RSS

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 2.dio

Mon, Jan 17, 2011

eDukacija, ePoslovanje

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 2.dio

Kao višnju na šlag, RTC donosi i gotovo nevjerojatne mogućnosti personalizacije, prilagodbe sučelja aplikacije korisnikovim potrebama te omogućuje da svaki korisnik može prilagoditi gotovo bilo koji aspekt korisničkog sučelja svojim potrebama.

Korisnici mogu preraspoređivati sve vizualne elemente sučelja, dodavati nove ili uklanjati postojeće, birati sadržaj izbornika i alatne trake, pa sve do mogućnosti odabira polja i njihovog redosljeda na kartičnim prikazima.

Sve postavke prilagodbe korisničkog sučelja pohranjuju se centralno u bazi podataka, što znači da će korisnik sučelje aplikacije doživjeti na identiačn način bez obzira pristupa li NAV-u s vlastitog računala ili nekog drugog.

Stari klijent, tzv. C/SIDE Client, a koji se u novoj verziji zove Classic Client, i dalje je dostupan, a korisnici koji tako odluče, mogu paralelno koristiti oba klijenta u istom okruženju. Važno je napomenuti da ovdje nema nikakvih niti tehničkih niti licenčnih ograničenja, jer osim što će se NAV poslovna logika izvršavati u potpunosti identično neovisno o tome da li se izvodi u Classic Clientu ili na NST-u kroz RoleTailored Client, već Microsoft omogućuje krajnjim korisnicima da kupnjom jedne licence dobiju pravo korištenja oba klijenta bez razlike.

Novosti u verziji NAV 2009 R2

Baš kao i ranija verzija, NAV 2009 R2 ne donosi nova funkcionalna poboljšanja NAV-a, te osim manjih nekoliko poboljšanja po pitanju planiranja popunjavanja zalihe, obračuna troškova projekata te operativnih poboljšanja u upravljanju skladištem, NAV 2009 R2 je funkcionalno identična aplikacija NAV-u 5.0 SP1.

Stvarna poboljšanja u NAV-u 2009 R2 su i dalje tek tehnička, no time nimalo manje značajna za krajnje korisnike.
Prije svega, tu je mogućnost pokretanja RTC klijenta preko Interneta bez potrebe za VPN-om ili alatima za udaljeni pristup, poput Microsoftovog Remote Desktopa.

Iako naočigled beznačajno, ovo poboljšanje omogućuje značajne uštede kod deploymenta NAV-a, jer više nije potrebno plaćati Windows ni Terminal Server CAL-ove (engl. Client Access License) kako biste pristupali NAV-u koji je instaliran na udaljenom serveru.

Jednako značajna je i podrška za Microsoftov Application Virtualization (App-V), tehnologiju koja omogućuje udaljeni pristup pojedinačnim aplikacijama. Ova tehnologija, za razliku od sveprisutnog Remote Desktopa, ne zahtijeva veću količinu serverskih resursa. Umjesto čitave korisničke sesije, App-V na serveru doslovno pokreće samo virtualiziranu aplikaciju, čime omogućuje da primjerice server, kojega je u Remote Desktop režimu moglo koristiti svega pedesetak korisnika, sada uspješno može opsulužiti i po nekoliko stotina korisnika. Dodatni benefit App-V tehnologije je i centralizirani deployment, što znači da je aplikaciju moguće instalirati samo na server (na jednu centralnu lokaciju), što olakšava nadogradnje na nove verzije.

Čitavo to vrijeme, korisničko iskustvo korištenja ovakve aplikacije u potpunosti je jednako kao da se aplikacija vrti na njihovom desktopu.

Upravo ova dva poboljšanja, verzija R2 širom otvara vrata izlasku NAV-a na masivno tržište hosted rješenja, nudeći svojim korisnicima pri tome ne samo uštede po pitanju načina pristupa, već i po pitanju realnih operativnih financijskih ušteda svojstvenih hosted modelima prodaje (plaćanje licence po prihvatljivoj mjesečnoj cijeni, umjesto jednokratnog plaćanja skupe licence). Ovime NAV, koji je cijenom do sada bio dostupan uglavnom samo većim srednjim i velikim tvrtkama, postaje dostupan i malim tvrtkama od po svega nekoliko zaposlenih.

Hosted NAV, koji u svijetu već nekoliko godina upravo zbog masivnih i neospornih financijskih benefita sve više postaje norma, zahvaljujući ovim tehnološkim poboljšanjima te paralelnom izlasku na hrvatsko kao i svjetsko tržište konačno postaje i dostupan hrvatskim tvrtkama, te omogućuje ponuđačima usluge uspostavljanje operativnih modela koji će donijeti financijsku korist i ponuđačima i korisnicima.

Od funkcionalnih noviteta koje donosi R2 istaknut ćemo još samo mogućnost ugrađene integracije s Microsoft Dynamics CRM-om, što tvrtkama koje koriste oba rješenja omogućuje fleksibilnu i prilagodljivu integraciju važnih podataka, te time štedeći vrijeme i elminirajući element ljudske pogreške.

Verzija R2 dolazi i sa nizom tehničkih poboljšanja za implementatore, koji sada na raspolaganju imaju poboljšano razvojno okruženje, bolju integraciju s .NET tehnologijom i niz manjih tehničkih poboljšanja.

Zaključak

Sve u svemu, Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 je verzija koja puno obećava i koju je podjednako nestrpljivo iščekivala i zajednica Microsoftovih partnera implementatora kao i krajnji korisnici. Hrvatsko tržište, devastirano recesijom, uvelike može profitirati od rješenja koja sada pokazuje i realnu, opipljivu uštedu, te koje svojim licenčnim modelima ne zahtijeva višegodišnju investiciju prije nego se počne ostvarivati povrat.


Rating 4.00 out of 5
[?]

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar