RSS

Konkurentske prednosti: Zbog čega nastaje eksterna ekonomija razmjera?

Tue, Jul 7, 2009

eDukacija, ePoslovanje, eTrziste

Konkurentske prednosti: Zbog čega nastaje eksterna ekonomija razmjera?

Kao što smo već pisali, tradicionalne trgovačke teorije fokusirane su na trgovinu između različitih zemalja. Moderne teorije nadopunjuju tradicionalne pružajući objašnjenja za trgovinu među jednakim zemljama. Ako se na tržištu pojavljuju različiti takmaci među kojima ima manje savršenih, tvrtke, ali i države mogu osjetiti prednost konkurentskog natjecanja. Komparativne prednosti mogu nastati kao posljedica ekonomije razmjera. Takva ekonomija razmjera može biti interna tj. mogućnost da ekonomija razmjera postoji unutar svake tvrtke, i eksterna .

-

Zbog čega nastaje Eksterna ekonomija razmjera?

1. Ekonomija razmjera u pomoćnoj industriji. Na primjer, ako podružnica koja isporučuje inpute ( sirovine i poluproizvode ) ima internu ekonomiju razmjera, to utječe na cjelokupni proces proizvodnje i smanjenje prosječnih troškova proizvodnje povećavanjem obujma proizvodnje. Što vodi do smanjenja troškova proizvodnje u podružnicama i smanjenja cijene inputa koje proizvode.

2. Natjecanje u industrijskim podružnicama. Kad je proizvodnja niska, potražnja za sirovinama i sekundarnim materijalom koji se koristi u proizvodnji također će biti niska i malen broj tvrtki bit će zainteresiran za taj vid industrije. Porastom industrijske proizvodnje, porast će i potreba za sirovinama i polusirovinama što će dovesti i do porasta zainteresiranosti tvrtki za taj oblik proizvodnje. Što opet vodi povećanju konkurencije u podružnoj industriji i generalnom rezultatu – nižim cijenama. Smanjivanje cijena inputa smanjeni su prosječni troškovi proizvodnje na jednak način kao i kad postoji ekonomija razmjera u područnoj industriji.

3. Konkurencija unutar industrije. Često nedostatak domaće konkurencije ima efekt slabljenja industrije, nema potrebe za inovacijama i očuvanjem niskih troškova proizvodnje. Natjecateljski porivi proizlaze iz jake konkurencije u domaćoj industriji čime se potiče smanjenje troškova proizvodnje, unapređivanje proizvodnih procesa kao i kvalitete samog proizvoda. Što opet rezultira smanjivanje troškova svih proizvodnih procesa.

-

4. Industrija – specifičan način učenja. Ponekad, tvornice smještene u klastere tj. geografski blizu jedna drugoj, poboljšavaju proizvodnju učeći jedna od druge. Često se natječu za istog zaposlenika koji pri prelasku u drugu tvrtku donosi nova znanja i informacije. Često i samim praćenjem rada drugih tvrtki unutar industrije jedne od drugih dobivaju nove ideje kako smanjiti troškove.

5. Učenje. Tvrtke unutar industrije često koriste jednaku vrstu zaposlenika. Biraju između istih potencijalnih zaposlenika. Prelazak radnika iz jedne tvrtke u drugu, puno je jednostavniji i poželjniji oblik zapošljavanja jer se radi o gotovom čovjeku koji je za isti posao već izučen u drugoj tvrtci.

Rating 3.50 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Vertikalna integracija - drugi dio | eBizMags Says:

    [...] Dovoljno velika količine proizvoda, koje omogućavaju iskorištenje prednosti masovne proizvodnje [...]

Vas Komentar