RSS

Što učiniti da vaš newsletter bude i pročitan?

Fri, Jan 29, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Što učiniti da vaš newsletter bude i pročitan?

Postotak otvorenih mailova je jedan od najvažnijih parametara kojima mjerimo uspješnost e-mail marketinške kampanje. Naravno, što više ljudi otvori mail, veća je vjerojatnost da ćete prodati svoj proizvod ili uslugu, jer radi se o potencijalnim kupcima. Koji faktori najviše utječu na postotak otvaranja mailova?

Identicifirajmo 15 najutjecajnijih elemenata koji će, ukoliko su dobro provedeni, povećavati postotak otvaranja vaših newslettera. Preporučamo vam da obratite pozornost na njih tijekom osmišljavanja, izrade i slanja e-poruka.

-

15 Najutjecajnijih elemenata

1. Subjekt maila – Ovo je svakako pojedinačno najvažniji faktor. Odgovarajući, personalizirani subjekt, kreiran na bazi interesa koriniska, ima velike šanse privući korisnika da otvori mail.

2. From linija – Je li from linija lako prepoznatljiva svim korisnicima? Ako nije, razmislite o njenom personaliziranju.

3. Očekivanja i vrijednost branda – Očekuje li korisnik vaš mail? Koliko su mu bitne vaše usluge i proizvodi? Zna li otprilike što može očekivati od vašeg maila?

4. Sadržaj / vrijednost – Da li je sadržaj vašeg maila originalan i zanimljiv?

5. Vrsta sadržaja – Kako korisnici mogu iskoristiti informacije iz maila? Ako radite newsletter, sadrži li on i tips & tricks, vijesti ili nudi tek informacije o popustima na vašu robu i / ili usluge?

6. Odnos s vašom tvrtkom – Odnos korisnika s vašom tvrtkom od ključne je važnosti za dobru ratu otvaranja. Je li korisnik vaš redovan ili tek povremen klijent? Ili možda tek znanja gladan ekspert? Primjerice, računovođa će gotovo sigurno otvoriti newsletter od vaše tvrtke, ako koristi vaš program, dok će tek rijetki korisnici otvoriti mail od tvrtke koju su već zaboravili, od koje su kupili CD prije par godina.

7. Pretplata – Kako se korisnik pretplatio na vaš newsletter? Je li sam upisao mnoštvo podataka ili ste ga automatski stavili na vašu listu?

8. Osobnost – Osobnost newslettera je jedan od ključnih elemenata njegovog uspjeha. Izvrsno je ukoliko imate na rasploaganju osobu – urednika newslettera.

-

9. Spam filteri – Spam filteri često presreću i sasvim legitimne mailove, poput vašeg. Provjerite, događa li se to i vama? Kako se prilagoditi spam filterima pročitajte u našem članku ovdje.

10. Kvaliteta liste / ažuriranjeKvalitetna i dobro održavana lista je temelj vašeg odnosa s korisnicima. Fokusirajte se na povećanje liste, no nemojte zanemariti održavanje. Kod dugogodišnjih pretplatnika može doći do zamora.

11. Učestalost – Šaljete li mailove svaki dan, jednom tjedno ili možda mjesečno? Prečesto slanje dosađuje i demotivira korisnike, te smanjuje postotak otvaranja.

12. Vrijeme dana / tjedna – Nema pravila, isprobajte sami koje vrijeme ili dan su najbolji za slanje newslettera.

13. Sezona / vrijeme godine – U pravilu, tijekom ljeta možete očekivati manji broj otvaranja, dok za praznike ovisi što nudite i kojim korisnicima.

14. Tip korisnika – Šaljete li newsletter za managere ili kućanice? Imaju li vaši korisnici pretežno besplatne mail adrese ( Yahoo, Gmail… ), koje se ne pregledavaju tako često, posebice ne tijekom radnog vremena?

15. Pravodobnost – Ukoliko prodajete karte za koncert ili utakmicu, dobar tajming puno znači.

Rating 4.67 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. Goran Blagus komentira:

  Tip koji je nama uvijek pomogao kod slanja newsletera. Naslov poruke smo uvijek koristili u slijedecem formatu:

  Primjer:

  [NASA_TVRTKA] Novosti u uvjetima koristenja

  Na ovaj način su čitatelji odmah znali od koga je poruka išto mogu očekivati u njoj. Zbog “neobičnog” formata zamječenost poruke je bila i 50% veča nego da je pisalo samo “Novosti u uvjetima koristenja”.

  g.

2 Trackbacks za ovaj tekst

 1. e-mail marketing: Ne pretjerujte sa slanjem i potaknite na akciju | eBizMags Says:

  [...] vaš sadržaj nije usmjeren da uzrokuje neku vrstu (su)radnje, vjerojatno trošite vrijeme uzalud. Slanje e-pošte je umjetnost. Ne možete zaljepiti neku kopiju, stisnuti Send i nadati se da će [...]

 2. Problemi s blokiranim slikama u e-mail kampanjama | eBizMags Says:

  [...] mailove. Hoće li korisnik donijeti odluku o otvaranju maila na temelju pregleda u preview prozoru? Ako imate loša iskustva, razmotrite dodavanje kraćeg teksta koji će objasniti što se nalazi ispod, u cijelom [...]

Vas Komentar