RSS

Videoigre: Odličan marketinški poligon

Thu, Jun 18, 2009

eMarketing, eTrziste

Videoigre: Odličan marketinški poligon

U Svijetu je zarada od virtualne zabave potukla i onu filmsku… Stoga je svima vrlo brzo postalo jasno da su igre itekako lukrativno tlo za marketing svih vrsta koji se ostvaruje upravo interaktivnošću. Naime, u gotovo svakom modernom naslovu igrač može vidjeti poneku reklamu, koja se u recentim primjerima čak mijenja u realnome vremenu. Dakle, ako kakav specijalac šeta ulicama New Yorka, na okolnim jumbo plakatima šetat će se i odgovarajuće reklamne poruke koje će biti direktno skidane sa Interneta. I to po principu koliko platiš – toliko traje oglasni prostor. Izvrsno za oglašivače, no manje izvrsno za same igrače kod kojih bi se zbog agresivnog promoviranja proizvoda mogao polučiti i kontra efekt.

Reklama, naime, ni u kojem slučaju ne smije ometati igraće iskustvo već ga štoviše treba oplemenjivati. Jer gameri su posebna “sorta” koja će bez problema pristati na reklamu sve dok ih ona još dublje utapa u igru i povećava efekt eskapizma od pravog života. Stoga, jumbo plakat na zgradi u New Yorku – da, ali naljepnica Coca Cole priljepljena na glavu nekog Aliena – ne! Zašto? Zato što se u slučaju etiketiranja Malog Zelenog gubi i relevantnost između pojedinog branda i pojedinog igraćeg žanra. A to dvoje treba biti u savršenoj harmoniji… Prema tome, oglašivači se nikada ne smiju pitati “Da li su igre kao takve dobre za oglašavanje mog proizvoda”, već “Koja je od ovih igara idealan izbor za reklamiranje mog branda?” Stoga nije teško doći do zaključka da će se u trkaćim naslovima uglavnom reklamirati automobili, a ne pasta za poliranje cipela.

Nažalost, postoji puno marketinških “stručnjaka” koji za ovakve finese jednostavno nemaju sluha, smatrajući da se u virtualne naslove može ugurati ama baš sve i to bilo kada. Greška, jer između ostaloga, reklama u igrama mora biti njihov integralni dio, te ni u kojem slučaju ne smije narušiti tijek razvijanja igraćeg iskustva. Sada već „poluludi“ gameri koji u svoje igre unose ogroman emocionalno-empatički naboj, takva „svetogrđa“ jednostavno neće tolerirati! Stoga ne dolazi u obzir da u pola smrtno ozbiljne pucalačke fešte odjednom izleti nekakva reklama te pauzira sudionika u rasipanju još nekoliko tisuća metaka.

No uz sva ova, “ne”, “ne”, “ne”, ima i jedno veliko “da”! Videoigre, naime, pružaju nevjerojatnu mogućnost isprobavanja proizvoda u virtualnom svijetu kakva možda nije moguća u onom stvarnom. Opet ćemo se pomoći sa auto utrkama; nije li idealan marketing u kakvoj trci sjesti u automobil određene marke i isprobati njegove performanse. Jasno da je, te bi baš bi se na tom pristupu trebalo nastaviti dalje – zašto igre ne bi bile preplavljene predmetima iz stvarnoga života koji bi tamo bili simulirani na najreprezentativniji mogući način.

-

Prema tome, zašto kojekakvim vanzemaljcima utjerivati strah u kosti nekom apstraktnom pljuckalicom kad se to isto može činiti sa krasnom replikom pikado strelice. Ponavljamo, sve to radi dok je reklama integralan dio samog naslova, dok ne djeluje isforsirano i dok ne prekida igraće iskustvo. Ako se u tome pogriješi, reprekusije mogu biti strašne, kako je ciljana skupina gamerskog EPP-a, hormonima preplavljena muška populacija od 15 do 35 godina…

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar