RSS

Početak profita: Marketinška strategija

Thu, Jan 20, 2011

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Početak profita: Marketinška strategija

Za izgradnju postojane, čvrste građevine potreban je nacrt, a za izgradnju uspješnog, profitabilnog businessa potrebna je dobra strategija.
Marketinška strategija jest plan koji omogućuje vlasniku tvrtke da usmjeri aktivnosti prema zacrtanom cilju i mudrim ulaganjem ostvari što veću zaradu.

-

Istraživanje tržišta i umjetnost konkuriranja

Istraživanje tržišta i praćenje konkurencije od neprocjenjive su važnosti za razumijevanje industrije u kojoj poslujete, ključni su u donošenju strateških odluka.
Tržišnom filozofijom, gdje su resursi i aktivnosti usmjereni na zadovoljavanje potreba i želja kupaca, uz pomoć istraživanja pokušava se dokučiti kakve su to želje i koje su to potrebe te na koji način ih učinkovito ispuniti.

Istraživanje tržišta ujedno doprinosi i prilagodbi marketinške strategije.
Samo istraživanje sastoji se od : definiranja problema i ciljeva istraživanja, razvoj plana ( kroz prikupljanje i analizu podataka) te tumačenje i prezentiranje rezultata istrage. Negdje u tom dijelu tanka je granica između znanosti i umjetnosti.
Ovaj odjeljak fokusiran je na detalje poput- kako istražiti tržište, kako upoznati konkurenciju te kako iskoristiti to znanje za povećanje poslovne učinkovitosti.

Smještaj

Teško da će kupac posegnuti za proizvodom ako nije na dovoljno dostupnom mjestu. Smještaj je bitan za sve vrste proizvoda i usluga, bilo da se radi spontanoj kupovini časopisa ili čokoladice izloženih na stalku pored blagajne, benzinskoj crpki s desne strane na izlazu s autoputa, ili ordinaciji ortodonta koja se nalazi u istoj zgradi kao i pedijatar.
Smještaj uvelike pomaže jednostavnoj i prigodnoj kupovini.
Često se izraz distribucija miješa sa smještajem u marketinškoj strategiji koja je presudna u stvaranju povezanosti s kupcem odnosno klijentom.  Što je proizvod ili usluga dostupnija klijentu, veće su šanse da će ih zapaziti i kupiti.

Sustav vrijednosti

Svi navedeni elementi marketinškog plana ne mogu biti uspješni bez stopostotne učinkovitosti u svim područjima- u cijelom sustavu vrijednosti. Općenito sustav vrijednosti uključuje sljedeće aktivnosti:

  • Dolazna logistika - dopremanje sirovina
  • Proizvodnja - upravljanje procesom koji stvara određeni proizvod ili uslugu
  • Izlazna logistika – dopremanje proizvoda ili usluge do korisnika
  • Marketing i trgovina – kroz koje se stvara vrijednost proizvoda
  • Usluga - poravnanje između očekivanja klijenta i kvalitete gotovog proizvoda
  • Čvrsta infrastruktura – organizacija unutra tvrtke koja je temelj za dobro poslovanje
  • Human resources management – koji se brine o zapošljavanju, izobrazbi, zadržavanju i nagrađivanju, plaćanju, zaposlenika
  • Tehnologija - korištenje tehnologije za povećanje kvalitete, a time i veće naklonosti klijenata
Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar