RSS

Stranica “O nama” je marginalizirana

Wed, Aug 12, 2009

ePoslovanje, eSavjeti

Stranica “O nama” je marginalizirana

Jedan od rijetkih dijelova svakog poslovnog weba, kojeg doista možemo naći na svim sajtovima jest stranica ili sekcija “O nama”. Istovremeno, paradoksalno je da kompanije, iako prepoznaju važnost vlastitog predstavljanja, u tome nerijetko ne uspiju. Nažalost, iza sjaja marketinških tekstova i iscrpnosti opisa proizvoda i usluga, često zaboravimo napisati tko smo, što je naš core business, što je naša misija, vizija, kamo želimo stići…

Ova pogreška proizlazi iz pogrešnih projekcija ciljane publike, koje nerijetko zanemaruju malobrojne, ali poslovno važne posjetitelje stranica. Bez obzira koliko bili veliki ili poznati u svojoj branši, “O nama” je dio web prezentacije kompanije koji nikako ne smijete samo “odraditi”! U posao dolaze novi ljudi i nove tvrtke, studenti i potencijalni novi zaposlenici traže svoje mjesto u vašoj organizaciji, novinari vječno traže nove ali stare informacije za svoje priče, a investitori žele vidjeti kako poslujete.

Obzirom da se korisnici weba nerado zadržavaju na sadržajima koji ih ne zanimaju i što prije žele doći do onih njima interesantnih, preporuka je da se tvrtka predstavlja po principu obrnute piramide u četiri razine opširnosti:

1. Tagline: nekoliko riječi ili kratka rečenica o tome što tvrtka radi

2. Sažetak: jedan do dva odlomka koja daje nešto detaljniji uvid u dosadašnji rad kompanije, i u njene ciljeve

3. Fact Sheet: Sekcija od više strana koje razrađuju osnovne činjenice izrečene u sažetku

4. Detaljne informacije: stranice koje se detaljno fokusiraju na ključne elmente poslovanja tvrtke

-

Očito je da sadržaji spomenute četiri razine nisu vezani isključivo za web – kompanija ne može imati jedan tagline za web, a drugi za tiskane promotivne materijala, no što je razina detalja veća, valja voditi računa o webu kao mediju.

-

Factsheet je složeniji od taglinea, no to još ne znači da je korisnik našao ono što ga zanima. Čak i na željenoj razini detalja, korisnik treba naći ono područje koje je od njegovog interesa. Stoga nikad ne smijemo smetnuti s uma da tekst mora biti vizuelno pregledan, sadržajno jasan, jednostavan za “skeniranje” uz istaknute ključne elemente.

Na taj će način sve skupine posjetitelja moći dobiti onoliko podataka koliko im treba, a da pri tome nitko ne ostane zakinut.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kako slati masovne poruke, a ne biti SPAMer ? | eBizMags Says:

    [...] proslijeđivanja poruke, novi korisnik lakše mogao prijaviti. Osim očekivanih mjesta “O nama” i “kontakti” na webu, sve ankete i ostali kontakt obrasci također čine dobar [...]

Vas Komentar