RSS

Last.fm – projekt grupice entuzijasta?

Sat, Jun 28, 2008

ePoslovanje

Last.fm – projekt grupice entuzijasta?

Zbog inovativnog načina povezivanja korisnika Last.fm je dobio mnogobrojne pohvale i opravdano zaslužio povjerenje korisnika. Site pruža brojne mogućnosti, poput slušanja internetskih radijskih postaja s glazbom prilagođenom vama, pregledavanje opsežnih informacija o pjesmi koju trenutno slušate, glazbene preporuke, a na dobrom je putu i da postane najveća svjetska baza legalnih glazbenih spotova. Sve što trebate napraviti je preuzeti besplatan softver s Last.fm stranica, instalirati ga na računalo i nastaviti slušati glazbu u svom omiljenom glazbenom playeru (iTunes, Winamp, Windows Media Player). Softver će u pozadini bilježiti koju glazbu slušate i stvarati vaš osobni glazbeni profil na temelju kojeg vas povezuje s korisnicima koji dijele vaš glazbeni ukus, preporučuje vam sličnu glazbu itd.

Ovakav “glazbeni” pristup trendu društvenog umrežavanja (social networking) naišao je na iznimno plodno tlo. Korisnicima se sviđa što se lako mogu povezati s glazbenim istomišljenicima, pregledavati glazbene preporuke i otkrivati novu muziku. Mozgovi koje stoje iza Last.fm-a ispravno su shvatili da je podudarnost glazbenog ukusa važan preduvjet za sklapanje novih poznanstava i oko tog postulata kreirali su uspješan 2.0 projekt.

Nije ni čudo da je prošle godine američka TV mreža CBS Corp u transakciji vrijednoj $280 milijuna dolara kupila ovaj popularni engleski site za društveno umrežavanje korisnika sa sličnim glazbenim ukusom. Logika transakcije dobiva svoj smisao ako se zna da je Last.fm-u u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno porasla popularnost, i to pretežno temeljem usmene predaje, pa tako ovaj site danas ima nevjerojatnih 15 milijuna aktivnih korisnika u više od 200 zemalja.

Projekt je 2002. godine pokrenula londonska grupica entuzijasta. Većina korisnika sitea dolazi iz Amerike, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Brazila i Japana.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

Sinisa Begovic - ukupno napisanih 69 tekstova na eBizMags.

Kroz svoju 12 – godišnju menadžersku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim ICT sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata, pa tako i prvog WebShop-a u Hrvatskoj s integriranim kartičnim plaćanjem. 3 godine za redom bio je Predsjednik žirija nacionalnog natječaja Vidi Web Top 100. Kroz svoj radni vijek obnašao je funkcije project managera, direktora marketinga, izvršnog direktora , a na regionalnoj razini voditelja Web & eCommerce odjela najveće tvrtke u JIE Regiji za proizvodnju i distribuciju računala i potrošačke elektronike. Odjel je osmislio i upravljao s nekoliko desetaka poznatih brand portala, te s nekoliko eCommerce sustava koji su ostvarivali višemilijunske promete i uspješno opsluživali tisuće zadovoljnih partnera diljem Regije. 1999. diplomirao novinarstvo, a nekoliko se godina kasnije usavršava na MBA postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te magistrira na MBA postdiplomskom studiju, University of Gloucestershire u Velikoj Britaniji. Utemeljitelj je tvrtke Empiria Magna, koja se bavi konzultantskim uslugama s područja eBusiness-a, te je vlasnik prvog Internet magazina u JIE regiji, također s područja e-poslovanja www.eBizMags.com. Sada radi na poziciji direktora sektora e-prodaje tvrtke Magma d.d.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar