RSS

Korporativni Blogovi su (ne)opravdano podcijenjeni

Wed, Dec 9, 2009

eMarketing, ePoslovanje

Korporativni Blogovi su (ne)opravdano podcijenjeni

Blog je u segmentu online marketinga izuzetno moćan, po našem mišljenju, podcijenjen marketinški alat. Koliko je poslovni blog učinkovit komunikacijski alat govori posjećenost najpoznatijih poslovnih blogova koji dnevno privlače i do 10.000 posjetitelja. Vođenje poslovnog bloga tvrtke idealan je način da uz skromna ulaganja potaknete interes korisnika za vašim proizvodima i uslugama, doznate o čemu razmišljaju i koji problemi ih muče te ujedno povećate posjećenost sitea tvrtke i njegov rang na tražilicama.

Blog je poput prozora u vaš um. U poslovnom blogu korisnicima izlažete na uvid razmišljanja i vrijednosti koje vaša tvrtka zastupa, dajete im stručne savjete i inspirirate ih poticajnim idejama. Nema boljeg i kreativnijeg načina da se pozicionirate u online svijetu i istaknete kao jedinstveni. Poslovni blog je vrlo specifičan marketinški alat za dvosmjernu komunikaciju i iskrenu razmjenu mišljenja s vašim korisnicima. Jedino vam kontakt uživo omogućuje da bolje upoznate korisnike, no tada gubite razinu iskrenosti koju vam korisnici, ohrabreni anonimnošću, iskazuju na blogu – bilo putem komentara ili direktnih e-mailova. Međutim, nisu svi poslovni blogovi uspješni. Zapravo, znatno više ih je neuspješnih… i većina neuspješnih blogova radi slične pogreške.

-

Redovitost i dosljednost

Poslovni blog umnogočemu je sličan poslovnom newsletteru. Kao što znate, primatelji newslettera izgubit će zanimanje za vas ako se ne držite utvrđene periodike slanja newslettera. Ako ste odredili da newsletter izdajete jednom tjedno, tada ga šaljite svakog tjedna. Ako ste korisnicima rekli da newsletter izlazi jednom mjesečno, oni će ga svakog mjeseca očekivati u svom email pretincu. Narušite li periodiku izlaženja newslettera, korisnici će izgubiti interes za vaše poslovanje i vrlo lako zaboraviti na vas.

No, kod bloga je još opasnije narušiti periodiku. Naime, poslovni newsletter je pasivan oblik poslovne korespodencija jer od korisnika ne iziskuje trud – newsletter se predbilježenim korisnicima automatski dostavlja putem emaila. Kod bloga korisnik sam stvara naviku posjećivanja ili redovitog čitanja putem RSS kanala, što od njega iziskuje aktivan pristup i mentalni napor. Najgore što mu možete priuštiti je da na blogu servirate sadržaje iz prošlog mjeseca, bez novih tekstova. Stoga odredite periodiku za poslovni blog –dnevnu, tjednu ili mjesečnu – i držite se zadanog rasporeda.

Ako želite korisnika naviknuti na redovito čitanje vašeg poslovnog bloga, tada ga redovito i ažurirajte. Čitatelji blogova imaju vrlo nizak prag tolerancije na neurodnu periodiku i brzo će prestati čitati blogove na kojima se ne događa ništa novoga.

-

korporativni_blog

Tko je vaša ciljana pubilka?

Poslovni blog jest oglašivački medij. Ako to znate, tada definirajte ciljanu publiku za koju pišete, a sadržaje koje objavljujete prilagodite ciljanoj publici. Za razliku od privatnog bloga, poslovni blog ne smijete tretirati kao online dnevnik s nasumičnim, nepovezanim razmišljanja o šarolikim temama. Poslovni blog je marketinški alat i od vas se očekuje da ga tako i koristite.

Pišite o aktualnim temama koje zanimaju vaše korisnike, ponudite im korisne savjete, besplatne stručne upute ili opise srodnih, relevantnih proizvoda, uz napomenu da izbjegavate pisanje o proizvodima konkurencije. Nipošto se ne upuštajte u vatrene, strastvene polemike o konkurenciji koje često prerastu u jalove rasprave. Prikladno mjesto za takvu vrstu žestokog komuniciranja su forumi.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar