RSS

Linkedin: Temelj poslovnog umrežavanja

Thu, Feb 10, 2011

ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Linkedin: Temelj poslovnog umrežavanja

„It’s not what you know, It’s who you know“, izraz je kojim najbolje možemo opisati logiku socijalnih mreža. U svijetu gdje Facebook predstavlja de facto standard za socijalni networking, tron poslovnog networkinga svakako pripada Linkedinu.
Linkedin, kompanija zasnovana na konceptu Reid Hoffmana u jesen 2002. godine, temeljena je na zamisli o “otvorenosti i dijeljenju ideja” a u svrhu slobodnog toka i pristupa informacijama (prema riječima suosnivača, Jeffa Weinera). Alat omogućuje korisnicima širom svijeta da iskoriste snagu nekoliko praktičnih u skoro vrijeme i neophodnih mogućnosti za vlastiti poslovni kredibilitet, odnosno da:

1) postave vlastiti profil i omoguće zainteresiranim pojedincima uvid u vlastiti životopis i ekspertizu

2) povećaju vlastitu spojivost u smislu da je jedini uvjet za pronalaženje pojedinog kontakta poznavanje osobnog imena te tvrtke u kojoj osoba radi (PeopleSearch)

3) učvrste vlastiti medijski prostor koji pruža internet objavom recentnog, kredibilnog i provjerljivog životopisa (sjetimo se samo koju su vrijednost u ovom smislu imali prvi Blogovi)

4) potvrde iskustva koja navode kroz sistem preporuka i referenci Linkedina (Reference Search)

5) provjere kompanije za koje se na bilo koji način interesiraju (Company Profiles)

6) upoznaju poslovne kontakte prije prvog sastanka u živo

7) izravno se povežu sa stručnjacima relevantnim za svoje područje ekspertize, kao i da se povežu sa kontaktima vlastitih kontakata ; uključujući i stručnjake unutar pojedinih kompanija (Insider)

8 ) osiguraju zadržavanje svih poslovnih kontakata neophodno o napredovanju u karijeri čak i između kompanija, kontinenata i kroz dugi vremenski period

9) na efikasan način dođu do aktualnih informacija o aktualnim događanjima pripadnih kontakata kao i kompanija koje prate (Network Updates)

10) povećaju mogućnost pronalaženja pravih kandidata za radno mjesto, stažiranje, event, ili isporuku usluge koju trebaju

-

U kojoj god se ulozi nalazili, sasvim neovisno o stupnju vlastite ambicioznosti u poslovnom networkingu, prednosti razrađenog sistema poslovnih kontakata iskoristive su već od prvog kontakta sa alatom. Uz to, posebno znanje ili interes o načinu funkcioniranja alata nisu potrebni.

Individualni korisnici stavljaju na raspolaganje vlastiti resume praktički bilo kojem korisniiku interneta, sa izravnom kontrolom nad sadržajem kojeg krajnji korisnik vidi.

Korisnici, kao i davatelji najrazličitijih usluga imaju mogućnost stupanja u kontakt, suradnje i preporučivanja (Service providers).
Iz perspektive korporacije, Linkedin predstavlja savršeni alat za screening, uvid u ekspertizu pojedinih kandidata za posao (ili service providera) kao i uvid u vrijednost networkinga i kontakata kojima kandidat može pridonjeti organizaciji. Kod 100%-tnih resume-a, zainteresirana tvrtka pregledom profila dobva uvid u razvoj karijere pojedinca. Mogućnosti razvoja poslovanja kroz umrežavanje sa bilo kojom tvrtkom na svijetu (na primjer, ako smo za nju samo čuli u vijestima) praktički su neiscrpne.
Za poduzetnike, provjera referenci, profila tvrtki konkurenata i objava novih radnih mjesta pružaju napredne i lako dostupne alate za ostvarivanje kompetitivne prednosti.

Iz perspektive kolaboracije, alati ovog tipa omogućuju komunikaciju na projektima sa osobama, bilo da se radi o projektnim podacima, rješavanju problema ili dijeljenu znanja (Groups i Answers).

A koja je zapravo meni korist od poslovnog networkinga?

Za pojedinca ili tvrtku, umrežavanje otvara brojne mogućnosti te time predstavlja najvrjedniju imovinu i stratešku prednost nad konkurentima.

Zamislimo samo situaciju startup, neprofitne organizacije koja ovim alatom može proširit svijest o svom projektu, uspostaviti poslovni kredibilitet u zajednici, te se umrežiti sa sličnim organizacijama sa kojima je sada lako izravno kontaktirati, uz minimalne ili nikakve troškove.

Mali, privatni korisnik najčešće ima nekoliko dobrobiti od ovakvog alata:

• izgradnja vlastitog career patha

• upoznavanje sa profesionalcima na istim ili sličnim poslovima, na drugom kraju svijeta (Introductions, Inmails)

• povezivanje sa ekspertima na konferencijama ili tijekom putovanja i slučajnih upoznavanja

• pronalaženje kontakata u tvrtkama sa kojima je trebalo ostvariti suradnju u kratkom roku

• visibility zainteresiranim pojedincima i tvrtakama za suradnju (pa i headhunterima)

• održavanje kontakta sa kolegama ( i prijateljima)

-

Najbitnije činjenice o Linkedinu:

• Linkedin je ponajprije autentikacijski protokol poslovnog svijeta sa 80 milijuna članova iz 200 zemalja

• Frekvencija pridruživanja je 1 novi član svake sekunde

• Izvršni direktori svih Fortune 500 kompanija članovi su Linkedina

• vjerojatnost da dobijete odgovor kroz Linkedin je 30 puta veća nego e-mailom

-

Rating 4.67 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Ozren Brezinscak - ukupno napisanih 1 tekstova na eBizMags.

Ozren Brezinščak je diplomirao na Fakultetu Organizacije i Informatike 2005. godine. Iako prvenstveno sistem inženjerskog backgrounda, sa naglaskom na Microsoft tehnologije, već na početku profesionalne karijere počinje sa intenzivnim radom sa korisnicima kao i povezivanjem prema partnerima i institucijama. Tijekom karijere radio u nekoliko međunarodnih korporacija, i to kao sistem inženjer, voditelj IT-a i sistem analitičar te na tom putu prošao kroz sve aspekte upravljanja IT okolinom u svrhu razvoja poslovanja. Najiscrpnija iskustva ima sa planiranjem IT infrastrukture, uspostavljanjem IT strukture, standarda i policy-a te podrškom i edukacijom korisnika u regionalnom okruženju. Uz IT, kontinuirano razvija vlastite project management vještine, komunikaciju te znanje o poslovnom networkingu. Posebna područja zanimanja su mu NLP, prezentacijske vještine i interkulturalna suradnja.

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

  1. Goranka komentira:

    LinkedIn je stvarno sjajan medij za profesionalno i društveno umrežavanje, kao i za povećanje vidljivosti na Internetu. Znam za mlade stručnjake koji su preko profila na LinkedInu dobili poslovne ponude od prestižnih svetskih kompanija kao što je Google. Zato je jako bitno posvetiti naročitu pažnju pisanju profila i iskoristiti ga da što bolje predstavite svoje sposobnosti, ekspertizu, iskustvo i veštine.

    Groups i Answers su naročito korisne. Ja sam uz pomoć grupa mnogo naučila iz svoje oblasti poslovanja od renomiranih stručnjaka koji dele znanje u grupama čiji sam član. Praćenje komentara na pokrenutu diskusiju je često zlatni rudnik znanja.

    A u Answers neretko možete da pronađete odlične odgovore na pitanja koja ste i sami hteli da postavite. Ako pratite pitanja koja postavljaju drugi korisnici, često možete da naiđete na pitanja iz vaše oblasti stručnosti i ponudite odgovor koji će nekome pomoći, a vama pružiti mogućnost da pokažete svoje znanje.

  2. Elan komentira:

    Pre svega L.in danas postaje ozbiljan HR alat, odnosno, neizostavan straf u HR industriji koja stravicnom brzinom raste i usavrsava se.

Vas Komentar