RSS

Misao: Televizijski raj na Internetu

Fri, Dec 5, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Misao: Televizijski raj na Internetu

Kako li smo samo pasivni dok sa daljinskim upravljačima buljimo u zemaljski TV program i poput sužnjeva, poslušnika, radnika na traci čekamo da nam se svijet – ponudi. Zavaljeni u fotelji hipnotizirano ležimo pred televizorom jer nemamo izbora. Robovi predefiniranog TV programa, moramo se pokoravati volji nepromjenjivog signala koji se poput vojske mrava uporno, neumitno slijeva do naših prijamnika. Statičan i određen, hladan i neumoljiv. Ograničeni smo jer gledamo prevladavajuću formu televizijskog programa koji je linearan i unaprijed isprogramiran. No, odnedavno nam je konačno postalo jasno da takva nužna i nametnuta forma gledanja televizije nije jedina. Jer tu je i Internet i svi njegovi oblici IP medija koji nakon skoro cijelog stoljeća fiksnog robovanja tvorcima programa, omogućava da tvorci budemo upravo mi sami.

Što je drugo IP televizija nego interaktivni mozaik s neograničenim brojem kombinacija i mogućnosti. Zašto gledati ono što nam se nameće upravo sada, kada uz pomoć par klikova na upravljaču usmjerenom u čarobni set-top box dolazi proizvoljan web stream željenog programa. Čini se kao vizija televizijskog raja, u kojem nema propuštenih filmova ili epizoda omiljenih serija, kao ni uludo potrošenih reklama koje gledatelje ne zanimaju. Program televizije novog doba egzistira u virtualnom limbu i čeka da ga pozovemo u naš dom. Naravno, pritom moramo platiti određenu , zasad ipak visoku cijenu. Jer kod IP televizije se isporuka određenog filma na naš zahtjev temelji na premisi prastarog modela posuđivanja filmova u nekoć glorificiranoj zemaljskoj videoteci.

Pa što onda ima lošega u konceptu virtualne videoteke? Pa zar nije ona čak i nama u Hrvatskoj dostupna i pristupačna putem maxTV-a ili B.Net-a ? Mogućnost gledanja filmova na zahtjev zasigurno neće jednog dobrostojećega Amerikanca potaknuti na noć bez sna, no u zbiljnostima hrvatskog života sloboda odabira može vrlo lako postati noćna mora.

Neumorni u prakticiranju novostečenih prava, naručivati ćemo film za filmom, epizodu za epizodom, dok u pozadini otkucava tihi brojčanik i marljivo bilježi svako takvo gledanje, pribrajajući troškove iznajmljivanja na naš račun. No problem je u tome što je taj račun apstraktan, vidljiv tek u obračunu telekom usluga na kraju mjeseca, nebitan u trenutku kada poželimo iznajmiti film. Otrežnjenje nastupa na kraju mjeseca kada bi plaća zbog IP filmofilije mogla postati nekako tanka i razvučena. Jadikovke i besmislena lamentiranja? Možda, a možda i ne. Jer i ovoj formi gledanja programa uskoro stiže alternativa.

Naime, IP televizije mogu se pohvaliti blaženom kvalitetom slike, a redovito su i prvi glasnici u promoviranju televizijskih materijala visoke definicije. Međutim, Internet istodobno sve manje robuje ograničenjima propusnosti, a korisnicima su stalno na raspolaganju sve jeftinije i više brzine pristupa. Pa već danas u Hrvatskoj možete Internetom surfati na velikim brzinama, a sam porast brzina pristupa potaknut je porastom multimedije i video sadržaja na Internetu. Uskoro će video isječci sa YouTubea koji su danas ipak loše kvalitete najednom postati stanovnici televizijskog raja visoke definicije.

-

Nije riječ o proročkim vizijama jednog IT zaljubljenika u obrise novih stvari, već o čvrstoj realnosti koja se uviđa već i danas. Jer zašto bi taj YouTube odnedavno uveo opciju famoznih poluprozirnih reklama nalijepljenih preko video isječaka? Jasno, zbog očekivanja skore eksplozije obične web televizije koja će zaprijetiti danas favoriziranoj IP televiziji! Dakako, ne u mainstream razmjerima, već barem u onoj populaciji koja se zna služiti tipkovnicom i mišem, dok će standardnim foteljskim krumpirima uvijek biti draže vegetiranje pred statičnim ekranom. Mada će i statični ekran u dnevnome boravku uskoro dobiti dinamičan IP program, što foteljski krumpiri neće niti primijetiti jer će jedina vidljiva promjena biti što u kutiju više neće ulaziti antenski kabel nego mrežni priključak za spajanje TV uređaja na Internet.

A što će se desiti s onim statičnim, linearnim programom klasične televizije? Bit će primoran prigrliti nove tehnologije i filozofije, evoluirati i postati interaktivna. Pritom će svojom sirovom, sugestivnom snagom najjačeg medija današnjice zadržati gledatelje prikovanima za ekran, možda više nego ikad prije. Alternative nema jer suvremeni principi gledanja televizije dvadeset i prvog stoljeća nezaustavljivi su, neumitni i već su tu, raspoloživi za naše digitalno orgijanje. Baš kao što je to nekoć prodor katodne cijevi marginalizirao radijski program i prisilio ga da se promijeni i prilagodi novim okolnostima. Ako se klasična televizija ne prilagodi i evoluira, ne podvrgne tim vječnim zakonima prirodnoga ustroja, umjesto u raju završit će u digitalnom – paklu. :-)

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar