RSS

Kućanice preuzele Internet

Mon, Jun 30, 2008

eMarketing

Kućanice preuzele Internet

Prema rezultatima posljednjeg Valiconovog istraživanja o navikama hrvatskih surfera, trenutno se gotovo milijun hrvatskih građana koristi Internetom. Muškarci polako, ali sigurno postaju surferska manjina jer su kućanice prešle u žestoku ofenzivu i na netu provode 3 i pol sata više od prosječnog korisnika. Ovo posljednje nismo izmislili.

Agencija za marketinško savjetovanje i istraživanje tržišta Valicon nastala nedavnim spajanjem dvaju agencija – zagrebačke Prizma istraživanja i ljubljanske CATI d.o.o. – objavila je rezultate istraživanja o hrvatskom Internet prostoru koje je na uzorku od sedamdeset hrvatskih siteova provela gemiusAudience metodologijom. Prema rezultatima tog istraživanja, u Hrvatskoj trenutno ima više od 954 tisuće korisnika interneta, a po prvi puta žene su po zastupljenosti pretekle muškarce. Na muškarce otpada 47,9 posto korisnika, a na netu se najviše palimo ne na pornografiju, već na automobilizam (34,5 posto) i tehnologiju. Na žene otpada 52 posto, a najviše ih privlače sadržaji vezani uz kozmetiku (31,9 posto svih internet korisnika), zdravlje i zdrav život te sadržaji vezani uz zapošljavanje.

Suprotno uvriježenome mišljenju, osobe starije od 55 godina na netu provedu prosječno gotovo šest i pol sati, što je skoro sat vremena više od mlađe populacije

Od svih korisnika Interneta studenti i kućanice su najaktivnije. Pod kućanicom se podrazumijevaju ispitanici koji su u istraživanju kao svoje zanimanje naveli brigu o kućanstvu i obitelji. Iznenadio nas je podatak da su kućanice ujedno najaktivnija grupa korisnika koja je na netu u promatranom razdoblju provela prosječno 8 i pol sati, što je gotovo tri sata više od prosječnog korisnika koji u pet i pol sati provedenih na netu pregleda prosječno 272 stranice.

Na Internet se većinom spajamo kod kuće (80,89 posto), a manjim dijelom na poslu (30,17 posto) ili iz škole (8,37 posto). Sve korisnike najviše zanimaju vijesti (65,7 posto ih posjećuje stranice s vijestima bar jednom tjedno), filmovi i glazba (73 posto) i putovanja(59 posto). Čak 85 posto surfera se izjasnilo da ih zanimaju vijesti na netu, a oni koji ih prate barem jednom tjedno prosječno na netu provedu 15 minuta duže od prosječnog korisnika.

Čak 37 posto korisnika Interneta čine korisnici stari između 15 i 24 godine koji prosječno posjete 297 stranica, premda na svakoj stranici provedu šest sekundi manje od prosječnog posjetitelja. Nadalje, podaci demantiraju i uvriježeno mišljenje da umirovljenici ne prate trendove i ne znaju se služiti tehnologijom jer osobe starije od 55 godina na netu provedu prosječno gotovo šest i pol sati, što je gotovo sat vremena više od mlađe populacije.

Premda su kućanice najaktivnija grupa korisnika, spolna raspodjela otkriva da muškarci na mreži ipak provedu sat vremena duže i u tom vremenu prosječno pregledaju 40 stranice više od žena. Studenti i dalje prednjače jer na netu pregledaju prosječno 393 stanice.

Premda je ovo prilično iscrpno istraživanje, u agenciji Prizma istraživanja ističu da se način mjerenja takvih pokazatelja u Hrvatskoj tek treba uskladiti sa standardima koji se primjenjuju u drugim zemljama, gdje su mjerenjima obuhvaćeni i social networking siteovi, privatni blogovi, fotogalerije i slična mjesta na kojima se mahom okuplja mlada populacija.

GemiusAudience je metodologija koja precizno utvrđuje standarde u istraživanju gledanosti mrežnih mjesta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Agencija Valicon provodi gemiusAudience istraživanja hrvatskog Internetskog prostora provodi u partnerstvu s poljskom tvrtkom Gemius S.A.

Ocjena 3.00 od 5
,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar