RSS

MS Dynamics NAV: ERP za hrvatsko tržište

Mon, May 3, 2010

ePoslovanje

MS Dynamics NAV: ERP za hrvatsko tržište

Enterprise Resource Rješenja (ERP) prisutna su u svijetu već tridesetak godina te su već dugo vremena dio poslovnog mainstreama. Iako se tradicionalno smatralo da su ERP rješenja namijenjena isključivo velikim tvrtkama i korporacijama, prije desetak godina postalo je očito da i male i srednje tvrtke mogu itekako profitirati implementacijom ERP-a.

Osnovna ideja ERP rješenja je integracija podataka i procesa u jednu jedinstvenu aplikaciju zaduženu za planiranje i praćenje svih segmenata poslovanja, od financija i računovodstva, prodaje i nabave sve do skladišta, proizvodnje i ljudskih resursa. Osnovna prednost u odnosu na tzv. računovodstvene programe, ERP nije usmjeren na evidentiranje činjenica o poslovnim događajima, već primarno ka poboljšanju poslovanja i to kroz povećanje produktivnosti, smanjenje troškova poslovanja, povećanje protočnosti zalihe, povećanje obrtnog kapitala i poboljšanje likvidnosti te općenito poboljšanju profitabilnosti.

ERP rješenja omogućuju ove benefite prije svega kroz dva koncepta: integraciju procesa i podataka, te sveobuhvatnom planiranju.

-

Integrirani procesi

Integrirani procesi omogućuju jednokratni unos podataka pri čemu jedan proces zahvaća podatke u više odjela tvrtke. Tako primjerice knjiženje prodajnog naloga odmah rezultira nizom proknjiženih dokumenata i stavki, poput otpremnice, fakture, stavki glavne knjige, stavki analitike kupaca, artikala i niz drugih povezanih stavki. Podaci su u svim evidencijama konzistentni i ne zahtijevaju ponavljanje unosa ili obrade, što ne samo da smanjuje mogućnost ljudske greške na donji minimum, već u konačnici rezultira značajno smanjenom nepotrebnom administracijom. Integracijom procesa ERP eliminira niz nepotrebnih procesa, poput primjerice kontiranja ulaznih i izlaznih računa, ulaznih i izlaznih kalkulacija, obračuna troškova zalihe, knjiženja temeljnica i slično, a sve ove poslove obavlja brže i preciznije nego što to mogu i najvještiji i najiskusniji zaposlenici.

Sveobuhvatno planiranje odnosi se na procese planiranja prije svega u financijama, prodaji, nabavi, skladištu i proizvodnji, koji ako se ispravno postave omogućuju postizanje just-in-time procesa, smanjenja ukupne zalihe, smanjenja ukupnog proizvodnog otpada, te ukupnog pospješenja opskrbnog lanca od dobavljača do kupaca.

-

MS_NAV

MS Dynamics NAV

Microsoft Dynamics NAV (ranije poznato kao Navision) je jedno od sve zastupljenijih ERP rješenja ne samo na svjetskom, već i na hrvatskom tržištu. Namijenjeno tvrtkama sa uglavnom do 1.000 zaposlenih, ovo rješenje pokriva veliku većinu tipičnih ERP procesa, u svijetu ga je implementiralo preko 80.000 tvrtki, a u Hrvatskoj preko 300, u različitim vertikalama i industrijskim granama, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

Rješenje se odlikuje relativno niskim i predvidljivim troškovima implementacije, sveobuhvatnošću funkcionalnosti, jednostavnošću uporabe te izuzetnom prilagodljivšću specifičnim poslovnim procesima tvrtke, a potpuno je prilagođeno i hrvatskom zakonodavstvu i računovodstvenoj praksi.

Tvrtke koje su implementirale Microsoft Dynamics NAV povećale su produktivnost, smanjile broj zaposlenih ili izbjegli nepotrebno zapošljavanje, smanjile vrijeme i troškove izvješćivanja za menadžment, poboljšale učinkovitost prodaje, podigle zadovoljstvo kupaca, smanjile ukupnu razinu zalihe i poboljšale likvidnost.

U sljedećim nastavcima predstavit ćemo funkcionalnost Microsoft Dynamics NAV-a uz osobitu pozornost načinima kako uz ovo poslovno rješenje postići upravo ovdje nabrojane benefite, te smanjiti troškove i povećati profitabilnost poslovanja.

-

Rating 3.67 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Service Delivery Platforms - reality check | eBizMags Says:

    [...] nove platforme, SW NEP  prodavači stvorili su nerealna očekivanjima vezana za smanjenje troškova i povećanje prodaje. Nakon napumpanih očekivanja od strane ove tehnologije, stigla je faza [...]

  2. Zašto ERP nije računovodstveni softver? 1.dio | eBizMags Says:

    [...] se može čuti kako je Microsoft Dynamics NAV, ERP rješenje koje smo predstavili u prošlom nastavku, klasificirano kao računovodstveni softver. Činjenica jest da je okosnica sustava NAV upravo [...]

Vas Komentar