RSS

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 1.dio

Thu, Jan 13, 2011

eDukacija, ePoslovanje

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 1.dio

Prošlog je tjedna za hrvatsko tržište objavljena najnovija verzija Microsoftovog poslovnog rješenja za male i srednje tvrtke Microsoft Dynamics NAV 2009 R2. Osim što je ovo je prva inačica NAV-a koja je za hrvatsko tržište objavljena istovremeno sa osnovnom „svjetskom“ verzijom, ovo je ujedno i prva lokalizacija NAV-a 2009, verzije koja je na svjetskom tržištu dostupna već pune dvije godine.

Hrvatska je time dobila ne samo lokaliziranu verziju, već i rješenje koje svojim mogućnostima otvara vrata korisnicima kojima je NAV do sada uglavnom bio u potpunosti nedostupan.

NAV Service Tier

NAV 2009 u odnosu na prethodne verzije dostupne na hrvatskom tržištu donosi značajnu novost po pitanju arhitekture. Za razliku od prethodnih verzija u dvoslojnoj fat-client arhitekturi, NAV 2009 dolazi sa troslojnom arhitekturom u kojoj je izvršavanje poslovne logike postavljeno na srednji sloj, koji se naziva NAV Service Tier.

NAV Service Tier (NST) izvršava sav aplikativni kod koji je kod ranijih verzija izvršavao klijent, te iako je u potpunosti razvijen „od nule“ na .NET tehnologiji, nema razlike u izvršavanju koda između tzv. klasičnog klijenta i NST-a. Dodatno, NST uključuje komponentu web servisa, što omogućuje jednostavan razvoj distribuiranih aplikacija koje se u potpunosti integriraju s NAV-om.

NST-om je postignut značajan tehnički iskorak, jer je NAV otvaranjem kroz web servise omogućio proširenje funkcionalnosti u ranije neslućenim razmjerima, dok je istovremeno u potpunosti zadržao kompatibilnost unatrag sa starim verzijama. Osim nekoliko marginalnih iznimaka, sav kod pisan za starije verzije nastavit će funkcionirati i na NAV-u 2009.

S tehničkog stanovišta, web servisi su najznačajnija nova funkcionalnost NAV-a 2009, jer omogućuju vanjskim aplikacijama povezivanje s funkcionalnošću i procesima u NAV-u. Vanjske aplikacije tako primjerice mogu unositi podatke u NAV pri čemu će NAV izvršiti svu poslovnu logiku kao da su podaci upisani izravno u NAV kroz korisničko sučelje. Također, vanjske aplikacije mogu pozivati funkcije u NAV-u, poput lansiranja ili knjiženja dokumenata, pokretanje obrada podataka i slično. Na taj način otvorena su vrata brojnim dodatnim rješenjima, poput mobilnih i tablet aplikacija ili specifičnih web sučelja, pa sve do potpune business-to-business integracije s drugim poslovnim rješenjima.

RoleTailored Client

Ono što će korisnici prvo primijetiti u NAV-u 2009 nije NST, već novi klijent nazvan RoleTailored Client, koji je ujedno i funkcionalno najznačajnija novost u novoj verziji. RoleTailored Client (RTC) u potpunosti se izgledom, upotrebljivošću, kao i sveukupnim korisničkim iskustvom, razlikuje od ranije verzije klijenta. Prednosti RTC-a su intuitivnost, jednostavnost i personalizacija, pa ih pogledajmo pojedinačno.

Sučelje RTC-a vrlo je intuitivno, te svojom strukturom podsjeća na Microsoft Office. Već pomalo standardna navigacija u stilu Microsoft Outlooka pojačana je s dodatkom alatne trake funkcionalno ekvivalentne ribbonu poznatom iz Microsoft Officea 2007 i 2010, a izbornici su smješteni logičnije i pristupačnije. Sama alatna traka olakšava korištenje jer vizualno izdvaja najčešće i najvažnije funkcije, od onih opskurnih koje većina korisnika nikada neće niti pokrenuti.

Ulaskom u RTC pred korisnikom se pojavljuje tzv. Centar uloga (engl. Role Center), koji dodatno pojednostavljuje korištenje već samog po sebi intuitivnog sučelja na način da svakom korisniku, ovisno o njegovoj ulozi u procesima tvrtke, prilagođava sučelje i njegove elemente. Primjerice korisnik u prodaji vidjet će samo one funkcije koje su relevantne za izvršavanje aktivnosti u prodaji, dok će kompleksne i njemu nepoznate funkcije iz područja financija, nabave ili proizvodnje u potpunosti biti uklonjene iz osnovnog pogleda. Centar uloga pri tome i vizualno ukazuje korisniku na aktivnosti najvećeg prioriteta, te omogućava pristup do najčešće korištenih funkcionalnosti, onih do kojih se u ranijim verzijama dolazilo kroz labirint izbornika, doslovno jednim klikom miša:

Rating 4.33 out of 5
[?]

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar