RSS

O čemu treba voditi računa pri odabiru e-Learning rješenja?

Wed, Jul 22, 2009

ePoslovanje, eTrziste

O čemu treba voditi računa pri odabiru e-Learning rješenja?

S tehničke strane, LMS sustavi su često vrlo složeni. Najčešće se ne sastoje samo od tri osnovna elementa: web poslužitelja, baze podataka i aplikacijskog poslužitelja koji je često integriran u web poslužitelj. Kod većine sustava postoje i dodatne komponente poput LDAP poslužitelja, portala, konektora za integraciju s drugim standardnim sustavima i slično. Da bismo sve to instalirali, potreban je odgovarajući hardver (obično jedan ili dva, ali ponekad i više poslužitelja) i odgovarajući operativni sustavi. Postoje dvije osnovne strategije: odabrati operativni sustav, a zatim LMS koji se na njega može instalirati ili odabrati LMS koji nam najviše odgovara, a zatim kupiti odgovarajući operativni sustav. Naravno, strategiju odabiremo na temelju potreba i budžeta.

Neki LMS sustavi poput Moodlea ili IBMovog Workplace Collaborative Learninga, omogućavaju instalaciju na različite operativne sustave. Open source operativni sustavi uglavnom zahtijevaju nešto skuplje održavanje, ali su u samom startu nešto jeftiniji ili čak besplatni. Ponovno se vraćamo na usporedbu open source i komercijalnih rješenja. Za primjer open source operativnog sutava, uzet ćemo jedan od najpopularnijih – Linux. Iako je Linux jedan od najčešće korištenih open source operativnih sustava, za komercijalnu upotrebu on ipak i nije uvijek besplatan. Želimo li stabilan i siguran open source sustav, nabavit ćemo neku od poslovnih distribucija kao što su Redhat enterprise za koji se plaća tehnička podrška i mogućnost nadogradnje.

Kod odabira LMS sustava, može nam pomoći činjenica da možda u kompaniji već postoji poslužitelj s instaliranim operativnim sustavom za tu namjenu. Slično, ako već imamo neki od sustava baza podataka, možemo ga možda iskoristiti za povezivanje s LMSom umjesto da instaliramo i kupujemo novu bazu.

Postoji nekoliko načina licenciranja komercijalnih LMS sustava. Neki proizvođači naplaćuju instaliranje po procesoru za neograničeni broj korisnika. Drugi više preferiraju licenciranje po korisniku tj. po korisničkom računu. Prvi će način više odgovarati kompanijama s velikim brojem korisnika, a drugi način može biti sasvim dostupan i malim tvrtkama sa svega nekoliko desetaka zaposlenika. Rjeđe se primjenjuje sutav licenciranja po broju klijentskih računala jer korisnik elearning edukacije obično nije vezan uz jedno računalo nego sustavu može pristupiti bilo kada s bilo kojeg računala s vezom do poslužitelja.

-

Slika 3 – Oracle iLearning

U elearning rješenje, osim LMS sustava treba računati i na nabavu elearning sadržaja. Niti najbolji LMS sustav na svijetu ne vrijedi puno bez sadržaja za učenje. Postoji mogućnost da se unutar tvrtke oformi tim za samostalnu izradu elearning sadržaja ili da se pak kupe gotovi elearning seminari. Zbog specifičnih potreba, tvrtke se najčešće odlučuju za kombinaciju tih dvaju pristupa. Uzmemo li u obzir da većinu internih elearning timova ne čine stručnjaci za izradu elearning sadržaja nego stručnjaci za predmetno područje, najčešća je i najbolja praksa suradnja s tvrtkama koje se bave elearningom. Takve tvrtke u svojoj ponudi vjerojatno već imaju čitav niz gotovih elearning sadržaja, ali i detaljno razrađen sustav za planiranje i izradu novih seminara. Obično je proces takav da tvrtka naručitelj prikupi i pripremi materijale, a tvrtka koja se bavi elearningom obradi materijale i prilagodi ih za primjenu u elearning edukaciji. Pri tome se najčešće implementira primjena elearning standarda poput SCORMa kako bi se efikasno iskoristio potencijalno ovakvog oblika edukacije, a isti sadržaj bio primjenjiv i u slučaju prelaska na drugi LSM sustav u budućnosti.

-

Slika 4 – Dokeos LMS

Prilikom odabira partnera za postavljanje i održavanje elearning sustava te nabavu i izradu elearning sadržaja, najbolji je voditelj količina iskustva koju tvrtka ima u području elearning edukacije. Slično se može reći i za proizvođača LMS sustava. Zato je najbolje krenuti u suradnju oprezno, napraviti pilot projekt s dvije-tri edukacijske grupe s 20-ak korisnika po grupi u trajanju od mjesec-dva. U takvom će se pilotu iskristalizirati potencijalni problemi, predvidjeti mogućnost njihovog rješavanja te lakše donijeti odluka o potpisivanju trajnog ugovora o suradnji.

-

REFERENCE

http://www-01.ibm.com/software/lotus/portal/value/learningaccelerator.html

http://moodle.org/

http://ilearning.oracle.com/ilearn/en/learner/jsp/login.jsp

http://www.dokeos.com/

http://lms.algebra.hr/

http://e-learning.algebra.hr/

Ocjena 4.67 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Zoran Jancic - ukupno napisanih 5 tekstova na eBizMags.

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Elearningom se bavi od 2002. godine u učilištu Algebra, a od 2009. godine u Visokoj školi za primijenjeno računarstvo kao autor seminara, administrator složenih elearning sustava, konzultant na elearning projektima, voditelj tima za elearning projekte i voditelj elearning projekata. Od 2010. godine radi na mjestu voditelja odjela za međunarodne projekte i suradnju Visoke škole za primijenjeno računarstvo, ali paralelno nastavlja svoj rad i kao voditelj elearning odjela. Kao doprinos kvaliteti njegova rada na elearningu ističu se višegodišnje iskustvo u organizaciji i izvođenju klasične edukacije u učionici, brojne prezentacije proizvoda poslovnim partnerima, iskustvo na projektima web dizajna i razvoja Internet/intranet aplikacija, vođenje elearning projekata te VUE Macromedia Flash Developer certifikati. Dobar je poznavatelj SCORM elearning standarda, alata za izradu elearning sadržaja, LMS sustava za e-učenje te poslovnih procesa i tehnologija vezanih uz elearning. Uz to, sve više se bavi vođenjem projekata izvan domene elearninga, a u posljednje vrijeme i međunarodnim projektima te projektima financiranim od strane međunarodnih tijela i financijskih institucija.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. sapa radojčić komentira:

    Koristan članak za one koji tek nameravaju da uđu u vođe e-učenja.
    Za one-man rešenje dobar izbor je Dokeos. Koristio sam ga dve školske godine, dok fakultet na kojem radim nije uznapredovao na razvoju sopstvenog LMS.

Vas Komentar