RSS

Microsoft protiv open source pokreta

Tue, Jul 8, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Microsoft protiv open source pokreta

Nakon dugogodišnje borbe za tržište poslužitelja i poslovne korisnike, varijante UNIX-a postepeno ipak oduzimaju teritorij Microsoftovim proizvodima iz Windows Server familije. Osim toga, open source pokret nagriza prihode koje Microsoft ostvaruje prodajom licenci velikim poslovnim korisnicima. Čini se da je Microsoft osmislio novu strategiju koja bi takav trend trebala zaustaviti ili mu bar omogućiti da na njemu zarađuje.

Naime, softverski div iz Redmonda obavijestio je informatičku zajednicu da open source softver (OSS), gdje spadaju i razne varijante UNIX-a, krši 235 Microsoftovih patenata te da bi korisnici koji se služe takvim softverom mogli kršiti zakone o autorskim pravima. Takva Microsoft taktika trebala je korisnike odvratiti od besplatnog ili vrlo jeftinog open source softvera, dok je mogućnost podizanja sudskih tužbi protiv UNIX distributera trebala natjerati poslovne korisnike da još jednom razmisle prije nego odluče svoje poslovanje temeljiti na OSS-u.

Da bi do kraja zacementirao dojam kršenja zakona i autorskih prava, Microsoft je uspio nagovoriti Novell kao jednog od najvećeg UNIX distributera na potpisivanje ugovora prema kojem je Novell dužan Microsoftu isplatiti određeni iznos za svaku UNIX licencu koju proda poslovnom korisniku, a zauzvrat Microsoft jamči Novellu da protiv njega neće podizati sudske tužbe.

Microsoft pritišće isporučitelje Linuxa da potpišu ugovore prema kojima su mu za svaku prodanu licencu dužni isplatiti određenu naknadu, a zauzvrat softverski div neće dizati tužbe radi kršenja autorskih prava.

Taj ugovor je vrlo problematičan za OSS zajednicu jer njegovim potpisivanjem Novell je neizravno priznao da UNIX krši Microsoftove patente. Nakon Novella, Microsoft se požurio potpisati slične ugovore s Linspireom i Xandrosom. Premda softverski div takvim ugovorima pokušava potkrijepiti svoju tvrdnju o kršenju patenata, on istodobno neizravnim putem naplaćuje svaku prodanu licencu UNIX-a, premda nema nikakve veze s tim operacijskim sustavom.

No, nisu se svi dali zastražiti strategijom iz Redmonda. Distributer popularne varijante UNIX-a Red Hat potvrdio je da u ovome trenutku neće surađivati s Microsoftom. Osnivač Ubuntua Mark Shuttleworth odbio je bilo kakvu mogućnost da njegova tvrtka surađuje s Microsfotom na predloženim osnovama.

Rating 3.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar