RSS

Microsoft Live Labs Seadragon

Sun, Jul 6, 2008

Izdvojeno

Microsoft Live Labs Seadragon

Rijetko tko nije ostao zadivljen scenom iz Spielbergova znanstvenofantatičnog filma Specijalni izvještaj kada Tom Cruise putem hologramskog sučelja manipulira golemim količinama fotografija, glatko i bez ikakvog trzanja. Vidjevši tu efektnu scenu, naš informatičar poželio je da još za njegova života tehnologija napreduje do razine koja bi barem približno omogućila glatko rukovanje velikim količinama vizualnih informacija.

Kako to obično biva, stvarnost često nadmaši bujnu hollywoodsku maštu. Niti pet godina od tog filma snovi samo što ne postanu svakodnevica. Naime, softverski div iz Redmonda u svojim razvojnim laboratorijima ima revolucionarnu tehnologiju koja korisniku omogućuje brzo i fluidno rukovanje velikim količinama vizualnih informacija, poput fotki visoke razlučivosti. No, u čemu je uopće problem s fotkama, nisu li računala dovoljno brza za tako trivijalne zadatke poput prikazivanja ili povećavanja fotki?

Razmislite samo, možete li na svom blogu objaviti album od stotinu fotki razlučivosti 8 megapiksela, a da posjetitelji još uvijek mogu glatko i bez usporavanja pregledavati fotku po fotku ili sve fotke odjednom te ih povećavati uz gotovo neprimjetan gubitak kvalitete?

Ili zamislite da pregledavate digitalnu satelitsku kartu koja se učitava gotovo trenutno, bez čekanja karakterističnog za Google Earth. Možete li u web trgovini pregledati fotke novog MP3 playjera u visokoj razlučivosti, bez da se učitavaju čitavu vječnost. Možete li sliku proizvoda povećati tako da vidite i najsitnije detalje, bez značajnijeg gubitka kvalitete?

Ubacite sad u razmatranje i mobilne uređaje. Možete li na mobitelu čitati najnoviji broj najdražih tiskovina kod kojeg je svaka stranica spremljena kao slika visoke razlučivosti identična tiskanom izdanju, s tekstovima i popratnim fotkama? Možete li povećati dio stranice da se ne naruši kvaliteta slike i teksta i pri najvećim povećanjima?

Da bi takve maštarije postale stvarnost, trebalo je razviti novu, bržu i efikasnu tehnologiju. Kod današnjih softverskih metoda korisnik prvo mora pričekati da se fotka u cjelosti prenese na njegovo računalu da bi se dalje njome moglo manipulirati. Tada nastupaju problemi jer slika visoke razlučivosti ima više milijuna piksela koje procesor ne može obrađivati u stvarnom vremenu.

Seadragon je eksperimentalna Microsoftova tehnologija koja omogućuje brzo i glatko pregledavanje slike, neovisno o dimenzijama i razlučivosti, propusnosti mreže ili veličini zaslona. Seadragon omogućuje dosad nezamislivo: učitavanje velikog broja fotki u visokim razlučivostima s udaljenih poslužitelja, prikaz fotki na zaslonima svih veličina (od najvećih LCD ekrana do minijaturnih zaslona na prijenosnim uređajima poput mobitela) te brzo, trenutno i visokokvalitetno povećavanje fotki čak i pri povećanjima znatno većima od izvorne razlučivosti fotografije.

Seadragon ima revolucionarno odlike: brzina navigacije kroz slika ne ovisi o njihovoj veličini niti količini, već omjeru propusnosti mreže i piksela na ekranu; manipulacija slikama iznimno je fluidna; povećanja fotki su gotovo savršena i trenutna na zaslonu bilo koje razlučivosti.

Bez obzira pregledavate li fotku razlučivosti 1 megapiksel ili 1 gigapiksel, na ekranu mobitela ili 30-inčnom LCD ekranu, Seadragon ju prikazuje u trenu. Još više iznenađuje podatak da Seadragon jednako brzo rukuje jednom fotkom ili kolekcijom sastavljenom od tisuća fotki visoke razlučivosti. Vjerujte, ova tehnologija pomiče granice mogućeg jer tako fluidno, trenutno i kvalitetno povećanje fotki niste dosad vidjeli.

Ako se slike kojima rukujete nalaze na internetskom poslužitelju, Seadragon će na vaše računalo prebacivati samo podatke o pikselima koje trenutno vidite. Kod takvog načina učitavanja slika progresivno dolazi u fokus, ovisno o razlučivosti vašeg zaslona i brzini kojom ste spojeni na internet. Budući da prenosi samo podatke koji su potrebni za prikaz na ciljnom zaslonu, brzina učitavanja fotke ne ovisi o njenim dimenzijama ili razlučivosti.

Dobar primjer mogućnosti Seadragona je Photosynth, Microsfotova eksperimentalna tehnologija za kreiranje trodimenzionalnih scena iz vaših 2D fotografija, koju možete i sami isprobati, potrebno je samo instalirati plugin za IE i Firefox. Kada pogledate neku od Photosynth galerija, iznenadit će vas brzina kojom vaš browser istodobno prikazuje stotine fotki visoke razlučivosti spremljenih na Microsoftovim poslužiteljima gdje zauzimaju gigabajte prostora.

Seadragon u Microsoftu doista može zasjati punim sjajem. Softverski div već je dao naslutiti da će ovu tehnologiju primjeniti na digitalne karte, online novine, video sadržaje, virtualne fotografske albume, blogove pa čak i kupnju u online trgovinama.

Efikasnot, brzina i fluidnost Seadragona temelji se na spoju DirectX-a i Microsft HD Photo formata zapisa fotografija, dosad poznatog kao Windows Media Photo. Naime, Seadragon rukovanje fotografijama preusmjerava na ubrzivački sklop grafičke kartice putem DirectX-a, čime rasterećuje glavni procesor prespor za takve obrade. Grafičke kartice danas raspolažu golemom snagom (dovoljno je pogledati današnje igre), no dosad je njihova šira primjena bila ograničena na videoigre. Što je moguće kada se grafički podsustav iskoristi za ubrzanje komercijalnih aplikacija pokazuju primjeri Seadragona i Windows Viste koji se za fluidno Aero sučelje i Flip 3D efekt oslanja na hardversko ubrzanje grafike putem DirectX-a.

Osim hardverskog ubrzanja, Seadragon fotke na poslužitelju sprema u Microsoft HD Photo formatu koji omogućuje učitavanje samo onih piksela koje korisnik trenutno može vidjeti na ekranu, čime se znatno smanjuje količina podataka koju je potrebno prenijeti do korisnika. Kombinacija DirectX ubrzanja i HD Photo formata omogućuje glatku i fluidnu manipulaciju velikog broja fotki, kvalitetna povećanja i minimalno vrijeme čekanja da se podaci o pikselima s poslužitelja isporuče korisniku.

Microsoftov je do Seadragon tehnologije došao kupivši tvrtku Seadragon Software koja ju je osmislila. Utemeljen 2003. godine kao mala inovativna tvrtka od desetak zaposlenih, Seadragon Software je ubrzo zapeo za oko gigantima poput Samsunga. Premda je Seadragon isprva Microsoftu ponudio licenciranje tehnologije, softverski div ispravno je procijenio da mala tvrtka iz Seattlea ima tehnologiju s neslućenim mogućnostima pa je u veljači prošle godine za neutvrđeni iznos jednostavno kupio cijelu tvrtku. Taj potez iznenadio je mnoge analitičare jer Microsoft nikad ne kupuje kompanije iz svog susjedstva. Svih desetoro zaposlenika Seadragona nastavilo je u Microsoft Live Labs odjelu raditi na daljnjem razvoju Seadragona.

Live Labs je Microsoftov odgovor na Google Labs odjel u kojem se razvijaju eksperimentalne tehnologije koje potom nakon perioda inkubacije i testiranja zažive kao nove inovativne usluge pretraživačkog diva. Microsoft Live Labs dio je šire Microsoftove internetske inicijative kojom softverski div iz Redmonda želi preuzeti vodstvo od Googlea na polju internetskih inovacija i aplikacija.

Inženjeri i znanstvenici Microsoft Live Labs odjela vodeći su stručnjaci iz svih područja informacijskih znanosti i bave se razvojem eksperimentalnih tehnologija za buduće Microsoftove aplikacije. Zajamčena im je potpuna autonomija u istraživanjima, eksperti iz Microsofta uvijek su im dostupni i čvrsto su povezani s vodećim znanstvenicima iz akademske zajednice.

Ocjena 4.00 od 5
, ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar