RSS

Korporativni blogovi su dobra stvar

Wed, Jun 17, 2009

ePoslovanje, eSavjeti

Korporativni blogovi su dobra stvar

Ako je jedini kriterij uspješnosti bloga kao forme ili medija – broj novootvorenih blogova, onda se protiv statistika nije moguće boriti. Da, broj blogova je u padu, no njihov značaj i utjecaj rastu. Čak i domaće kompanije i viđeniji pojedinci pišu svoje blogove, a mediji te njihove postove izdvajaju kao što su nekoć izdvajali nagradne igre.

Dobar korporativni blog važan je iz više razloga: informira javnost na osobnijem i prisnijem nivou, što generira bolju prodaju, pun je redovno ažuriranih sadržaja, pa tako i obiluje ključnim riječima što dovodi veliki broj posjetitelja na vaš sajt, konačno uspostavlja malu virtualnu zajednicu okupljenu oko vaše tvrtke, koja može poslužiti i kao dobar kanal podrške korisnicima. Osim toga, komentari na blogu mogu biti jedan od pokazatelja javnog mišljenja i stava prema organizaciji (uz obaveznu zaštitu od zloupotrebe), te predstavljaju inspiraciju za dodatno gerilsko oglašavanje.

Blogovi su više neslužbeni nego što je to dopustivo za korporativne stranice, i baš na svakom postu mogu izazivati emocije i uzrokovati interakciju posjetitelja. Od velikih IT korporacija koje su najbliže blogu kao mediju, možemo naučiti da korporativni blog može poslužiti za puštanje probnih balona, ali i za informiranje onih dijelova publike, koji govore “vašim jezikom”, a uglavnom su u manjini i ne spadaju u “opću javnost”, pa im se ne možete obraćati sa stranica namijenjenim medijima. Na taj način, kroz kontakt s ljudima koji rade za organizaciju, gradi se u očima javnosti znatno toplija i ljudskija slika.

Dok djelatnici u pozivnim centrima nerijetko bivaju sputani direktivama vezanim uz ljubaznost i rade uz pritisak verbalne komunikacije, blog omogućuje da se korisniku riješi njegov problem već u okvirima zajednice drugih posjetitelja koji posjećuju blog, a tek onda i od zaposlenika koji ga održavaju. Na kraju, rješenje ostaje zapisano, indeksirano od tražilica, i dostupno svakom idućem koj želi „nešto pitati “.

Sam intelektualni rad koji se odvija unutar “zidina” tvrtke nema uvijek priliku doći na vidjelo, ili biva zasijenjen nekim spornim dijelom konačnog proizvoda… Korporativni blog daje priliku ključnim zaposlenicima da se etabliraju kao eksperti, da napišu što znaju, te da dobiju priliku objasniti zašto su nešto napravili baš tako kako jesu.

-

Konačno, samo pokretanje i održavanje bloga nije nužno zadatak koji će oduzimati mnogo resursa. Postoje brojni besplatni ili jeftini blogerski alati i servisi, a iz redova djelatnika ili zajednice od povjerenja ubrzo će se naći netko tko želi volontirati ili raditi za malu naknadu na moderiranju.
Ima još mnogo razloga koji bi se ovdje mogli navesti, ali ako ste još skeptični, pozvat ćemo se na onu narodnu: „Ako laže ovca ne laže rog“ – pogledajte oko sebe: blogovi su postigli svoj kvantitativni vrhunac, a sada jurišaju na kvalitativni. Pridružite im se!

Rating 4.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

4 Trackbacks za ovaj tekst

 1. 10 savjeta: Kako postići bolju čitanost newsletter-a? | eBizMags Says:

  [...] Osobnost: U moru sve sličnijih newslettera osobnost postaje ključna za postizanje uspjeha u email [...]

 2. 10 savjeta: Kako postići bolju čitanost newsletter-a? | eBizMags Says:

  [...] Osobnost: U moru sve sličnijih newslettera osobnost postaje ključna za postizanje uspjeha u email [...]

 3. Jeste li spremni imati korporativni blog? | eBizMags Says:

  [...] se time baviti samo zato što ste na našoj stranici pročitali kako je Blog dobra stvar. Osmislite njegovu svrhu. Npr. da li ćete ga koristiti kao marketinški kanal ili će vam služiti [...]

 4. O vašoj kompaniji ni traga na Internetu? Blog može pomoći… | eBizMags Says:

  [...] nemojte se njime baviti samo zato što ste zaključili kako je Blog dobra stvar. Osmislite njegovu svrhu. Zapitajte se na koji način i kome ćete se obraćati? Tko će pisati [...]

Vas Komentar