stranice
 • Link buying – kupnja linkova na raznim stranicama s ciljem generiranja linkova na vaše stranice.
 • Spamglish – kreiranje sadržaja od hrpe keyworda, bez smisla, glave i repa, s ciljem da se prevari pretraživač
 • Shadow domains – stranice koje usmjeravaju posjetitelje na vaše stranice uz pomoć prikrivenih redirekcija ili sličnih postupaka.

Pravi put

SEO profesionalac treba optimizirati vaše stranice na način da poboljša iskustvo korisnika, poštuje smjernice World Wide Web Consortiuma poput pravilnog korištenja <h1> taga, piše čisti kod, pazi na kvalitetu navigacije, sadržaja, imena fotografija i sve druge legalne načine poboljšanja rangiranja na pretraživačima.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. Dražen komentira:

  Ne slažem se sa tvrdnjom da nije moguće garantirati/ostvariti planirani ili dogovoreni rezultat. Vrijeme potrebno za ostvarenje dogovorenog cilja se može prekoračiti i nije neubičajno da se to dogodi ali cilj se može ostvariti odnosno garantirati.
  To je moguće jer na internetu postoje desetci uglednih firmi kojima je core business analza web stranica i njihovih parametara. Korištenjem/plaćanjem usluga nekolicine može se dobiti dovoljno dobra slika o odnosu snaga između klijenta i njegovih konkurenata.
  Nakon napravljene analize se da izvući zaključak što je potrebno uraditi da se ostvari cilj.
  U inozemstvu je cilj teže ostvariti jer u većini slučajeva za većinu kvalitetnih pojmova se nadmeće veći broj konkurnata. Obzirom da više njih cijelo vrijeme radi na postizanju visokog ranka teže je ostvariti planirani cilj-pretpostavljam da je otud i tvrdnja da nije moguće ništa garantirati.

1 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Radite redizajn? Prava je prilika za SEO… | eBizMags Says:

  [...] FLASH više nisu nečitljivi za pretraživače. Ipak je najbolje i dalje nuditi dostupnu verziju za SEO. Expandable navigacija, fly-out i rollover se mogu odraditi pomoću CSS-a, čime će ostati [...]

Vas Komentar