RSS

Kvalitetni linkovi na webu: Nije zlato sve što sja

Tue, Nov 3, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Kvalitetni linkovi na webu: Nije zlato sve što sja

Linkovi ne samo da usmjeravaju promet, nego imaju i veliku važnost za rangiranje na tražilicama. Bez dobrog ulaznog linka na vašu web stranicu, Search Engine Optimization ( SEO ) neće se pokrenuti. Kreiranje linkova ne odnosi se samo na povećanje popularnosti ili razmjenu linkova s vašim poslovnim partnerima. Mnogi website vlasnici potrošili su sate na recipročnu razmjenu linkova da bi na kraju korist od svega skoro bila ravna nuli.

Istina je da tražilice koriste popularnost linkova kao indikator kvalitete, ali to je ponderirani prosjek popularnosti, nazovimo ih ovdje “dobitni linkovi”. Nisu svi linkovi kreirani jednako. Linkovima nekih stranica tražilice su pripisale puno veću važnost, nego nekim s drugih stranica. Dakle, linkovi vezani uz neke web lokacije – npr. CNN.com – računaju se kao važnije od manje popularnih lokacija poput nečijeg osobnog homepagea.

Primjera radi, Google koristi vlastiti algoritam PageRank ™ za rangiranje onih linkova koje smatra važnima. Svakoj web stranici, ne cijelom siteu, dodjeljuju se određeni PageRank bodovi. PageRank rezultat generira se od 0 do 10 na logaritamskoj tablici, što znači da se razlike između integrala logaritamski povećavaju što bliže dolazite brojci 10. Tako, primjerice, razmak između 2 i 3 je prilično mali, u odnosu na razliku između 7 i 8 koja je ogromna. Kao takvo, stimuliranje vašeg PageRanka od 2 do 3 bi bilo jednostavnije, ali od 7 do 8 prilično teško. Još jedna logaritamska tablica koja će vam možda biti poznata s je Richterova ljestvica. Kao što vjerojatno znate 5.0 na Richterovoj ljestvici nije tako velika stvar, dok je 7.0 nešto skroz drugo.

-

Kako poboljšati svoju situaciju s linkovima na webu?

Poboljšanje rangiranja linkova vezanih uz vaš home page važno je i za povećanje vašeg prometa. Drugim riječima, nemojte raditi samo na povećanju količine linkova; iskoristite postojeće poveznice za usmjeravanje na vaše stranice s, primjerice, ponudom vaših proizvoda ili usluga, umjesto na uvodnu stranicu s dobrodošlicom.

Jedan od načina za stimuliranje vaših linkova je uvrstiti ih u glavne direktorije, kao što su npr. Yahoo! ili Open Directory (dmoz.org). Ali, nemojte se pretjerano oslanjati na kataloške unose. Jednako kao i s investicijama, s linkovima treba kalkulirati. Također, nemojte misliti da će uvrštavanje u glavne direktorije biti jednostavno.

Dodatni linkovi mogu uključivati poslovne partnere ( npr. dobavljače, kupce, distributere ) ili srodnu nekonkurentnu industriju poput vodiča i portala. Također, razmislite o sponzoriranju projekata i organizacija, te dobivanju reklame na njihovim stranicama.

Oduprite se napasti da povećavate popularnost na ”free to all” link stranicama. To su neorganizirane stranice prepune linkova – što god pošaljete automatski dodaju kao link. Tražilice ne vole takve stranice, pa bi rezultat mogao biti kontraproduktivan.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Marketing odjel komentira:

    Google PageRank ™ je (prema izjavama regionalnih stručnjaka na konferenciji Web::Strategija 3 – SEO je oko nas) okarakteriziran samo dio prestiža, ali da izravno NE utječe na “snagu” web stranice za pojedine ključne riječi (fraza) na Google tražilici.

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. SEO: Budimo realni, krajnji cilj je povećanje zarade | eBizMags Says:

    [...] smo o tome kako je izrazito bitno da ste prisutni na tražilicama, te da su kvalitetni linkovi prema vašoj stranici „zlata vrijedni“. Mada, stjecanje dobre pozicije na Internet tražilicama samo je jedan od ključnih faktora [...]

Vas Komentar