RSS

Marketinško planiranje s jasnim ciljem

Fri, Sep 11, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Marketinško planiranje s jasnim ciljem

Da biste uopće mogli kreirati marketinški plan i provesti ga u djelo, osim predznanja o marketingu, trebate osigurati i vrijeme koje ćete potrošiti na razmišljanje o problemima i izazovima marketinga. To može biti sat, dva ili više. Koliko god to bilo, taj vremenski okvir ubacite u svoj dnevni raspored i svakodnevno ga se pridržavajte. Pobrinite se da vas u tom periodu nitko ili ništa ne uznemirava jer, znate i sami, rješavanje bilo koje problematike iziskuje snagu volje, koncentraciju i kreativnost.

Ako se nikad prije niste bavili marketinškim planiranjem, preporučamo vam da počnete s jednim do dva sata dnevno kako ne biste prerano “izgorjeli”. Jednom kad izradite vaš prvi detaljni marketinški plan i naviknete se na proces, to vrijeme možete postupno i povećavati. Korisno je znati da tok određuje vrijeme efektivnog rada pa ako shvatite da možete i želite napraviti više nego što ste planirali, radite i duže od unaprijed zacrtanih vremenskih okvira.

-

Što želim postići marketinškom kampanjom?

Cilj vaših marketinških aktivnosti i kampanja koje planirate poduzeti nikad ne smije biti neodređen i izgubljen u maglovitim tumačenjima tipa “paaa, malo ćemo se promovirati” ili “bilo kakva promocija bolja je od nikakve”. Da bi vaši napori i utrošeno vrijeme imali smisla, cilj marketinških aktivnosti mora bit izražen u opipljivim pokazateljima, što znači da je poželjno da bude kvantificiran. Na primjer, poduzeće može pokrenuti marketinšku kampanju sa ciljem “povećanja prodaje od tri posto u sljedeća tri mjeseca”. Bloger se može odlučiti promovirati kako bi postigao da se njegovi tekstovi “citiraju u dnevnom tisku”.

Iznimka od ovog pravila su tzv. image kampanje usmjerene na promociju robne marke i povećanje njene vidljivosti, što se teško može izmjeriti i izraziti brojčanim pokazateljima. Savjetujemo vam da u početku vašu kampanju usmjerite na skromnije ciljeve i da se osobito klonite ambicioznih poduhvata poput image kampanja koje iziskuju značajna sredstva kroz duži vremenski period. Nemojte se razočarati ako kampanja poluči manje efekte ili ne ispuni ciljeve koje ste si zadali. Takva saznanja pomoći će vam da vlastite želje uskladite s realnom situacijom na tržištu i onim što stvarno možete postići.

-

Prilikom definiranja ciljeva vaše marketinške kampanje svakako uzmite u obzir prethodne kampanje. Proučite u kojoj mjeri su one ispunile zadane ciljeve i doznajte zašto su podbacile, ako su podbacile. Da li ste postavili nerelano visoke ciljeve? Ili su ciljevi bili dobro postavljeni, ali ste za promociju odabrali online medije koje vaša ciljna skupina ne čita. Takva saznanja iz prethodnih kampanja su iznimno važan korektivan faktor koji morate uzeti u obzir kada definirate ciljeve vaše najnovije marketinške kampanje.

Kao i svugdje u životu, i ovdje vrijedi pravilo pokušaja i pogreške. Zapamtite, usavršavanje je proporcionalno s utrošenim vremenom. Nije sramota pogriješiti, sramota je ne izvući pouke iz dosadašnjih pogrešaka.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Teorija Toka u marketingu | eBizMags Says:

    [...] dana odvojiti određeno vrijeme za koncentrirano bavljenje isključivo problematikom marketinga, s jasno zacrtanim ciljevima i definiranim problemom koji želite riješiti. Važno je da dobro obavite pripremne radnje i [...]

  2. Programi lojalnosti su od ključne važnosti | eBizMags Says:

    [...] ovakav: doznajte što više možete o najlojalnijim kupcima, promovirajte se ka određenoj ciljnoj skupini, zadržite kupce sretnima i lojalnima te prodajte svoj proizvod. Dakako, ako pritom niste [...]

  3. Što je ključno za dosljednu marketinšku strategiju? | eBizMags Says:

    [...] i ne pogađa ciljana publika – to je tzv. reaktivni marketing. Dok, s druge strane proaktivan, fokusiran marketinški plan vodi do ciljane populacije na pravo mjesto i u pravom vremenu, a povratan rezultat se očituje u [...]

Vas Komentar